Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές μάχονται για το πλεονέκτημα

Οριακά υψηλότερα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους τίτλους. Επιστροφή του τραπεζικού δείκτη από το πρωινό χαμηλό. Ποιες μετοχές από τη μικρή κεφαλαιοποίηση δείχνουν τάσεις αφύπνισης.

ΧΑ: Οι αγοραστές μάχονται για το πλεονέκτημα

Παρά το επιφυλακτικό κλίμα και τις οριακές απώλειες στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, η σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης από τα πρωινά χαμηλά και η περαιτέρω δραστηριοποίηση των αγοραστών, σε τίτλους του μη τραπεζικού FTSE25, δίνει τη δυνατότητα στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο και μικρά κέρδη, με τον τζίρο, τηρουμένων των αναλογιών, να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, κλειστά θα παραμείνουν την Παρασκευή 19 Απριλίου τα μεγάλα αμερικανικά χρηματιστήρια, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κλειστές και τη Δευτέρα 22 Απριλίου, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Στην Ασία, κλειστό θα είναι το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης, ενώ αντιθέτως οι αγορές σε Κίνα και Ιαπωνία θα λειτουργήσουν κανονικά. Σημειώνεται πως οι δύο αυτές ημέρες είναι «ειδικής αργίας» στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα λειτουργήσει το Χ.Α.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κινείται με μικρά κέρδη και δείχνει να προσεγγίζει την απαιτητική, σύμφωνα με τους αναλυτές, τεχνική αντίσταση των 780 μονάδων, ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 22 εκατ., από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΣΑΡ).

Οριακή αύξηση των αποδόσεων σημειώνεται στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,328%.

Μένοντας στα ομόλογα, στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ στέκεται η Société Générale, σε έκθεσή της για την Ελλάδα. Σημειώνει ότι «το γεγονός πως το Δημόσιο έχει μεγάλο ‘μαξιλάρι’ αποτελεί καλό νέο για τους Επενδυτές».

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει επιστρέψει από το πρωινό χαμηλό των 636,96 μονάδων (-1,63%), προσπαθώντας να γυρίσει σε οριακά κέρδη, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του εν λόγω δείκτη, που έχει σαν τεχνικά ζητούμενο την υπέρβαση των 661 μονάδων.

Από το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips ξεχωρίζουν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+2,36%), Αεροπορία Αιγαίου (+1,66%), ΔΕΗ (+1,77%), ΕΧΑΕ (+1,10%), Ελλάκτωρ (+1,37%), Ελ. Πετρέλαια (+1,19%) και Jumbo (+1,85%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, δεν υπάρχει τίτλος που να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που δείχνουν διαθέσεις σταδιακής αφύπνισης, ξεχωρίζουν οι Frigoglass, Creta Farm, Centric, Εβροφάρμα, Ίλυδα, Τιτάν (προν.), Trastor, MIG, Intercontinental, Sato κ.λπ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση των 780 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 2.000 μονάδων για τον FTSE25.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v