Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί το ΧΑ επιλέγει το... σημειωτόν

Οριακή άνοδο το αποτέλεσμα για τον Γενικό Δείκτη σε μια συνεδρίαση που η αγορά απέφυγε την υποχώρηση κάτω από τις 750 μονάδες. Coca Cola, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ στην πλευρά των κερδισμένων. Στα 60 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Γιατί το ΧΑ επιλέγει το... σημειωτόν

Συνεδρίαση της οποίας το τελικό πρόσημο παίχτηκε μέχρι τέλους, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να δείχνουν αποφασισμένοι να αποτρέψουν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 750 μονάδων.

Όμως οι επιδόσεις των αγοραστών δεν τελείωσαν στην άμυνα, αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης πέρασαν και στην αντεπίθεση και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, πέτυχαν το κλείσιμο του Δείκτη στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 8 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/8/2018 (758,04 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική υποχώρηση του τζίρου, παρά τις σημαντικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά και το πλέον ανησυχητικό γεγονός που δείχνει να παίρνει μονιμότερο χαρακτήρα, σύμφωνα με το οποίο, για μία ακόμα φορά, οι πτωτικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες των ανοδικών, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, κάτι που αποκαταστάθηκε στο φίνις της συνεδερίασης.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα θα ήταν σημαντικά δυσκολότερη για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ιδιαίτερα στα χαμηλά ημέρας, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,01%) δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο επετεύχθη, από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο από τον ΑΔΜΗΕ (+1,95%).

Αξίζει να επισημανθεί ότι η μετοχή της ΕΕΕ ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ από το μέσον της συνεδρίασης και μετά, σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,22%), ΔΕΗ (+1,01%), Grivalia (+1,47%), ΟΛΠ (+2,78%), ΟΤΕ (+1,32%) και Σαράντης (+1,12%).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω μικτών προσήμων για τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ νέα μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασε η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου (3,421%), στην Αγορά ομολόγων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο Τραπεζικός κλάδος αναμένεται να είναι για μια ακόμη ημέρα πρωταγωνιστής της συνεδρίασης, με τους Επενδυτές να καλούνται να αξιολογήσουν το deal της Εθνικής, που μεταβίβασε με ικανοποιητικό τίμημα δάνεια ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε Αμερικανικά funds. Το σκηνικό στο Χ.Α. θα διαφοροποιηθεί, στο βαθμό που υπάρξουν νεότερες εξελίξεις, ως προς ενδεχόμενη έκδοση νέου τίτλου από το Υπουργείο Οικονομικών”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, είναι το βασικό σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση. Παρά τη σημαντική άνοδο από την αρχή του έτους, λόγω των Τραπεζών, το ενδιαφέρον παραμένει ισχυρό και η Αγορά είναι ανθεκτική στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η χθεσινή, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες στις 753,16 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 760 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 740 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στις 7 Μαΐου 2019 στην έκδοση 3ετους ομολόγου, με στόχο να αντλήσει €2,5 δισ.”, σημείωνε η Merit Sec.

“Δεύτερη ημέρα ήπιας διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών για τον ΓΔ χθες, με τον 25αρη και τον Τραπεζικό δείκτη, παρά την μικτή εικόνα των μετοχών, να κλείνουν ανοδικά. Ανεβασμένος και ο όγκος συναλλαγών στα 73 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 744 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1916 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 604 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς παραμένει ίδια. Ο ΓΔ, σε καθαρά ανοδική τάση, με επόμενους στόχους, τις 764 -780 μονάδες. Οι ταλαντωτές, σε βραχυχρόνια εικόνα, βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και δίνουν σήματα διόρθωσης. Όσο ο ΓΔ συσσωρεύει σε αυτά τα επίπεδα και δεν πιέζεται περισσότερο, σε μία φυσιολογική υποχώρηση, θα βρει στηρίξεις στις 735 - 720 μονάδες”, εκτιμούσε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και σήμερα το σύνολο των εν λόγω τίτλων, “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και παρά την μικτή, τελική, εικόνα, τις εντυπώσεις τις έκλεψαν οι αγοραστές.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Αυτό, από το γεγονός της σημαντικής ανάκαμψης από τα χαμηλά ημέρας, αλλά και από την γενικότερη αίσθηση της διάθεσης μη υποχώρησης, που δίνουν οι Τραπεζικοί τίτλοι, παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί, αλλά και από το ότι, ακόμα και στις πιο αισιόδοξες εκθέσεις Ξένων και Εγχώριων Αναλυτών, τα επιπλέον ανοδικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα συμπιεσμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, η μετοχή της Alpha Bank (+0,83%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,397 ευρώ (-3,32%), της Εθνικής (-1,46%) μέχρι τα 1,782 ευρώ (-3,52%), της Eurobank (+0,22%) μέχρι τα 0,692 ευρώ (-0,50%) και της Πειραιώς (+2,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) μέχρι τα 1,673 ευρώ (-4,02%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 633,53 (+0,86%) και 613,16 μονάδων (-2,38%), στις 17.00 βρέθηκε στις 629,36 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 630,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,32%.

Για τον εν λόγω δείκτη, κρίνεται σαν θετική ένδειξη το γεγονός ότι ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, δεν προσέγγισε και δεν απείλησε την πρώτη στήριξη στις 604 μονάδες, που είναι σημείο αναφοράς για τους γρήγορους traders.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις έναντι των Θεσμών, για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι οφειλές συντηρούνται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ. Με μία διάταξη Νόμου, η οποία περιελήφθη στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τον Αιγιαλό, το Υπουργείο Οικονομικών, επικαλούμενο μεγάλο δημοσιονομικό βάρος για τον προϋπολογισμό, έρχεται τώρα να μειώσει το προβλεπόμενο επιτόκιο από το 6%, σε 3%. Για την ακρίβεια, συναρτά το επιτόκιο με το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (0% από το 2016), προσθέτοντας ένα περιθώριο 3%”.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η Αγορά παρά τη σημαντική άνοδο που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους, κυρίως λόγω της ανόδου του Τραπεζικού κλάδου, δεν δείχνει διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης. Από την άλλη, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ, δεν συμμετείχε στην τελευταία ανοδική κίνηση, ενώ επιμένει να δείχνει διστακτικό σε κάθε νέα προσπάθεια κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα τιμών και αυτό δεν είναι και η πλέον θετική ένδειξη για την συνέχεια”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “Όλα τα σενάρια, πλην της διάθεσης πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι ανοικτά για το μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων, μετά την αποτυχία πώλησης μέρους των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean Oil & Industrial Holdings (όμιλος Λάτση). Οι δύο Μέτοχοι, Ελληνικό Δημόσιο και Λάτσης, αναμένεται να καθίσουν στο τραπέζι για μία πιο τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη συζήτηση μετά το Πάσχα, οπότε και θα εξεταστούν τα σενάρια της επόμενης μέρας”.

Σε “επιτόπιο βηματισμό” αναλώνεται η μετοχή των ΕΛΠΕ (+0,48%) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά την “ψυχρολουσία” της μη υποβολής δεσμευτικής πρότασης από τις δύο Κοινοπραξίες. Πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ανακοινώσεις των δύο Μετόχων, που θα αφορούν τις μετοχικές εξελίξεις της εισηγμένης. Στα 8,21 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 8,70 ευρώ, η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο ΟΛΠ (+2,78%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 57 μηνών (!).

Στα 19,00 η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, στα 15,94 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, αλλά θα ανέβει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον εντυπωσιακός ο αριθμός των τηλεφωνημάτων αγωνίας, για το τι σημαίνει η παρουσία επιθετικών πωλητών στον όμιλο Ιντρακόμ, με αισθητά ανεβασμένες συναλλαγές, έστω και αν το σύνολο των μετοχών, ανέκαμψε αισθητά από τα χαμηλά ημέρας.

Η μητρική (-3,65%) συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, έστω και αν ανέκαμψε από τα χαμηλά ημέρας, όπου οι απώλειες έφθαναν στο -8,22%.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και για τον Κέκροπα (-3,23%), του οποίου οι απώλειες στο χαμηλό ημέρας έφθασαν στο 6,21%.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-1,15%, στο χαμηλό ημέρας οι απώλειες στο -2,69%) και “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για την Ιντρακάτ (-3,86%, στο χαμηλό ημέρας οι απώλειες στο -6,18%).

Από εκεί και πέρα, από τις 28/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η ΕΥΔΑΠ (0%) και από τις 4/4 η Ξυλεμπορία (+9,17%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Entersoft (+2,33%), “ντουμπλάρισαν” τις πτωτικές συνεδριάσεις Cenergy (-1,73%) και Έλτον (-2,10%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-2,03%), ενώ τα χαμηλά 17 μηνών προσεγγίζει η Frigoglass (-3,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε Μοτοδυναμική (+1,03%), Σελόντα (+1,15%), Profile (+7,39%), Ικτίνο (+1,51%), Δρομέα (+5,15%) και ΕΚΤΕΡ (+15,50%), με τον τελευταίο τίτλο να κινείται προς υψηλά 11,5 ετών (!).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Creta Farm (+3,09%), εμφάνιση μικρού πωλητή, μετά από 7 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, για την AS Company (-0,72%), ενώ δύο ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (+3,02%, είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Τεχνικά, οι οριακές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 762 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 706 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,68%), η πρώτη αντίσταση στις 1950 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1845 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, συνεχίζει να λειτουργεί θετικά και στην απόδοση των Ελληνικών Κυβερνητικών ομολόγων. Τα 10ετη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας εμφανίζουν αποδόσεις 1,06% και 1,18%, (ιστορικά χαμηλά επίπεδα) συμπαρασύροντας το Ελληνικό 10ετες στο 3,4%, κάτι που είχαμε να δούμε από το 2005”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Αν και το τελευταίο διάστημα η ειδησεογραφία παραμένει “φτωχή” σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, οι Αγορές φαίνεται να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, παραμένοντας στα ψηλά τους, αδυνατώντας όμως να πάρουν κάποια κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει και στην Ελληνική Αγορά, με το εύρος διακύμανσης των τελευταίων 7 συνεδριάσεων να κυμαίνεται μεταξύ 19 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Διαγραμματικά, τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα, με την Αγορά να παραμένει σε ζώνης υπερβολής. Οι ταλαντωτές παραμένουν υπεραγορασμένοι, εμφανίζοντας αρνητικές αποκλίσεις και ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στο άνω εύρος του καναλιού που εκτείνεται από τα χαμηλά των 595 μονάδων. Σε περίπτωση διόρθωσης οι 730 μονάδες αποτελούν και τα πρώτα “χαρακώματα” για τους αγοραστές, ενώ στον αντίποδα, συνέχιση της ανοδικής κίνησης βλέπει τις 783 μονάδες.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, η υπέρβαση των 600 μονάδων και του ΚΜΟ των 200 ημερών, ήταν ένα σημαντικό σημάδι για την ενίσχυση της ψυχολογίας των αγοραστών, όπως και η αντίστοιχη κίνηση της Δεικτοβαρούς ΑΛΦΑ ψηλότερα των 1,40 ευρώ. Αν και η διόρθωση της προτελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου αποφόρτισε αισθητά τους ταλαντωτές, αυτοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, εφιστώντας την προσοχή των Επενδυτών.

“Αν και σε υπεραγορασμένες ζώνες, η Αγορά έχει δείξει σημάδια αντοχής και η όποια διόρθωση αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων (buy the dips). Παρόλα αυτά, οι αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς η κόπωση είναι εμφανής, ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΓΔ”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, μικρά κέρδη για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μένοντας στο τελευταίο, η παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 534.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο, φτάνοντας στα 30 εκατ. bpd και στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς ο Οργανισμός συνεχίζει το πρόγραμμα περικοπών.

Από εκεί και πέρα, “τo σχέδιο του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου του Κατάρ, να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επένδυση στην Deutsche Bank έχει ‘παγώσει”, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές του Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες “δεν είναι ξεκάθαρο αν το Επενδυτικό Ταμείο έχει χάσει το ενδιαφέρον του για την επένδυση, ή απλά δεν βιάζεται”.

Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Οικογένεια του Κατάρ έχει ήδη ποσοστό 6,1% στη Deutsche Bank.

Αναπάντεχο ρυθμό ανάπτυξης σημείωσε η Βρετανική Οικονομία τον Φεβρουάριο. Η ανάπτυξη έτρεξε με 0,2%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν να παραμείνει στάσιμη.

Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,3%, υψηλότερα από την προσδοκία των Αναλυτών για 0,2%.

Σταθερά κράτησε τα επιτόκια του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δεν ανακοίνωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με πράξεις ενίσχυσης της ρευστότητας των Τραπεζών (TLTRO).

“Ορισμένοι από τους παράγοντες που υπονομεύουν την ανάπτυξη έχουν υποχωρήσει, αλλά οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αδυναμίες των Αναδυόμενων Αγορών, συνεχίζουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί. Δεδομένων των ρίσκων αυτών, είναι αναγκαία η διατήρηση μιας διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομικής επέκτασης”, υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη σχέση μεταξύ Δημόσιου χρέους και Χρηματοπιστωτικού τομέα εστιάζει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report).

Με φόντο τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, η έκθεση περιγράφει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τις Τράπεζες, από μια ενδεχόμενη υποτίμηση ορισμένων Κρατικών χρεογράφων.

Αύξηση 0,4% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τους 12 μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9%, από 1,5% τον Φεβρουάριο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μηνιαία άνοδο 0,3% και ετήσια 1,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε σε 0,35% και ήταν μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, όταν είχε ανέλθει στο 0,50%. Κατά τη σημερινή έκδοση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους συγκέντρωσε 813 εκατ. ευρώ.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 14,5 ευρώ, από 14,1 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “outperform”.

Όπως επισημαίνει, “το 2018 αποδείχθηκε μια χρονιά συσσώρευσης για την Μυτιληναίος, ωστόσο το 2019 προβλέπεται πολύ ισχυρότερο, με τα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν, για πρώτη φορά, το όριο των 200 εκατ. ευρώ”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 755,21 (+0,27%) και 747,49 μονάδων (-0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 754,04 (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέα υψηλά ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 755,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,31%.

Ο τζίρος στα 59,6 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 66,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο” οι ΑΔΜΗΕ και ΕΕΕ και με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Fourlis.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερές έμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική μείωση παρουσίασαν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.517 συμβόλαια).

Στα 6.499 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.552 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.287, 995 για τον Απρίλιο, 287 για τον Μάιο και 5 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.947) κινήθηκε μεταξύ 1.923 και 1.952 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (151.000 Alpha Bank, 7.100 ΟΠΑΠ, 11.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.944), Alpha Bank (7.864), Πειραιώς (7.980), ΔΕΗ (1.060), Εθνική (7.805), Ελλάκτωρα (314), Μυτιληναίο (336), MIG (921), ΑΔΜΗΕ (620), Viohalco (142), ΟΠΑΠ (273), Ιντρακόμ (390), Cenergy (155), Intralot (123), ΓΕΚ (131).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.602, Alpha Bank 45.663, Εθνική 44.395, MIG 67.103, ΔΕΗ 19.264, Πειραιώς 30.588, Ελλάκτωρα 10.923.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                        NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.775.625 τεμ., (από 42.834.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.544.359 τεμ. (25.544.559), ΔΕΗ 6.516.537 τεμ. (6.516.537), Eurobank 83.276.270 τεμ. (76.775.611), Εθνική 15.076.488 τεμ. (15.145.371), ΟΠΑΠ 1.285.204 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v