Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήνονται άμυνες στις 750 μονάδες

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με βοήθειες από την άνοδο της Coca Cola. Πιέσεις στο τραπεζικό ταμπλό, επιμένουν οι αγοραστές στη Eurobank. Πιέσεις και για ΟΠΑΠ, Viohalco. Μειωμένος ο τζίρος.

ΧΑ: Στήνονται άμυνες στις 750 μονάδες

Λίγο πάνω τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λίγο κάτω το ΧΑ. Χωρίς να έχουν αλλάξει και πολλά από την αρχή της συνεδρίασης, πωλητές και αγοραστές εξακολουθούν να ενεργούν προσεκτικά και εντός στενών τεχνικών ορίων.

Κατά 0,48% αντιδρά στις 11.905 μονάδες ο DAX, άνοιγμα από τις 2.887 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P 500.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders δεν έχουν, μέχρι νεωτέρας, λόγους για να κινηθούν άμεσα πάνω από τις 760 μονάδες, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειές τους να στρέφονται κυρίως προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, μακράν των χθεσινών υψηλών, με κάτι πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ στις 15:15. Με δύο μεγάλα πακέτα στη μετοχή του ΟΠΑΠ (για συνολικά 3,3 εκατ.) ο τζίρος στις τράπεζες είναι πολύ χαμηλότερος του χθεσινού ενώ συγκριτικά μειωμένος είναι και για blue chips των ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Viohalco, Coca Cola.

Οριακά χαμηλότερα των 750 ο ΓΔ, με σημείο αναφοράς και στήριξης στις 745 μονάδες, στην περιοχή των 1.932 ο FTSE25 με θετικό πρόσημο, ενώ ο ΔΤΡ έχει «γυρίσει» από τις 633 σχεδόν 10 μονάδες χαμηλότερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την εικόνα της αγοράς σε μία σειρά εξελίξεων που δεν βοηθούν στην επενδυτική εικόνα της χώρας, με διαδοχικά γεγονότα σε ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, λιγνιτικές μονάδες να δικαιολογούν τη συγκρατημένη στάση των μέχρι τελευταία αγοραστών. Στο προηγούμενο σχόλιο κάναμε εκτενή αναφορά σε αυτή την παράμετρο, που σχετίζεται και με τη γενικότερη κατάσταση στο πολιτικό πεδίο και τις επικείμενες εκλογές στα τέλη Μαΐου.

Ούτως ή άλλως, συμπληρώνουν οι ίδιοι, η αγορά από τη στιγμή που δεν είχε κάποιο θετικό νέο για να «τραβήξει» υψηλότερα τους παίκτες, νομοτελειακά θα «γυρνούσε» προς χαμηλότερα. Μέχρι τώρα πάντως η προσφορά γίνεται με μέτρο και από χαμηλότερες τιμές, με τους αγοραστές να μη δείχνουν να βιάζονται.
Στις τράπεζες, μόνο στη Eurobank υπερισχύουν οι αγοραστές, ενώ οι αρχικοί αγοραστές σε Alpha Bank και Πειραιώς έχουν δώσει τη θέση τους σε πωλητές.

Στις μη τραπεζικές, με τον ΟΤΕ σταθερό στα 12,14 ευρώ και τους ΟΠΑΠ, Jumbo, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος κ.α. με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες, ήταν ζήτημα χρόνου να ενεργοποιηθεί -ως αντιστάθμιση- η Coca Cola. Από τα 29,65 έως τα 29,93 και νωρίτερα στα 29,85 η μετοχή με 1,50% συμβάλλει στο να περιορίζονται οι απώλειες για τον ΓΔ στο 0,24% και ο δείκτης της μεγάλης κατηγορίας να συντηρείται οριακά σε θετικό έδαφος. 

Στις 35/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με ισχυρές πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε Ιντρακόμ και δευτερευόντως σε ΚΕΚΡΟΨ, Intrakat.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v