Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διόρθωση με οδηγό τις τράπεζες

Κάτω από τις 770 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με το 70% των συναλλαγών στις τράπεζες, καθώς κλείνουν κερδοφόρες επενδυτικές θέσεις. Πιέσεις και στα blue chips, πτώση 10% για Intralot, άνοδος για Coca Cola, ΕΛΠΕ, Aegean.

ΧΑ: Διόρθωση με οδηγό τις τράπεζες

Aνοδικά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στα αποτελέσματα. Πτωτικά το ΧΑ, επιβεβαιώνοντας τον... contrarian χαρακτήρα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έναντι των ξένων αγορών.

Ενεργοποίηση εντολών πώλησης από μερίδα traders, επικεντρωμένες κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, σε μία κίνηση κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, με συνέπεια τη διόρθωση κατά 3,45% του Δείκτη Τραπεζών προς τις 635 μονάδες. Σχεδόν παράλληλα, ανάλογες εντολές στα περισσότερα blue chips, με τον δείκτη να διορθώνει 0,82% προς τις 1.968 μονάδες, καθώς οι πωλήσεις εκτείνονται και σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Εύλογα ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που διορθώνει περισσότερο από τα blue chips, καθώς καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις σε διαστήματα εβδομάδος, μηνός και από την αρχή του έτους.

Ενδεικτικά για τον ΔΤΡ η απόδοση είναι θετική κατά 1,42%, κατά 8,96% και συνολικά 45,12% από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα για τον δείκτη, η απόδοση διαμορφώνεται σε 1,45%, σε 5,45% και 24,25%.

Το γεγονός πως το 70% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο είναι ενδεικτικό της εστίασης των traders, με περίπου 10,8 εκατ. ευρώ να έχουν αλλάξει χέρια (στις 11:40) έναντι αξίας 35 εκατ. ευρώ που έγινε συνολικά στη χθεσινή συνεδρίαση. Προσώρας η διόρθωση των τραπεζικών κυμαίνεται στο όριο της τεχνικά επιτρεπόμενης κίνησης χαμηλότερα μετά την τελευταία ανοδική κίνηση του κλάδου. Ζητούμενη η επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων σημαντικών στηρίξεων λίγο χαμηλότερα, πάντα στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού retest.

Από τον τραπεζικό κλάδο, με απώλειες και οι 4 συστημικές τραπεζικές, με περισσότερες συναλλαγές για τη μετοχή της Eurobank, μεγαλύτερο τζίρο επίσης για Eurobank, που έχει και το μικρότερο ποσοστό απωλειών. Θυμίζοντας πως η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει απόδοση 32,73% από την αρχή του έτους, της Εθνικής 70,68%, της Eurobank 34,26% και 104,52% για την Πειραιώς. Ειδικά για τη μετοχή της Πειραιώς ξεχωριστή αναφορά είχε γίνει στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, δίνοντας και τα σημεία στήριξης που δοκιμάζονται σήμερα, από την αρχή της συνεδρίασης.

Σχεδόν πλήρης η επικράτηση των short στις μετοχές του δείκτη, με ενδεικτικό το ότι σε μόλις 3 από τις 21 κρατούν οι long. Σε Aegean στα 8,37 ευρώ, σε Coca Cola στα 30,70 και στα 8,30 ευρώ των ΕΛΠΕ.

Στις 16/62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών δεν επιτρέπει και πολλά περιθώρια για τους long, με σημαντικότερες απώλειες για τις μετοχές των Intralot (9,5%), Ελαστρον (6,45%), Ιντρακόμ (5,06%).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v