Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτόπιος βηματισμός σε Ευρώπη και Χ.Α.

Στατική η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κινείται σε στενό εύρος. Παρατείνεται η εικόνα της σχετικής κόπωσης στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 1,09%. Αμετάβλητη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Επιτόπιος βηματισμός σε Ευρώπη και Χ.Α.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται, μέχρι στιγμής, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς όλα δείχνουν ότι οι ενεργοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να πληροφορηθούν τα εταιρικά αποτελέσματα που παίρνουν σειρά ανακοινώσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η ίδια στατική εικόνα και στο Χ.Α., καθώς η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να έχει κινηθεί μέσα σε ένα σχετικά στενό εύρος, μικρότερο των πέντε μονάδων, με μέχρι στιγμής υψηλό στις 776,12 (+0,04%) και χαμηλό στις 771,82 μονάδες (-0,51%), αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να παρατείνεται η εικόνα σχετικής κόπωσης στον τραπεζικό κλάδο, ο κλαδικός δείκτης του οποίου καταγράφει απώλειες 1,09%, ενώ μικτή είναι η εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών διατηρούν τον Γενικό Δείκτη σε επαφή με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Πιο συγκεκριμένα και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των Σαράντη (-2,17%) και Alpha Bank (-1,85%) και τα μεγαλύτερα κέρδη, οι ΑΔΜΗΕ (+1,24%), ΕΧΑΕ (+1,42%), Lamda Development (+1,03%) και Jumbo (+1,34%).

Όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE25 κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με μικρές μεταβολές, και αυτό αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Τίποτα το εντυπωσιακό, από πλευράς μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στα «χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό» περιμένουν πιο συγκεκριμένα δείγματα γραφής, για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αμετάβλητος ο τίτλος του Τιτάνα, στον απόηχο της υποβολής νέας προαιρετικής δημόσιας πρότασης.

Συγκεκριμένα, η Τιτάν Cement International S.A. υπέβαλε χθες νέα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση των κοινών και προνομιούχων μετοχών της εισηγμένης, με αντάλλαγμα νέες μετοχές της Tιτάν Cement International S.A. Η Tιτάν Cement International προσφέρει (i) μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία κοινή μετοχή και (ii) μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, η οποία, σε κάθε περίπτωση, προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα (εντός της περιόδου αποδοχής. Η Tιτάν Cement International θα απαιτήσει, κατά περίπτωση: (i) από όλους τους εναπομείναντες Κατόχους κοινών μετοχών τη μεταβίβαση όλων των κοινών μετοχών τους με αντάλλαγμα, κατ’ επιλογήν του οικείου Μετόχου, είτε μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία κοινή μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία κοινή μετοχή, ίσο με €19,64 και (ii) από όλους τους εναπομείναντες Κατόχους προνομιούχων μετοχών, τη μεταβίβαση όλων των προνομιούχων μετοχών τους με αντάλλαγμα, κατ’ επιλογήν του οικείου Μετόχου, είτε μία μετοχή του ανταλλάγματος για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, είτε ποσό σε μετρητά για κάθε μία προνομιούχο μετοχή, ίσο με €18,98. Σκοπός της Tιτάν Cement International S.A., με τη νέα πρόταση, παραμένει η διευκόλυνση της εισαγωγής του ομίλου Τιτάν σε ένα από τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Euronext Βρυξελλών.

Στο μέτωπο των ομολόγων, αμετάβλητη παραμένει η απόδοση του 10ετούς τίτλου στο 3,303%, ενώ στο 2,176% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v