Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντεπίθεση αγοραστών με χαμηλό τζίρο

Με οριακές μεταβολές κινείται ο Γενικός Δείκτης, με περιορισμένο όγκο συναλλαγών λόγω και των επικείμενων αργιών στις αγορές. Αντίδραση σε τραπεζικές μετοχές μετά τις πρωινές απώλειες. Σταθεροποιητική κίνηση για Coca Cola, OTE.

ΧΑ: Αντεπίθεση αγοραστών με χαμηλό τζίρο

Χαμηλότερα, στον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, και το ΧΑ στην αρχή και οριακή ανάκαμψη στη συνέχεια. Περιορισμένης έκτασης οι εντολές συναλλαγών που δίνονται από την αρχή της συνεδρίασης, ελεγχόμενες και εντός τεχνικών ορίων.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX, με απώλειες 0,35%, διορθώνει προς τις 12.110 μονάδες, στο Λονδίνο ομοίως ο FTSE100 στις 7.440 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη, τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα, κατά 0,25% από τις 2.893 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ (κυρίως) οι traders επιλέγουν και σήμερα αφενός να κλειδώσουν ένα μικρό μέρος των βραχυ-μεσοπρόθεσμων αποδόσεών τους, αφετέρου, να διασφαλίσουν την τάση που έχει δημιουργηθεί και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει υψηλότερες τιμές. Στη λογική αυτή, μία ενδιάμεση διόρθωση περισσότερο θα διευκόλυνε τους βραχυπρόθεσμους να κινηθούν από λίγο χαμηλότερες τιμές και σε δεύτερο χρόνο να δοκιμάσουν για κάτι καλύτερο.

Στις 774 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, άνοιξε με πτωτικό χάσμα από τις 772,07.

Το 35% πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, ΙΑΣΩ, Motor Oil, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. Το γεγονός πως σε όλες αυτές τις μετοχές (πλην ΙΑΣΩ και ΟΤΕ, που είναι σταθερός) οι πωλητές έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο προβάδισμα, έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως σε αυτή τη φάση πιο εύκολα θα «δούμε» χαμηλότερες παρά υψηλότερες τιμές.

Αυτό φαίνεται και από το ότι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερες εντολές πώλησης, εκτός από τις τράπεζες όπου είναι εμφανής η κλίση και σε πολλά blue chips και τίτλους-σηματωρούς, με συνέπεια ο 25άρης να πιέζεται και από το μείον 0,23% της Coca Cola, και από το μείον 0,47% της Motor Oil, το μείον 0,57% της Μυτιληναίος, το μείον 1,11% της ΔΕΗ κ.ο.κ.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Eurobank ήταν η πρώτη που μετά τις 11:20 επιχειρήθηκε να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο, στο 0,7365 ευρώ, ενώ από τις μη τραπεζικές, σε ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Sarantis, Grivalia έκαναν την εμφάνισή τους αγοραστές. Δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Fourlis. Στις 11:25 σταθεροποιήθηκε ο ΟΤΕ στα 12,25 ευρώ.

Στις 12:30, η αξία των συναλλαγών στα 14,5 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 22/50, με εμφανώς πολύ... κατεβασμένους τους τόνους και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v