Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικρή άνοδος με... διασφάλιση κεκτημένων

Σε θετικό έδαφος βρίσκεται ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε Εθνική Τράπεζα, Coca Cola και ΟΛΠ. Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στο δεκαετές ομόλογο.

ΧΑ: Μικρή άνοδος με... διασφάλιση κεκτημένων

Ήπια ανοδικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υψηλότερα από τις 2.903 μονάδες «δείχνουν» τα futures του S&P 500 στη Wall Street.

Αυλαία σήμερα στη Νέα Υόρκη, για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, με JP Morgan, Wells Fargo να ξεκινούν και να ακολουθούν Citigroup, Goldman Sachs τη Δευτέρα, Black Rock, Johnson&Johnson την Τρίτη κ.ο.κ. Εύλογα η προσοχή των traders θα εστιάζεται και στα μεγέθη των εισηγμένων, παράλληλα με τις εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, σήμερα -τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας- οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες κινούνται με προτεραιότητα τη διασφάλιση των κεκτημένων της χθεσινής συνεδρίασης.

Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει φροντίσει να μας δώσει το περιθώριο της ανοδικής κίνησης, εστιάζοντας κατ' αρχήν στον τραπεζικό κλάδο. Εύλογα, καθώς στον κλάδο-κλειδί και μοχλό της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά Ιανουαρίου πραγματοποιείται το σχεδόν ήμισυ του συνολικού τζίρου. Περίπου 8 εκατ. ευρώ είχαν γίνει, λίγο πριν τις 12:00, στις μετοχές των Εθνικής, Αlpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, με τους βραχυπρόθεσμους να μετακυλίουν ρευστότητα και θέσεις τους.

Ετσι, σήμερα, αγορές γίνονται στη μετοχή της Εθνικής -αντικαθιστώντας την Αlpha Bank στο ιδιότυπο... rotation- και στην Πειραιώς. Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις μετοχές των Αlpha Bank και Eurobank. Ειδικότερα στη μετοχή της Πειραιώς, οι συναλλαγές γίνονται στο εύρος των 1,82-1,895 ευρώ, με την ανοδική τάση να συντηρείται, «βλέποντας» για πάνω από το 1,90 ευρώ. Στα 810 εκατ. η αποτίμηση της τράπεζας, με χρηματιστηριακούς κύκλους να θεωρούν εύλογο ένα bet για διαμόρφωση της (χρηματιστηριακής αξίας) και πάλι στα όρια του ενός δισ. καθώς είναι η μόνη που υπολείπεται πλέον.

Στις 1.960 μονάδες ο FTSE25, με τον Γενικό Δείκτη να κρατά τις 765 μονάδες, στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης των χθεσινών κεκτημένων (σε εβδομαδιαίο κλείσιμο).

Μεικτές τάσεις για τα βαριά χαρτιά του δείκτη, καθώς υπερισχύουν οι πωλητές στον ΟΤΕ, ενόσω έχουν πλεονέκτημα οι αγοραστές στην Coca Cola. Ανοδικά η ΔΕΗ, με οριακές απώλειες ο ΑΔΜΗΕ.

Έως τα 12,31 χαμηλότερα ο τίτλος του ΟΤΕ αλλά κρατώντας την πρώτη στήριξη (12,25 ευρώ), έως τα 30,12 υψηλότερα της Coca Cola, κοντά στη σημαντική αντίσταση των 30,20 ευρώ.

Από τις μετοχές του δείκτη με αγοραστές σε ΟΛΠ, ΔEH, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo.
Στις 50/35 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για Τεχνική Ολυμπιακή, MIG, Quest, Profile κ.α.

Υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που διαμορφώνεται στο 3,31%, ενώ άνοδο κατά 11 μονάδες βάσης καταγράφει η απόδοση του πενταετούς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v