Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αλώβητος ο ΓΔ από την τραπεζική διόρθωση

Οριακή άνοδος για την εγχώρια αγορά παρά την πτώση του τραπεζικού δείκτη. Αγορές σε δεικτοβαρή blue chips ανέτρεψαν την πρωινή εικόνα. Πτώση για Πειραιώς-Alpha Bank. Ανοδος για Coca Cola, ΔΕΗ, Jumbo και Eurobank. Απώλειες 8% για την Intralot.

ΧΑ: Αλώβητος ο ΓΔ από την τραπεζική διόρθωση

Ακόμα μία συνεδρίαση, η σημερινή, που ήλθε να επιβεβαιώσει ότι τον έλεγχο της βραχυπρόθεσμης τάσης τον έχουν οι αγοραστές, όσο, τουλάχιστον, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών είναι ήπιες και το διεθνές περιβάλλον δεν δείχνει διαθέσεις υποτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω συγκρατημένα θετικού κλίματος, όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 3,302% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση, ήταν ένας ακόμα θετικός αιφνιδιασμός, για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. “day by day”, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούσαν ότι θα δινόταν ένα “παράθυρο ευκαιρίας” στους “short”, να κλείσουν τα συμβόλαια Απριλίου σε σχετικά καλύτερες τιμές, εν όψει της επερχόμενης λήξης, την Πέμπτη 18 τρέχοντος, κάτι που συνέβη μόνο ενδοσυνεδριακά.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν πενταπλάσιες των ανοδικών, ενώ δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, πλην της Αεροπορίας Αιγαίου.

Μάλιστα η διόρθωση επεκτεινόταν “επί δικαίων και αδίκων”, καθώς συμπεριελάμβανε τόσο μετοχές που είχαν υπεραποδώσει κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όσο και τίτλους που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην τρίμηνη και πλέον, ανοδική κίνηση του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Παρά ταύτα, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και να κλείνει σε υψηλά 10 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/6/2018 (777,08 μονάδες).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Παρά τη συναλλακτική βελτίωση και την προσδοκία επανόδου μιας τουλάχιστον ακόμη Τραπεζικής μετοχής στο δείκτη MSCI Greece Standard, η αναμέτρηση με τις 780 μονάδες του ΓΔ, που συνιστά ισχυρό σημείο αντίστασης, αναμένεται να είναι δύσκολη. Επομένως, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να παρουσιάσει μεταβλητότητα, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς εισερχόμαστε στις μέρες του Πάσχα, οι όγκοι συναλλαγών θα αρχίσουν να μειώνονται, επηρεάζοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε τεχνικό επίπεδο, βραχυπρόθεσμα, το Χ.Α. είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα που δικαιολογεί μία υποχώρηση στο momentum”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Μόνιμα θετικά κινήθηκε, χθες, ο ΓΔ, με νέα υψηλά και αυξημένο όγκο συναλλαγών. Νέα υψηλά και για τις Τράπεζες με ΕΥΡΩΒ στο +6,88% λόγω MSCI και -3,29 για την ΠΕΙΡ στον αντίποδα. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 758 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1944 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 631 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Με την βοήθεια και πάλι των Τραπεζών, ο ΓΔ έκανε νέο υψηλό, πλησιάζοντας το στόχο των 780 μονάδων. Η τάση παραμένει έντονα ανοδική, οι πολιτικοοικονομικές ειδήσεις είναι θετικές, οι Ξένες Αγορές δεν μας επηρεάζουν, αρχίζει όμως σε αυτά τα επίπεδα να μεγαλώνει η πιθανότητα διόρθωσης, για μερική κατοχύρωση κερδών, αλλά και για αναζήτηση νέων στόχων”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, μπορεί η τελική εικόνα να είναι μικτή, όμως όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι ανέκαμψαν περισσότερο, ή λιγότερο από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-4,01%) έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 1,448 ευρώ (-4,74%), της Εθνικής (+0,16%) μέχρι τα 1,865 ευρώ (-3,12%), της Eurobank (+1,29%) μέχρι τα 0,711 ευρώ (-3,27%) και της Πειραιώς (-3,69%) μέχρι τα 1,691 ευρώ (-5,58%).

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με ανοδική “ουρά”, αναρριχόμενος μέχρι τις 660,94 μονάδες (+0,34%), για να ακολουθήσει σημαντική υποχώρηση μέχρι τις 634,74 (-3,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 648,46 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 647,53 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,70%.

Για τον ΔΤΡ, επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα της πρώτης αντίστασης στις 661 μονάδες, υπέρβαση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για τις 710 μονάδες, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη, η όποια διόρθωση να μην επεκταθεί χαμηλότερα των 611 μονάδων, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 576 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, τις αναμενόμενες εισροές κεφαλαίων στη μετοχή της Eurobank, μετά την αντικατάσταση της Grivalia στους δείκτες του MSCI υπολογίζει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Ο MSCI αναμένεται να αναβαθμίσει τη Eurobank, τοποθετώντας τη μετοχή στον δείκτη MSCI Emerging Markets, διαγράφοντάς την από τον MSCI EM Small Cap.

Στοχευμένα κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης σε όσους Τραπεζικούς Υπαλλήλους εργάζονται στο δίκτυο 10 Νομών (Λασιθίου, Χανίων, Αχαϊας, Βοιωτίας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) προσφέρει η Alpha Bank, επιδιώκοντας να ευθυγραμμισθεί με τις Εποπτικές οδηγίες για ψηφιακό μετασχηματισμό μέρους των εργασιών της και περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Η ισχύς του προγράμματος ξεκίνησε στις 8 Απριλίου και εκπνέει την προσεχή Παρασκευή (19 Απριλίου).

“Η Ελλάδα θα ζητήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας τη συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητα (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχε λάβει από το ΔΝΤ. Η Αθήνα επιθυμεί την αποπληρωμή δανείων 3,7 δισ.”, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Αξιωματούχο που παρακολουθεί από κοντά τις διεργασίες.

“Το ανωτέρω ποσό αντιστοιχεί σε δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020”, ανέφερε άλλος Αξιωματούχος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια 9,3 δισ. προς το ΔΝΤ, έως το 2024.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν επιβεβαίωσε την σταδιακή μείωση των συναλλαγών, εν όψει Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα, που περιμένει μεγάλη μερίδα Αναλυτών, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, στον μη Τραπεζικό 25αρη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα, με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι ΑΔΜΗΕ (-0,67%), ΕΧΑΕ (-0,98%), Lamda Development (-1,17%), Μυτιληναίος (-0,51%), ΟΠΑΠ (-0,21%), Σαράντης (-0,27%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,15%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Τιτάνα και Viohalco.

Υπενθυμίζεται ότι η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει κλειστή την προσεχή Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν και για την μεθεπόμενη Παρασκευή και Δευτέρα που είναι το Πάσχα των Ορθοδόξων.

Μένοντας στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, ασφαλώς και χρήζουν αναφοράς οι πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (+1,74%), κίνηση στην οποία “τραβάει” ψηλότερα και τον Άνεμο (+3,26%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε, κατά πληροφορίες, στην ηλεκτρονική δημοπρασία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια. Η θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ κατέθεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσφορά που περιλαμβάνει τίμημα άνω των 55 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνδέεται, πάντως, με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ”.

Για τον τίτλο του Ελλάκτωρα, οι επόμενες αντιστάσεις στα 1,846 και 2,155 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 1,662 ευρώ.

Εδώ και πολλές συνεδριάσεις, περιστρέφεται με κλεισίματα πέριξ των 19,00 ευρώ, ο τίτλος του Τιτάνα (0%), με συνεχείς εναλλαγές τελικών προσήμων, αδυνατώντας να δώσει ανοδική διαφυγή, αλλά είναι εμφανής και η έλλειψη διάθεσης για υποχώρηση σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “τα 18,72 ευρώ είναι κοντινή στήριξη και τα 19,22 κοντινή αντίσταση, με το επίπεδο να είναι και ‘stop short’ σε ημερήσιο. Στο μηνιαίο ο τίτλος παραμένει ‘long’ με ‘stop’ στα 18,22 ευρώ. Σε μεγαλύτερη εικόνα, τα 20,63 είναι κοντινή και τα 21,92 ευρώ, κύρια αντίσταση”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τα αποτελέσματα της Intralot (-8,35%) δεν έτυχαν θετικής υποδοχής από την Αγορά και επανέφεραν τους πωλητές σε όλο τον όμιλο, εμφάνιση αγοραστή στην Sato (+19,44%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Byte (+10,96%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Πλαίσιο (+2,24%) και ΑΝΕΚ (+4,17%).

Από τις 2/4 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο ο Χαϊδεμένος (+4,24%), πάντα με λίγες συναλλαγές και από τις 4/4 ο ΟΛΘ (+2,87%), αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+0,59%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές οι Άβαξ (+3,98%) και ΕΚΤΕΡ (+1,74%).

Εμφάνιση σημαντικού πωλητή και λόγω αποτελεσμάτων, στην Έλαστρον (-6,16%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (+2,37%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε AS Company (+5,30%), ΕΛΧΑ (+1,47%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+3,76%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 780 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 706 και για τον FTSE25, η πρώτη αντίσταση στις 1997 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1845.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“H σειρά των θετικών εξελίξεων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχει συνεχώς νέα κεφάλαια”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ, το Υπουργείο Οικονομικών, με τις ευλογίες του ESM, ετοιμάζεται να ζητήσει την αποπληρωμή ακριβών δανείων (επιτοκίου πάνω από 5%) προς το Ταμείο. Με τις Αγορές να είναι έτοιμες να αναχρηματοδοτήσουν το Ελληνικό χρέος με χαμηλότερο κόστος, καθώς οι αποδόσεις των 10ετων τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 3,30%.

Είναι επομένως εφικτή η έξοδος στις Αγορές με τίτλους διαφόρων διαρκειών, 3ετεις, 5ετεις ή 7ετεις. Εξέλιξη θετική, καθώς επιτρέπει τη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του “μαξιλαριού” ανέπαφο, ενώ διαμορφώνει προϋποθέσεις καταβολής μικρότερων ποσών για εξυπηρέτηση των τόκων του Ελληνικού χρέους, σε σχέση με τα 5,5 δισ. που καταβλήθηκαν το 2018 και τα 2,2 δισ. ευρώ, του πρώτου τριμήνου του 2019.

Οι εξελίξεις αυτές ευνοούν κυρίως τον Τραπεζικό κλάδο, το ενεργητικό του οποίου περιλαμβάνει Ελληνικούς τίτλους ομολόγων, οι τιμές των οποίων αυξάνουν. Παράλληλα, η αυξημένη κινητικότητα σε σχέση με την επιτάχυνση της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων από τα “κόκκινα” δάνεια, μέσω της τιτλοποίησης, του Φορέα Ειδικού Σκοπού της ΤτΕ, αλλά και της μεταβίβασης σε funds, διαμορφώνει προϋποθέσεις για σύντομη επάνοδο σε θετική πιστωτική επέκταση.

Έτσι, η αναρρίχηση του Τραπεζικού δείκτη κατά 50% από την αρχή του έτους δεν είναι παράδοξη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η έντονη υποτιμητική κερδοσκοπία που είχε ασκηθεί του τελευταίους μήνες του 2018.

Μάλιστα, η αναβάθμιση της κεφαλαιοποίησης για τη Eurobank, με το deal με τη Grivalia να έχει πλέον εγκριθεί από τις γ.σ., οδηγεί στο ισχυρό ενδεχόμενο να περιληφθεί και πάλι στο δείκτη MSCI Greece Standard κατά τις ανακοινώσεις της 13/5, σενάριο στο οποίο έχει πιθανότητες και η Εθνική.

Προσδοκούμε ότι νωρίτερα, την 26η Απριλίου, η S&P θα αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς να αποκλείεται μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη από τη Moody’s, εκτός των προγραμματισμένων ημερομηνιών αναγγελίας των εκθέσεών της.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει το Γ.Δ. στις παρυφές των 780 μονάδων, που τεχνικά συνιστούν σημαντικό επίπεδο αντίστασης, με τις συναλλαγές να μη έχουν ακόμη επηρεαστεί από την έναρξη της Μ. Εβδομάδας των Καθολικών. Είναι επομένως μάλλον δύσκολο να προσδοκούμε την άμεση υπέρβασή τους, στο βαθμό που δεν αναμένονται, πλέον, εξελίξεις σε άλλα πεδία στο εγγύς μέλλον (Αποκρατικοποιήσεις κ.α.).

Αν και η επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα μπορεί να επιφυλάσσει εκπλήξεις, όπως φάνηκε από την κινητικότητα σε σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα σε ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Στο διεθνές περιβάλλον, η απειλή του άτακτου “Brexit” απομακρύνθηκε, με τη μετάθεση της προθεσμίας για συμφωνία κατά 6 μήνες. Πιο ανησυχητική είναι η αναγνώριση της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας από το ΔΝΤ, με την Ευρωπαϊκή να κατεβάζει ταχύτητα και τη Γερμανική να οδεύει προς το μηδενισμό του ρυθμού ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές της υποχωρούν.

Με τους πολιτικούς, του Trump προεξάρχοντος, να παρεμβαίνουν στο έργο των Κεντρικών Τραπεζών, ελέω του λαϊκισμού, θέτοντας εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία τους, όπως επισημαίνει και ο Economist (Independent central bank are under threat, 3/4/2019).

“Και δυστυχώς το υφιστάμενο έλλειμμα ισχυρής πολιτικής Ηγεσίας Παγκοσμίως, δεν επιτρέπει τη συνεννόηση σε επίπεδο ‘G7’, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις που θα αποτρέψουν τη είσοδο της Παγκόσμια Οικονομίας σε ύφεση, σκηνικό που δεν θα αφήσει αλώβητα τα εταιρικά μεγέθη και τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις τους”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Ευρώ, σημαντικές απώλειες για τον Χρυσό.

Το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, τον Απρίλιο, διαμορφώθηκε στις 3,1 μονάδες, έναντι δημοσκόπησης που το έβλεπε στις 0,8 και ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν στο μείον 3,6. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Ινστιτούτου ZEW, “η βελτίωση του οικονομικού κλίματος βασίζεται στην ελπίδα ότι το Παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα αναπτυχθεί με λιγότερο αδύναμο ρυθμό, από ότι προβλεπόταν προηγουμένως”.

Η τρέχουσα αποτίμηση των συνθηκών υποχώρησε στις 5,5 μονάδες, από 11,1 τον Μάρτιο και ενώ δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε ότι θα υποχωρήσει στις 8.

Ανοδικά κατά 3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, κινήθηκε η Κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Στην Ευρώπη των 28 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, η παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα αυξήθηκε 5,2% στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ και κατά 4,9% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Μερίδα Αξιωματούχων της ΕΚΤ πιστεύουν ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας για την ανάπτυξη είναι αρκετά αισιόδοξες τη στιγμή που η Οικονομία της Κίνας αποδυναμώνεται, ενώ η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ δεν έχει επιλυθεί”, δήλωσαν τέσσερις Πηγές με γνώση του θέματος.

“Ορισμένοι δε αμφέβαλαν ακόμα και για την ακρίβεια των προγνωστικών μοντέλων της ΕΚΤ, με δεδομένο το ιστορικό καθοδικών αναθεωρήσεων της Τράπεζας”, είπαν οι Πηγές.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση αναμένει ότι το Δημόσιο χρέος της Χώρας θα υποχωρήσει κάτω από το ανώτατο όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου το οποίο έχει δει το Reuters. Το έγγραφο δείχνει ότι το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 57,8% του ΑΕΠ το 2019, κάτω από το όριο του 60%.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το χρέος της Γερμανίας θα είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ομάδα στρατηγικής των Αναδυόμενων Αγορών (Emerging Markets - EM) της UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της σε υπεραπόδοση (overweight), από ουδέτερη (neutral) για την Ελλάδα, με αφορμή το ισχυρό ράλι στην Τοπική Αγορά των ομολόγων και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των κινδύνων που αφορούν τη Χώρα.

Σύσταση υπεραπόδοσης προτείνει μόνο για την Κίνα, την Κορέα, το Περού, την Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Αναφορικά με τον χάρτη που συνδυάζει τις αναθεωρήσεις κερδοφορίας και σχετικές αποτιμήσεις, η Ελλάδα τοποθετείται στις ελάχιστες ελκυστικές Περιοχές των Αναδυόμενων Αγορών, μαζί με τις Ουγγαρία, Τσεχία και Ρωσία.

Σε €10,3, από 9 προηγουμένως αυξάνει την τιμή - στόχο της μετοχής των ΕΛΠΕ η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας (ΙΒG), σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση “buy”.

Επιστρέφοντας στα υπόλοιπα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 763,62 (-1,28%) και 776,53 μονάδων (+0,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 775,3 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 775,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Ο τζίρος στα 72 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απέσπασαν το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Αεροπορία Αιγαίου δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΛΠ και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι 13 με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Σταθερός ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (36.749 συμβόλαια).

Στα 5.545 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.341 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.488, 4.560 για τον Απρίλιο, 4.784 για τον Μάιο και 144 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.998) κινήθηκε μεταξύ 1.965,25 και 1.998 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.500 Πειραιώς, 35.031 Εθνική, 5.000 Σαράντης), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.572), Alpha Bank (5.153), Πειραιώς (9.001), ΔΕΗ (498), Εθνική (7.850), Ελλάκτωρα (774), Μυτιληναίο (186), MIG (1.040), Intralot (1.477), Τρ. Αττικής (557), ΟΠΑΠ (198), Ιντρακόμ (190), ΓΕΚ (101), ΟΤΕ (139), ΑΔΜΗΕ (179), Jumbo (107), Ελ. Πετρέλαια (248).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 72.176, Alpha Bank 43.266, Εθνική 52.779, MIG 73.452, ΔΕΗ 19.093, Πειραιώς 27.823, Ελλάκτωρα 10.665.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                    Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.144.856 τεμ., (από 42.785.109 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.893.859 τεμ. (25.894.059), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 82.025.470 τεμ. (82.154.044), Εθνική 15.516.488 τεμ. (15.516.488), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v