Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγοραστές και πωλητές επέλεξαν… ισοπαλία

Συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμου και υψηλό όγκο συναλλαγών (74 εκατ. ευρώ). Πειραιώς και Alpha Bank κατέγραψαν τα υψηλότερα κέρδη, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των Eurobank, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Coca Cola.

ΧΑ: Αγοραστές και πωλητές επέλεξαν… ισοπαλία

Οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ και οι ακόμα επιλεκτικότερες στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, που για μία ακόμα συνεδρίαση προβλημάτισε με την διστακτικότητα που επέδειξαν οι περισσότεροι από τους τίτλους που τον απαρτίζουν, δεν στάθηκαν ικανές να εξασφαλίσουν το τελικό θετικό πρόσημο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος μόλις οκτώ μονάδων, αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, ενώ σημαντικά ενισχυμένος ήταν ο τζίρος, με τις βοήθειες των “πακέτων”.

Και μπορεί το πρόσημο της συνεδρίασης να παίχτηκε μέχρι τέλους, όμως η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς ήταν πτωτική, καθώς στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και σήμερα οι πτωτικές μετοχές ήταν περισσότερες από τις ανοδικές.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, ενώ μικρή περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων (στο 3,459% η απόδοση του 10ετους).

Από την άλλη, η “ερώτηση του εκατομμυρίου”, ασφαλώς και δεν είναι άλλη από την τακτική που συνεχίζουν να ακολουθούν τα γνωστά Ξένα Funds, που αύξησαν έτι περαιτέρω τις “short” θέσεις τους στον Τραπεζικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα σε ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.

Τα εν λόγω Funds, ή έχουν “άγνοια κινδύνου”, ή γνωρίζουν κάτι παραπάνω, το οποίο, ως συνήθως, η Εγχώρια Αγορά θα το πληροφορηθεί με την γνωστή χρονοκαθυστέρηση και θα σπεύσει να επιστρέψει μέρος των κερδών και μάλιστα εντόκως (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η ανομβρία ειδήσεων στο εσωτερικό, δημιουργεί προϋποθέσεις για άλλη μια διεκπεραιωτικού χαρακτήρα συνεδρίαση, με τη διαδικασία της συσσώρευσης ως κύριο χαρακτηριστικό της. Η τεχνική εικόνα διατηρεί χαρακτηριστικά που προϊδεάζουν για περαιτέρω ανοδική κίνηση του Γ.Δ., εξέλιξη, ωστόσο, που δεν αναμένεται άμεσα, ενόσω οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλά και το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητες”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Εγχώρια Αγορά ακολουθεί τις Διεθνείς Αγορές και συσσώρευσε σε μία κίνηση να ‘χωνέψει’ τα υψηλά 8 μηνών, ενώ το επιλεκτικό επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλο το ταμπλώ είναι ένα χαρακτηριστικό που πιθανότατα θα επαναληφθεί και στη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ημέρα ήπιας διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών για τον ΓΔ, η χθεσινή. Μειωμένος όγκος συναλλαγών και εμφάνιση αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 738 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1910 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 597 μονάδες και αντιστάσεις στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς δεν έχει αλλάξει. Ο ΓΔ, κατευθύνεται προς τις 764 -780 μονάδες, που αποτελούν και τις επόμενες αντιστάσεις με σημαντικότερη, τεχνικά, αυτή των 780. Η χθεσινή συνεδρίαση, δεν αποφόρτισε τους ταλαντωτές, οι οποίοι είναι ακόμη σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Μία περεταίρω υποχώρηση προς τις 735-720, είναι απόλυτα φυσιολογική”, επεσήμαινε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς (+2,83%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ Alpha Bank (+3,21%), Εθνική (-0,48%) και Eurobank (-1,35%) “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 619,58 (-0,24%) και 639,24 μονάδων (+2,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 629,69 (+1,39%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 628,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,13%.

Για τον εν λόγω δείκτη και αν συνεχίσει τον μοναχικό ανηφορικό του δρόμο, μπροστά του είναι η πολύ δύσκολη ζώνη αντίστασης 637 – 640, την οποία αν την υπερκεράσει, πράγμα πολύ δύσκολο να συμβεί με την πρώτη προσπάθεια, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 730 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) αναμένεται να σταλεί ως το τέλος του μήνα το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, για την υποβοήθηση της προσπάθειας των Τραπεζών να μειώσουν ταχύτερα τα ‘κόκκινα’ δάνεια, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους”.

Από εκεί και πέρα, όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις μπορεί να μην δημιουργούν ανησυχίες για επερχόμενη σημαντική διόρθωση, όμως το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, αρνείται να ακολουθήσει την “βόρεια” κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, αν μη τι άλλο, δημιουργεί αναπάντητα ερωτήματα και σίγουρα δεν είναι εικόνα Αγοράς που περισσεύει η αισιοδοξία (!)

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην επισημανθεί η υποχώρηση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, με την 10ετια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και αυτό έχει την σημασία του.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (+0,12%), ΕΧΑΕ (+0,65%), Lamda Development (+2,69%), ΟΠΑΠ (+1,40%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,62%), Τιτάν (+0,96%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου και Jumbo.

Ο μοναδικός τίτλος από όλο τον μη Τραπεζικό 25αρη, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Lamda Development (+2,69%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας των 6,90 ευρώ (+2,99%). Αν η εν λόγω μετοχή υπερκεράσει το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς την τεχνική αντίσταση των 7,50 ευρώ. Στα 6,28 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

Αντίθετα, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή της Jumbo, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητη και στα υψηλά ημέρας.

Η σημερινή κίνηση ακολούθησε δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές. Σε ημερήσιο διάγραμμα, ο τίτλος παραμένει “short”, με “stop” στα 15,08 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να ακολουθούν τον καιρό, επιδεικνύοντας απαράμιλλη αστάθεια.

Επιμένουν πλαγιοανοδικά τα Πλ. Θράκης (+4,42%) και η Creta Farm (+1,04%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Νηρέα (+0,26%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε, αθροίζει ο Κυριακούλης (+10,55%), ενώ αξίζει μέγιστης προσοχής η επίθεση των πωλητών, που σημειώθηκε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, αλλά και στις τελικές δημοπρασίες, για την μετοχή του Κέκροπα (-9,42%).

Τεχνικά, οι οριακές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει η πρώτη αντίσταση στις 762 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 706 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05%), η πρώτη αντίσταση στις 1950 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1845 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Τo ναυάγιο του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, δεν έδωσε τον καταλύτη που επιθυμούσε η Επενδυτική Κοινότητα, σε σχέση με την επιτάχυνση των Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα, η απόφαση του Κ.Α.Σ., σε σχέση με την κήρυξη Περιοχής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Πόλης του Πειραιά, οδηγεί σε απροσδιόριστη χρονικά καθυστέρηση, την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου στο Λιμάνι από πλευράς ΟΛΠ, όπως αναγνωρίζουν οι διοικούντες της Cosco. Οι εξελίξεις αυτές θα αρκούσαν για να αντιστρέψουν το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να οδηγήσουν σε ‘νότια’ κίνηση το Γενικό Δείκτη”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας. Όμως, παρά τη συναλλακτική υποχώρηση που σημειώθηκε, το σκηνικό στο Χ.Α. δεν διαφοροποιήθηκε, με το Γ.Δ. να ξεπερνά τις 750 μονάδες και να “βλέπει” την περιοχή των 780 μονάδων, όπου εντοπίζεται η επόμενη περιοχή αντίστασης με την οποία θα κληθεί να αναμετρηθεί !

Η εξήγηση υπάρχει. Το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης, με τον Υπουργό Οικονομικών να συνομολογεί στη μείωση του αφορολόγητου το 2020. Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ, αποδέχεται τη θέση της Ελλάδος να αποπληρώσει τα “ακριβά” δάνεια του ΔΝΤ, με το Υπουργείο Οικονομικών να ετοιμάζει μια ακόμη έκδοση 3ετους/5ετους τίτλου, ή τίτλων.

Έτσι, η Αγορά ομολόγων συνεχίζει να οδηγεί σε υποχώρηση τις αποδόσεις των τίτλων και ιδιαίτερα των 10ετων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των τιμών. Η ευόδωση αυτού του σεναρίου συνεπάγεται τη μείωση του ειδικού βάρους του ΔΝΤ στην Τρόικα και δημιουργεί προϋποθέσεις αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P στις 26/4.

Η εξυγιαντική διαδικασία για τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών προσδοκάται να επιταχυνθεί. Κάποιοι ακόμη πιο αισιόδοξοι, προσβλέπουν και σε μια ακόμη αναβάθμιση από τη Moody’s, με έκτακτη έκθεσή της σε συνέχεια εκείνης της 1/3 σε “Β3”, ενώ πάντα υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν το σενάριο επίσπευσης των Εθνικών εκλογών πριν το Καλοκαίρι!

Στους προαναφερόμενους λόγους που εξηγούν τη συντήρηση του κλίματος θετικών εξελίξεων, μπορεί να προστεθεί και μια “άλλη” αναφορά, τόσο στο ζήτημα των ΕΛΠΕ όσο και στο master plan του ΟΛΠ.

Είτε λοιπόν με μια “fast track” διαδικασία επανάληψης του διαγωνισμού πώλησης του 50,1%, είτε με εναλλακτικά σενάρια που εμπλέκουν το σημερινό Μεγαλομέτοχο δηλ. τον όμιλο Λάτση, η διαδικασία Ιδιωτικοποίησης μπορεί να δρομολογηθεί στο εγγύς μέλλον.

Ως προς το Λιμάνι δε, η άμεση αντίδραση του Μαξίμου δείχνει ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, ώστε η υλοποίηση των επενδύσεων να μη οδηγηθεί στις Ελληνικές καλένδες…

Διεθνώς, οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν το περιβάλλον. Η υπόθεση “Brexit” είναι στην κόψη του ξυραφιού με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας είναι, ενδεχομένως, σε τελικό στάδιο, με προσδοκίες ευόδωσης μιας συμφωνίας. Όμως, η κατάρρευση της Τουρκικής Λίρας, απειλεί το Τραπεζικό Σύστημα της γειτονικής Χώρας και εγείρει σκεπτικισμό ως προς τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών της σε Συνάλλαγμα.

“Η απειλή δε, μιας συγχρονισμένης επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας, επαναφέρει την επαγρύπνηση των Κεντρικών Τραπεζών, ιδιαίτερα δε των ΗΠΑ και της Ε.Ε., με το Μάριο Ντράγκι να ετοιμάζεται να προσφέρει, πάλι, περισσότερη ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές Τράπεζες”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

“Οι προσπάθειες της Κίνας για τόνωση της Οικονομίας, με επίκεντρο τον Ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Η κινεζική ανάπτυξη έχει φτάσει στο ‘πάτωμα’ και η τόνωση από την κινεζική κυβέρνηση με μαζικές φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα θα οδηγήσουν την Οικονομία σε επέκταση κατά 6,6% το 2019”, σύμφωνα με την HSBC.

Το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του “Brexit”, με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία, έλαβε Βασιλική έγκριση και είναι πλέον Νόμος του Κράτους, αφού εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κατά τον Νόμο, η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καλείται να επιδιώξει παράταση της διαδικασίας, βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κατά τρόπο που θα αποκλείει την προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, από ατύχημα, κατά λάθος, ή εσκεμμένα.

“Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προτείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μία μακρά καθυστέρηση του ‘Brexit’, της τάξεως των εννέα μηνών”, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Guardian”, που επικαλείται διπλωματική πηγή.

Όπως σημειώνεται, “ακόμη μία επιλογή που κυκλοφορεί σε κύκλους στις Βρυξέλλες είναι να δεσμευτεί η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εγγράφως, ότι η πρόθεση του Λονδίνου είναι να ενεργήσει με ειλικρινή συνεργασία”.

Οι Υπηρεσίες του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο (USTR) έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) έναν ευρύ κατάλογο Προϊόντων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (εκτείνεται από τα μεγάλα Εμπορικά Αεροσκάφη και τα Ανταλλακτικά τους, έως τα Γαλακτοκομικά) στα οποία προτείνεται να επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί, σε αντίποινα για τις Ευρωπαϊκές Κρατικές ενισχύσεις στην Airbus.

Οι ενισχύσεις αυτές υπολογίζεται ότι προκαλούν στις ΗΠΑ ζημίες ύψους $11 δισ., σε απολεσθείσες εμπορικές συναλλαγές σε ετήσια βάση.

Στο θέμα της εμπορικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Βιομηχανία Αεροσκαφών, αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την επιβολή πρόσθετων φόρων σε Προϊόντα της ΕΕ.

“Να προχωρήσει σε αντίποινα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά τις ενισχύσεις προς τη Boeing, μετά τον κατάλογο με Ευρωπαϊκά Προϊόντα, στα οποία η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς”, σύμφωνα με πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Οι δυνητικοί δασμοί σε εισαγωγές Αυτοκινήτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποτελέσουν κίνδυνο για την Παγκόσμια ανάπτυξη και εμπόδιο στη δυναμική της Οικονομίας σε Γερμανία, Ιαπωνία και Κορέα”, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μείωσε την πρόβλεψη για την Παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενο τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από τη Fed.

Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019, έναντι 3,5% που ανέμενε προηγουμένως. Για το 2020, το ΔΝΤ αναμένει ότι η Παγκόσμια ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,6%.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν ότι η Οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% το 2019, από 1,8% την περασμένη χρονιά.

Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2,3%, από 2,9%, το 2019.

Συνολικά οι Ανεπτυγμένες Οικονομίες θα αναπτυχθούν με ρυθμό μόλις 1,8% το 2019, με βάση το αναθεωρημένο “World Economic Outlook” του ΔΝΤ.

Οι Αναδυόμενες Οικονομίες εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 4,4%. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Κίνα, θα αναπτυχθεί κατά 6,3%, από 6,6% το 2018.

Επιστροφή στο ΧΑ

Από εκεί και πέρα, δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία επιδεινώθηκε οριακά τον Μάρτιο, στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.).

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ σε ανάλυσή του, “η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της Βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά και στη σχετική επιβράδυνση του Διεθνούς Εμπορίου. Η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης του Δημοσίου στις Αγορές κεφαλαίου αναμένεται να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης και των Ελληνικών Βιομηχανιών”.

Η Alpha Finance κάνει λόγο για μια δύσκολη τριετία για τις Τράπεζες, με πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των αναδιαρθρώσεων. Τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές, λογικά θα αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες, στηρίζοντας τα κέρδη προ προβλέψεων.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά ως το 2020, προτού ανακάμψει σε μεσαία μονοψήφια ποσοστά.

Για την Πειραιώς η τιμή - στόχος είναι στα 1,56 ευρώ (από 0,89 ευρώ πριν), για την Εθνική στα 2,35 ευρώ (από 1,63 ευρώ πριν) και για την Eurobank στα 0,84 ευρώ (από 0,73 ευρώ πριν). Για όλες τις Τραπεζικές μετοχές, η σύσταση είναι “neutral”.

Διατηρεί το ΔΝΤ την πρόβλεψη ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος.

Παράλληλα προβλέπει ότι το 2020 η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ, ενώ μεσοπρόθεσμα εκτιμά ότι η ταχύτητα αύξησης του ΑΕΠ θα ανακοπεί σημαντικά. Συγκεκριμένα το 2024 βλέπει αύξηση μόλις 1,2%. Στο ίδιο επίπεδο είχε τοποθετήσει τον πήχη για το 2023, στην προηγούμενη έκθεση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 758,93 (+0,71%) και 750,92 μονάδων (-0,35%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 753,03 (-0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 753,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,06%.

Ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων) έφθασε στα 73,3 εκατ., από τα οποία τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΤΙΤΚ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 76,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Jumbo δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο και οι Πειραιώς και Lamda Development με το “κόκκινο”.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και στο χαμηλό οι ΔΕΗ και ΕΕΕ.

Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή άνοδο οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.767 συμβόλαια).

Στα 6.552 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.907 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.215, 1.021 για τον Απρίλιο, 192 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.933,75) κινήθηκε μεταξύ 1.928 και 1.947,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (60.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.073), Alpha Bank (15.968), Πειραιώς (14.469), ΔΕΗ (1.155), Εθνική (6.153), Ελλάκτωρα (897), ΟΤΕ (420), Μυτιληναίο (294), MIG (2.617), ΑΔΜΗΕ (201), Τρ. Αττικής (493), ΟΠΑΠ (398), Ιντρακόμ (752), Cenergy (148), Intralot (100), Ελ. Πετρέλαια (108).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 63.876, Alpha Bank 47.468, Εθνική 43.189, MIG 66.536, ΔΕΗ 19.100, Πειραιώς 30.209, Ελλάκτωρα 11.114.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                          NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.834.804 τεμ., (από 43.364.804 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.544.559 τεμ. (25.748.059), ΔΕΗ 6.516.537 τεμ. (6.516.537), Eurobank 76.775.611 τεμ. (77.953.571), Εθνική 15.145.371 τεμ. (14.756.371), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v