Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η συσσώρευση και πού θα κριθεί η τάση

Με μικρή πτώση 0,24% άνοιξε το Χρηματιστήριο, καθώς η αγορά δεν δείχνει προς το παρόν έτοιμη να προσπαθήσει κίνηση προς τις 760 μονάδες. Το stock picking προβάλλει ως η τακτική που επιλέγουν οι περισσότεροι επενδυτές. Βαρύνουσα σημασία αποκτούν οι διεθνείς αγορές και η εσωτερική ειδησεογραφία.

ΧΑ: Η συσσώρευση και πού θα κριθεί η τάση

Εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders αυτές τις συνεδριάσεις.
Οι δηλώσεις-απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα (αξίας 11 δισ.), οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και η πρόθεση των Βρυξελλών να παραχωρήσουν μακρά παράταση του Brexit με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης συγκροτούν την ατζέντα των ημερών. Συνακόλουθα την πορεία των αγορών, με το ανοδικό σερί στη Wall Street να τερματίζεται χθες με τον S&P 500 στις 2.878,20, με απώλειες 0,61% και τοπική κορυφή ημέρας στις 2.886,88 μονάδες.

Στο ΧΑ, με την αγορά σε κομβικό σημείο και σε αναζήτηση κατεύθυνσης, αγοραστές και πωλητές επέλεξαν... ισοπαλία παρά να πάρουν μία πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση είτε για πάνω από τις 760 είτε για χαμηλότερα των 750 μονάδων. Σε αυτά τα επίπεδα έγιναν συναλλαγές 34,486 εκατ. μετοχών, αξίας 73,282 εκατ. ευρώ, με το 47% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανό ποσοστό σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίο, Lamda Development.

H μη υπέρβαση των 760 μονάδων, για τον ΓΔ, σε συνδυασμό με τον αυξημένο τζίρο άφησε... υπόνοιες για επιβεβαίωση της κορύφωσης της τελευταίας ανοδικής φάσης της αγοράς και έναυσμα για ελεγχόμενη διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, με πρώτο σημείο αναφοράς τις 745-740 μονάδες. Ωστόσο η ανοδική επιμονή του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ κοντά στην περιοχή των 630 μονάδων, δίνει λίγες ελπίδες στους long για κάτι καλύτερο σήμερα-Παρασκευή.

Με αυξημένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο το 3,21% της Alpha Bank στο 1,445 ευρώ, με τζίρο 10,044 εκατ., όπως και το 2,83% της Πειραιώς στο 1,743 ευρώ, με τζίρο 7,579 εκατ. Θα μπορέσουν οι long να δοκιμάσουν σήμερα υψηλότερα των 760 μον. με μοχλό τις τραπεζικές ή θα αναλάβουν οι short με πίεση σε δεικτοβαρείς μετοχές να ρίξουν την αγορά προς τις 745 μονάδες; Ή μήπως θα επιλεγεί, για ακόμη μία συνεδρίαση, η λογική των επιλεκτικών κινήσεων, με τον ΓΔ να συσσωρεύει δυνάμεις πέριξ των 755 μονάδων;

Η Νέα Υόρκη δίνει μία αφορμή στους πωλητές να συνεχίσουν σήμερα σε Coca Cola, σε ΟΤΕ, πλην όμως η χθεσινή καλή εικόνα του ΟΠΑΠ σε συνδυασμό με την άνοδο και των Lamda Development, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Αρνητική εξέλιξη για τους long, η... μετάθεση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ για μετά το Πάσχα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κολώνα. Ενισχυτική για τους long, όπως αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης για εισροή φρέσκου χρήματος στα ελληνικά ETF, καθώς επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων. Ωστόσο εξελίξεις όπως αυτές που οδηγούν σε εμπλοκή το project της Cosco στον ΟΛΠ, το... ναυάγιο στα ΕΛΠΕ, ο κίνδυνος να μη βγουν ούτε οι λιγνιτικές της ΔΕΗ κάθε άλλο παρά ενισχύουν τη θετική στάση των funds.

Αντιθέτως διαμορφώνουν την αίσθηση πως η Αθήνα «αφήνει» να... κυλήσουν για ευθετότερο χρόνο οι σχετικές διαδικασίες, ενδεχομένως και για μετά τις εκλογές της 26 Μαΐου. Κοινό μυστικό, πως τα τελευταία 24ωρα ανάλογα σενάρια συζητούνται σε επιχειρηματικούς και επενδυτικούς κύκλους.

Στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, σημαντική η διόρθωση για τις 3 από τις 4 μετοχές συμφερόντων Κόκκαλη, με μεγάλες απώλειες για Ιντρακόμ, Intrakat και ΚΕΚΡΟΨ. Αντιθέτως χαμηλοί τόνοι επικράτησαν, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, από την πλευρά όσων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατηγορία. Κατέβασμα ταχύτητας σε μετοχές που υπεραπέδωσαν το τελευταίο διάστημα, μερική κατοχύρωση θέσεων και πιθανότατα ανασύνταξη δυνάμεων για την επόμενη φάση της αγοράς.

Από τον FTMid Cap με θετικό πρόσημο η ΑΒΑΞ, επανήλθε μετά τη... βουτιά της Δευτέρας στα 2,77 η Asco, σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 5,04 η ΚΡΙ ΚΡΙ, με ικανοποιητικές συναλλαγές η αντίδραση για Πλαίσιο, στα 4,06 και Πλαστικά Θράκης, στα 2,36 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v