Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Λίγο χαμηλότερα η εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τις επικείμενες αργίες να συνηγορούν σε κινήσεις συντήρησης από τους επενδυτές. Τα περιθώρια διόρθωσης, οι τράπεζες και η κινητικότητα στα mid caps.

Κατεβάζει ταχύτητες το Χρηματιστήριο

Κοκκίνισε στο κλείσιμο το ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες και τις κύριες μετοχές να κλίνουν χαμηλότερα. Σε τιμές προς τα επίπεδα των πρώτων στηρίξεων, όπως δικαιολογείται με βάση την τεχνική προσέγγιση της αγοράς. Πρακτικά η αγορά έχει περιθώριο να διορθώσει ακόμη χαμηλότερα, χωρίς να μεταβληθεί η τάση, που παραμένει ανοδική.

Τα σημεία αναφοράς έχουν αναφερθεί (στον Εκηβόλο), με τις 754 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1.972 για τον FTSE25, περιοχές που δεν σημαίνει πως θα δοκιμασθούν σε αυτές τις συνεδριάσεις, συνεκτιμώντας τη σημερινή λήξη της απλής σειράς μηνός Απριλίου στα Παράγωγα, τις αργίες που ακολουθούν και τον χαμηλότερο τζίρο που είθισται να πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες.

Στις 773,44 μονάδες ο ΓΔ, στις 641,61 για τον ΔΤΡ και στις 1.988,76 για τον FTSE25, με τις συναλλαγές στα 24,521 μετοχές, με τζίρο 58,330 ευρώ. Το 36% στις τράπεζες αλλά και συγκριτικά αυξημένο σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, Sarantis, TITAN, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Coca Cola κ.α.

Στις 54/47 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με αρκετές μετοχές από τη μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, αλλά με ηπιότερους τόνους απ' ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Το πιθανότερο είναι πως σε αυτό τον κύκλο συνεδριάσεων (συμπεριλαμβανόμενης της προσεχούς εβδομάδας) θα συντηρηθεί η κινητικότητα σε αυτές τις κατηγορίες εισηγμένων/μετοχών, ασχέτως της εικόνας που θα διαμορφώνεται στη μεγάλη (με την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν -εάν χρειαστεί- οι σημαντικές στηρίξεις, όπως αναφέρθηκαν στην αρχή του σχολίου).

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την Alpha Bank στο 1,448 ευρώ, την Εθνική στο 1,928, τη Eurobank στο 0,733 και στο 1,692 ευρώ η Πειραιώς. Με απώλειες οι 3 από τις 4, με σταθερή την Εθνική και πιθανότερο το ενδεχόμενο περαιτέρω δοκιμασίας λίγο χαμηλότερα, κυρίως λόγω της μόχλευσης που αναμένεται στις 14:00-14:30, με αφορμή τη λήξη στα ΣΜΕ του FTSE25.

Για τα Παράγωγα, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν η χθεσινή διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ κατά 1,92% στα 12,25 ευρώ, με τζίρο 8,665 εκατ., τον μεγαλύτερο απ' όλες τις μετοχές του δείκτη. Με απώλειες και σε Coca Cola (οριακές στα 31,09 ευρώ), σε ΔΕΗ (1,794 ευρώ), αλλά με ΟΠΑΠ υψηλότερα (9,36 ευρώ) και σημαντική κίνηση σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως των Jumbo, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Lamda Development, εξισορροπώντας έτσι τις φυσιολογικές/αναμενόμενες ελεγχόμενες πωλήσεις.

«Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα η Société Générale, καθώς οι αγορές προεξοφλούν μία νέα έκδοση ομολόγου (το πιθανότερο από τις αρχές Μαΐου και μετά) αλλά με την Αναστασία Παπαϊωάννου να σημειώνει από χθες (νωρίς το μεσημέρι) για το πού κολλά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια. Πρακτικά για την αγορά, και δη την τραπεζική, η προσοχή έχει στραφεί στο σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος, που κατά πώς φαίνεται, επαρκέστατα τεκμηριωμένο, ποσοτικοποιημένο έχει προβάδισμα στην προτίμηση της ECB και του SSM.

Ωστόσο η ουσία είναι πως έχουμε φτάσει στα μέσα Απριλίου και ακόμη δεν διαφαίνεται λύση για το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα χάνεται πολύτιμος χρόνος έως τα τέλη Μαΐου (εκλογές στις 26 Μαΐου).

Είχαμε εκτιμήσει παλιότερα και εκφράσει με συχνές αναφορές μας πως ένα «πράσινο φως» της DG Comp θα έλυνε ακόμη περισσότερο τα χέρια των long και όσων έχουν οδηγήσει τον κλάδο από τις 368 έως τα τελευταία υψηλά των 660 μονάδων (αλλά με υποψία διπλής κορυφής τις τελευταίες συνεδριάσεις).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v