Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στοιχήματα στις τράπεζες και μετοχές με story

Κίνηση χαμηλότερα στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στις τραπεζικές μετοχές παραμένει το ενδιαφέρον. Η υπεραπόδοση της Eurobank, η διόρθωση της Πειραιώς και τα νέα δεδομένα. Ποια mid caps εμφανίζουν ενδιαφέρον.

ΧΑ: Στοιχήματα στις τράπεζες και μετοχές με story

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street, οριακά χαμηλότερα στις 2.905,58 ο S&P 500, μία... ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 2.940,91 μονάδων. Η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου συνεχίζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη ενώ μεθαύριο Πέμπτη λήγει η σειρά μηνός Απριλίου στα Παράγωγα.

Στο ΧΑ, η άνοδος δεικτών και μετοχών συνεχίστηκε με υπεραπόδοση της Eurobank, βοήθειες από την Coca Cola, με τον τζίρο στις τράπεζες να φτάνει στα περίπου 35 εκατ., από τα οποία τα 17,2 εκατ. έγιναν στη Eurobank. Την Πέμπτη, τελευταία μέρα και για το ΣΜΕ επί της μετοχής της Grivalia, κατά 5,12% στα 11,50 ευρώ η μετοχή της απορροφώμενης θυγατρικής.

Υπεραποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων το ΧΑ, σε μία συγκυρία που η Αθήνα από κοινού με τους Ευρωπαίους προχωρά στη διαδικασία αποπληρωμής μέρους (;) των οφειλόμενων προς το ΔΝΤ και η UBS συμπεριλαμβάνει το χρηματιστήριο της Αθήνας μεταξύ των μόλις 5 για τα οποία «βλέπει» απόδοση μεγαλύτερη από των αναδυόμενων αγορών.

Τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια και καταρχήν η σημερινή συνεδρίαση μέχρι και αυτή της Πέμπτης, από τη στιγμή που ο μεν Δείκτης Τραπεζών ενισχύθηκε 2,76% στις 658,72 μονάδες και ο FTSE25 με 1,28% στις 1.985,14 μονάδες. Σε προηγούμενο σχόλιό μας (της Κυριακής) είχαμε αναφέρει ως γνώμονά μας για τα περιθώρια ανόδου του δείκτη τη «μέτρηση» έμπειρου αναλυτή ο οποίος έθετε την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για τους long, την περιοχή των 1.997 μονάδων. Σχετική μέτρηση για τον δείκτη αναρτήσαμε χθες από νωρίς στον Εκηβόλο, προκειμένου, με τη συνδρομή του Ηλία Ζαχαράκη, να έχουμε έναν οδηγό για αυτή την εβδομάδα.

Στα 30,66 με υψηλό ημέρας τα 30,88 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με υψηλό στα 31,90 ευρώ, στα 12,40 ο τίτλος του ΟΤΕ, με εύρος διακύμανσης στα 12,30-12,46 ευρώ και από αυτές τις 2 βαριές μετοχές θα κριθεί εάν θα επιχειρηθεί να δοκιμασθούν σήμερα οι 1.997 μονάδες για τον FTSE25.

Σημαντική η ενίσχυση της όλης προσπάθειας από τον τραπεζικό κλάδο, με τη Eurobank που είχε μείνει πίσω να ευνοείται από την ένταξη στον δείκτη MSCI Mid Cap και να κάνει ένα... άλμα, δίνοντας παράλληλα αφορμή στους traders να βγουν θετικοί και στις άλλες 3 του κλάδου. Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον αυτή η αναβάθμιση για τη συγκεκριμένη μετοχή μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο και για τις άλλες του κλάδου, ενδεχομένως την επανένταξη σε διεθνείς δείκτες. Μπορεί να θεωρηθεί πρόκριμα για συνολικότερη αλλαγή του κλίματος και τάσης για τα ξένα funds; Υπό προϋποθέσεις ναι, πλην όμως ο κλάδος είναι μόλις στην αρχή.

Συνεπώς προσοχή και για να γίνω πιο πρακτικός, θα περιμένω να δω εάν για τη μετοχή της Πειραιώς η τάση κορυφώνεται σε λίγο υψηλότερες τιμές και κατά πόσον το χθεσινό μείον 3,29% θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή τάσης και διόρθωση. Σύμφωνα με φίλο αναλυτή, αυτό θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση απώλειας των 1,69-1,68 ευρώ, με τη μετοχή χθες στο 1,791 ευρώ.

Κατά γενική εκτίμηση, θετικότατο βήμα η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του ν/σ για τις 120 δόσεις, με την έγκριτη Ρούλα Σαλούρου να αναλύει όλες τις πτυχές αυτού του ζωογόνου για φορολογούμενους, επαγγελματίες νομοσχεδίου που προορίζεται να ψηφιστεί έως την προσεχή (Μεγάλη) Τρίτη. Εκτίμηση έμπειρου χρηματιστή, πως η αγορά δεν έχει αποτιμήσει τις θετικές πρόνοιες που θα φέρει μία ουσιαστική ρύθμιση οφειλών που αφορά 1,5 εκατ. οφειλέτες με χρέη-μαμούθ που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ. Ο ίδιος αποτιμά τη συγκεκριμένη πολυαναμενόμενη ρύθμιση εξίσου σημαντική με τη δραστική διαχείριση/μείωση των «κόκκινων» δανείων. Παράμετρος που ομολογώ πως είμαι περίεργος να δω εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να αποτιμηθεί και από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Στα της σημερινής συνεδρίασης η προσοχή είναι στραμμένη, εκτός από τον τραπεζικό κλάδο και τα δύο βαρύτερα χαρτιά της αγοράς και σε μετοχές των Μυτιληναίου, ΟΛΠ, Fourlis από τον δείκτη, των Cenergy, Attica Bank, Ικτίνου, Intralot από τον Mid Cap, ειδικότερα δε στην τελευταία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2018 και σε αναμονή του σημερινού conference call (όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παρέμβαση του προέδρου του ομίλου). Αναλυτική προσέγγιση των μεγεθών από τον Φώτη Κόλλια, με τον πολύπειρο συνάδελφο να σημειώνει πως η διοίκηση είναι πλέον αντιμέτωπη με σοβαρές αποφάσεις.
Επίσης από τη μεσαία αλλά και χαμηλότερη κατηγορία ενδιαφέρον για το κατά πόσον μπορεί να έχει συνέχεια η κίνηση των ΟΛΘ, Entersoft, Reds και εάν το χθεσινό «γύρισμα» λ.χ. των Τεχνικής Ολυμπιακής, ABAΞ, Ιατρικό, MIG κ.α. ήταν πραγματικό ή απλά για να βγάλει κόσμο από τα χαρτιά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v