Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού οδηγεί το παράλληλο ράλι για ΧΑ και ομόλογα

Επανεμφάνιση των αγοραστών στην αγορά μετοχών και νέα υψηλά 9 μηνών για τον Γενικό Δείκτη. ΔΕΗ, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank οι πρωταγωνιστές. Συνέχισε και σήμερα η ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Πού οδηγεί το παράλληλο ράλι για ΧΑ και ομόλογα

Συνεχίζει να αιφνιδιάζει θετικά η Εγχώρια Αγορά και εκεί που το σύνολο των Επαγγελματιών του χώρου διαβλέπει ενδείξεις κόπωσης και επερχόμενης διόρθωσης, οι αγοραστές επιστρέφουν δριμύτεροι, ωθώντας τους βασικούς δείκτες σε νέα πολύμηνα υψηλά.

Κάτι τέτοιο έλαβε χώρα και στη σημερινή συνεδρίαση, όπου σημειώθηκε, περίπου, γενική επιστράτευση των αγοραστών, στο ταμπλώ του FTSE25, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι Grivalia )-0,18%), Motor Oil (-0,47%), Jumbo (-0,27%), ΕΕΕ (-0,93%) και Ελ. Πετρέλαια (-0,60%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μικρός αριθμός τίτλων που διατηρεί επαφή με τα ιστορικά του υψηλά, ή καταγράφει νεότερα (!)

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ νεότερη, σημαντική, αποκλιμάκωση των αποδόσεων σημειώθηκε για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, στην Αγορά ομολόγων (στο 3,341% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα υψηλά 9μηνου, με το αμέσως υψηλότερα κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/7/2018 (766,64 μονάδες), ενώ ο σημερινός τζίρος, με τις σημαντικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η συνέχιση της συσσώρευσης και η ανάδειξη αντανακλαστικών στα χαμηλά της χθεσινής ημέρας, αυξάνει την πιθανότητα επιτάχυνσης της ανοδικής κίνησης του ΓΔ προς τις 780 μονάδες. Με το σενάριο έκδοσης νέου τίτλου στο εγγύς μέλλον και πληρωμής του ‘ακριβού’ δανείου του ΔΝΤ να συντηρεί την θετική ψυχολογία”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δεν υπάρχουν πολλά που να έχουν αλλάξει για τη σημερινή συνεδρίαση, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα παραμείνει επιλεκτικό, με τους Επενδυτές να εξετάζουν τα πρόσφατα εταιρικά αποτελέσματα. Η συσσώρευση σε μικρό εύρος διακύμανσης είναι το επικρατέστερο σενάριο”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε μετά από δυο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και χθες, έκλεισε με οριακά κέρδη στις 755,53 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 760 - 780 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 740 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσίαση της Εθνικής στους Επενδυτές στο Λονδίνο, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου. Ο στόχος για τα κέρδη προ προβλέψεων είναι να ξεπεράσουν τα €500 εκατ. ετησίως, ενώ ο στόχος εσόδων προς έξοδα είναι να διαμορφωθεί στο 50%”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Οριακή άνοδος της Αγοράς χθες, με ελαφρά μειωμένο όγκο συναλλαγών και ενδοσυνεδριακή διόρθωση. Την αρχική προσφορά τίτλων, κυρίως στις Τράπεζες, απορρόφησαν σχετικά γρήγορα, οι αγοραστές, που έδειξαν ότι έχουν και την πρωτοβουλία κινήσεων. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 746 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1921 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 610 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα της Αγοράς δεν έχει αλλάξει. Ο ΓΔ, σε καθαρά ανοδική τάση, με επόμενους στόχους, τις 764 -780 μονάδες. Οι ταλαντωτές, έχουν δώσει σήμα διόρθωσης, η οποία όμως, προς στιγμή εξαντλείται, ενδοσυνεδριακά. Στηρίξεις, διατηρώντας ακέραια την θετική τάση, έχουμε στις 735 - 720 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο πρόσημα άλλαξε μόνο ο τίτλος της Alpha Bank (+2,61%).

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της Eurobank (+0,72%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+3,35%) και Πειραιώς (+3,65%). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, αισθητά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 648,82 μονάδες (+2,97%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 646,57 (+2,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 645,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,38%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η υπέρβαση της ζώνης 637 – 640 και μάλιστα χωρίς σημαντική χρονοκαθυστέρηση, είναι μία σημαντικότατη νίκη για τους “buyers”, που τους επιτρέπει να βάζουν σαν επόμενο στόχο τις 730 μονάδες (!)

Σε ενδεχόμενη διόρθωση, οι πρώτες στηρίξεις στις 604, 591 και 568 μονάδες και μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση στις 547 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 534 μονάδες, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες, στο μέτωπο της εξυγίανσης του ισολογισμού της από ‘κόκκινα’ δάνεια πολύ μικρών Επιχειρήσεων, θα βρεθεί στο τέλος του έτους η Εθνική, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο σχεδιασμός της για πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων, που περιλαμβάνουν ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια της κατηγορίας”.

Εντυπωσιασμένοι από την δυναμική της Αγοράς δηλώνουν οι περισσότεροι από τους Εγχώριους Αναλυτές, επισημαίνοντας, σαν επόμενο ζητούμενο, την μετακύλιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε μετοχές με ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά που δεν έχουν σημαντική απόδοση από τις αρχές του έτους.

Την ψυχολογία των αγοραστών, τονώνει και η μεταστροφή των Επενδυτικών Οίκων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα αναφέρονται με θετικά σχόλια για την Ελλάδα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+5,65%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “έτοιμη είναι η ΔΕΗ για την τιτλοποίηση και διάθεση σε Ξένους Επενδυτές, πακέτου ληξιπρόθεσμων οφειλών Ηλεκτρικού Ρεύματος, κίνηση που θα της επιτρέψει να δανειστεί ποσό εύρους 200 έως 300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, Διοργανωτές είναι η Deutsche Bank και η Finacity, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις”.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε από ανακοίνωση της Επιχείρησης.

Για την περίπτωση του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, όσο αυτός διατηρείται υψηλότερα των 1,63 ευρώ, οι “buyers” έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αντίσταση στα 1,86 ευρώ. Στα 1,592 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, αλλά αναμένεται να ανέβει σημαντικά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση, σήμερα, μόνιμα με θετικό πρόσημο και για την μετοχή της Μυτιληναίος (+1,91%).

Όσο, για τον εν λόγω τίτλο, δεν απειλείται η στήριξη στα 8,66 ευρώ, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 10,20 - 10,38 ευρώ. Ενδιάμεσες στηρίξεις στα 9,37 και 9,16 ευρώ και πρώτη αντίσταση στα 9,80 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,78 ευρώ.

Κατεβαίνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, κάποια προσπάθεια αντίδρασης από μετοχές του ομίλου Ιντρακόμ, όχι μόνο δεν άλλαξε τις εντυπώσεις, αλλά επιβεβαίωσε την αίσθηση ότι το σύνολο των μετοχών του ομίλου έχουν εν δυνάμει πωλητές.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Δρομέα (+14,69%), προς νέα υψηλά 10ετιας η Profile (+3,21%), σε νέα ιστορικά υψηλά Quest (+7,26%, με το ημερήσιο “stop long” στα 14,35 ευρώ) και Entersoft (0%), εμφάνιση αγοραστή σε Lavipharm (+18,75%), Μαθιό (+5,04%) και ΑΝΕΚ (+4,35%), ενώ με “ανοιχτές” εντολές ανηφορίζει η Ίλυδα (+4,13%).

Κοντά στα ιστορικά της υψηλά η Κρι Κρι (-0,40%, με τυο ημερήσιο “stop long” στα 4,60 ευρώ), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιατρικό (+4,42%), MIG (+5,39%) και Byte (+3,28%).

Τεχνικά, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ενίσχυσε τις θετικές εκτιμήσεις, για κίνηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Για τον Γενικό Δείκτη, εξαιρετικά ισχυρή δείχνει η επόμενη αντίσταση στις 780 μονάδες, η οποία θα γίνει ο μεγάλος στόχος των “buyers”, αν υπερκεραστεί, επιβεβαιωμένα, η πρώτη αντίσταση στις 764 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Πρώτες στηρίξεις στις 744 και στην ζώνη 708 – 705. Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, στις 690 μονάδες.

Όσο συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1904 – 1912, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1988 – 1997 μονάδες, ιδιαίτερα αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1951 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1904, 1883 και 1848 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Στις 1810 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στις 1790 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ανοίγει, πλέον, σημαντικά υψηλότερους στόχους σε πλειάδα μετοχών, με επίκεντρο τις Τράπεζες”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. Η συνεχιζόμενη ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και το κλείσιμο σημαντικών θεμάτων όπως, η έγκριση Επιστροφής των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. € (έστω και με αστερίσκους).

Η μερική έγκριση πρόωρης αποπληρωμής μέρους των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ με χαμηλότερου κόστους δάνεια (μετά από σχετική έγκριση των Θεσμών).

Η νέα αναμενόμενη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 2ετες, ή 3ετες ομόλογο ύψους 2-3 δισ. €

Η επιτάχυνση τιτλοποίησης και πώλησης Τραπεζικών δανείων αλλά και οφειλών Δημοσίων Οργανισμών σε Ξένα Funds, συντηρούν την “ωραία ατμόσφαιρα της Αγοράς”.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά διατηρεί το μεσοπρόθεσμο θετικό momentum αποκλιμάκωσης, με την 10ετη έκδοση να διασπά καθοδικά το σημαντικό επίπεδο του 3,60% και να κινείται πλέον πέριξ του 3,34% (9ος 2005 = χαμηλό 14αρων ετών), αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, τα μακροοικονομικά στοιχεία δίνουν αντιφατικά στοιχεία (αύξηση ανεργίας τον Ιανουάριο +18,50%), αλλά η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι φίλοεπενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για διατήρηση του θετικού momentum.

Το διεθνές περιβάλλον απέφυγε τις περαιτέρω επιπλοκές και η παράταση που δόθηκε για το “Brexit”, δίνει τον χρόνο για βρεθεί η απαραίτητη λύση και να μην να χαλάσει το αισιόδοξο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις Διεθνείς Αγορές.

Οι Τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον πρωτοστάτη της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α., διασπώντας σημαντικά τεχνικά επίπεδα και δημιουργώντας προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Τεχνικά πλέον και οι 4 συστημικές Τράπεζες, έχουν διασπάσει έγκυρα την σημαντική αντίσταση του ΚΜΟ των 200 expo, με τελευταία και ασθμαίνουσα την ΠΕΙΡ. Παρά ταύτα οι βασικές πωλητικές θέσεις (short) των Ξένων χαρτοφυλακίων αντί να μειώνονται, αυξάνουν, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα χτυπήσουν “stop”, ανατροφοδοτώντας & επιταχύνοντας την ανοδική κίνηση, ή τελικά θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους μέχρι τέλους με το ανάλογο “τίμημα”.

Ο Γενικός Δείκτης, με έγκυρη διάσπαση του 765 δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 773 & 790 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 742, 730 (ΚΜΟ 25 expo), 705 (KMO 50 expo) & 692 μονάδες (KMO 200 expo).

Αντίστοιχα για τον FTSE25 αναμένουμε να διασπάσει έγκυρα το επίπεδο των 1970 μονάδων (61,8% fibo), για να αυξηθούν οι τεχνικές πιθανότητες για προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 2010 &2050 μονάδων. Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1915, 1890 (ΚΜΟ 25 expo), 1855 & 1830 μονάδες (KMO 50 expo).

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για μια τεχνική διόρθωση, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι διανύουμε τον μήνα των επιδομάτων (Ενοικίου – Παιδιού – Πρόνοιας – Αναπηρίας) και των φορολογικών δηλώσεων που δημιούργησαν (με όποιο άλλο φόρο έχει θεσπιστεί) μια αβάσταχτη συνολική φορολογική επιβάρυνση 40,9% (στοιχεία ΟΟΣΑ), καθιστώντας το οικονομικό περιβάλλον εξαιρετικά δυσχερές.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω, με την εκλογική παροχολογία, αλλά και το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, θα πρέπει να μας οδηγεί στην διασφάλιση των κερδοφόρων θέσεων μας, με την χρήση τεχνικών “profit taken” & κυλιόμενων “stop loss”, χωρίς να βιαζόμαστε στην πώληση.

“Γιατί σήμερα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, αλλά στις Αγορές η ατμόσφαιρα αλλάζει συχνά & ξαφνικά”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Διστακτική εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ενισχύεται το Δολάριο, πιέζοντας Πετρέλαιο και Χρυσό. Οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, τον περασμένο μήνα, στην Κίνα, κατά 2,3% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Οκτώβριο του 2018. Ήταν χαμηλότερα από την πρόβλεψη Οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters για 2,4%.

“Οι Ηγέτες των 27 Χωρών - Μελών της ΕΕ συμφώνησαν με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η ημερομηνία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου να αναβληθεί έως την 31η Οκτωβρίου”, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά από μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέβασε ταχύτητα τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή – εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωζώνης – ενισχύθηκε κατά 1,4%, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, από 1,7% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5%.

“O Εποπτικός Βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο συγχώνευσης των Deutsche Bank και Commerzbank. Μολονότι οι δύο Τράπεζες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Ρυθμιστικές Αρχές, δεν έχουν καταθέσει επίσημο σχέδιο στην ΕΚΤ” σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

“Οι Αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν πως θα διαχειριστούν το τεράστιο απόθεμα ομολόγων στον ισολογισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ συμφώνησαν να επιδείξουν υπομονή όσον αφορά τη νομισματική πολιτική”, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Τα πρακτικά δείχνουν ότι η Fed θεωρεί πως η Αμερικανική Οικονομία δεν θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και δεν θα διολισθήσει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια.

Το Υπουργείο Εργασίας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% τον Μάρτιο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε 2,2% υψηλότερα.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άλμα 0,3 ποσοστιαίων μονάδων τον Μάρτιο και ετήσια άνοδο 1,9%.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 8.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 196.000 την εβδομάδα που έληξε στις 6 Απριλίου. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 1969. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στο επίπεδο των 211.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η Standard and Poor's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒΒ+” για την ΕΕΕ, ενώ υποβάθμισε το outlook σε σταθερό, από θετικό. Εκτιμά ότι τα επίπεδα χρέους της εισηγμένης θα αυξηθούν σημαντικά το 2019, από τα ιστορικά χαμηλά του 2018, λόγω αυξημένων επιστροφών στους Μετόχους, εξαγορών και κεφαλαιακών δαπανών. Το ανωτέρω, σημειώνει η S&P, αντισταθμίζεται από τις προσδοκίες για σταθερή λειτουργική απόδοση, καθώς προβλέπονται ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξεως των 300 - 330 εκατ. ευρώ ετησίως, παρά τα υψηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 767,08 μονάδες (+1,53%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 764,69 (+1,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 764,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,14%.

Ο τζίρος στα 81,9 εκατ., από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 70,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό οι Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.954 συμβόλαια).

Στα 6.427 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.499 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.723, 1.134 για τον Απρίλιο, 589 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.966,5) κινήθηκε μεταξύ 1.923 και 1.952 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.364), Alpha Bank (7.351), Πειραιώς (11.192), ΔΕΗ (2.833), Εθνική (12.944), Ελλάκτωρα (565), Μυτιληναίο (472), MIG (4.865), ΑΔΜΗΕ (343), Τρ. Αττικής (350), ΟΠΑΠ (353), Ιντρακόμ (488), Cenergy (203), ΕΧΑΕ (201), ΓΕΚ (137), Lamda Development (151), ΟΤΕ (397).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 65.845, Alpha Bank 42.675, Εθνική 42.436, MIG 67.402, ΔΕΗ 19.017, Πειραιώς 29.928, Ελλάκτωρα 10.867.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                       NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.459.625 τεμ., (από 42.775.625 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.544.359 τεμ. (25.544.359), ΔΕΗ 6.572.058 τεμ. (6.516.537), Eurobank 82.154.044 τεμ. (83.276.270), Εθνική 15.216.488 τεμ. (15.076.488), ΟΠΑΠ 1.285.204 τεμ. (1.285.204), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v