Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 780 μονάδες η αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με τις πιέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ μετά τα αποτελέσματα να αντισταθμίζουν την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών. Ξεχωρίζει η Πειραιώς, με άνοδο άνω του 5%. Κινητικότητα στην Quest.

ΧΑ: Στις 780 μονάδες η αναμέτρηση αγοραστών - πωλητών

Οριακές διακυμάνσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, φουριόζικο το ξεκίνημα στο ΧΑ.

Με κινήσεις trading με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, η αρχή της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο, που σε αντίθεση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών αντέδρασε με ανοδικό χάσμα, για να συνεχίσει υψηλότερα. Ενδεικτικό το ότι στις 11:10 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 9 εκατ., με τα σχεδόν 5 να πραγματοποιούνται στις τραπεζικές και μάλιστα ξεπερνώντας το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ (στην κάθε μία), προσδίδοντας μία δυναμική που δεν συνηθιζόταν ανάλογες ημέρες παλαιότερα.

Είπαμε όμως στο ΧΑ, traders και επενδυτές έχουν αλλάξει ρυθμό/ταχύτητα και επιμένουν στη λογική της προεξόφλησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεπερνάει το όριο των 780 μονάδων. Με το 58% του τζίρου να γίνεται στις τραπεζικές, ο κλάδος φάνηκε από την αρχή πως θα επιχειρούνταν να καλύψει την απόκλιση που είχε διαμορφωθεί σε σχέση με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, την προηγούμενη εβδομάδα. Το discount στο οποίο αναφερόμασταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας καλύπτεται με τον ΔΤΡ να ενισχύεται έως τις 670 μονάδες (2,35%), με τον FTSE25 έως λίγο πάνω από τις 2.015 μονάδες (0,78%).

Προφανώς και η αγορά δεν θα... φύγει μεμιάς υψηλότερα των 780 μονάδων, χωρίς ενδοσυνεδριακές διολισθήσεις και επιβεβαιώσεις ημερήσιων στηρίξεων, πλην όμως οι traders δείχνουν αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία και, κατ' αρχήν, να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές αλλά και από χαμηλότερα επίπεδα να αξιοποιήσουν ό,τι τους δοθεί στη συνέχεια.

Στις 775 μονάδες ένα κοινά αποδεκτό, για σήμερα, σημείο αναφοράς για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, όπου πιθανόν να διολισθήσει στη συνέχεια ο ΓΔ, όμως ζητούμενο είναι ένα «κλείσιμο» έστω και οριακά πάνω από τις 780 μονάδες.

Στις 4 τραπεζικές μετοχές ο μεγαλύτερος τζίρος, με ΟΠΑΠ, Quest, Ικτίνο, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Jumbo, Motor Oil κ.α. να ακολουθούν.

Τα νεότερα από την υποβολή του αιτήματος της Αθήνας να αποπληρώσει μέρος του ακριβού δανεισμού προς το ΔΝΤ ήταν αυτά που έδωσαν την αφορμή για την αρχική αντίδραση. Στα υψηλά της αρχής δόθηκαν περιθώρια σε όσους ήθελαν να «κλειδώσουν» μέρος των θέσεών τους για να ακολουθήσει, μετά τις 11:00, επανενεργοποίηση αγοραστών σε μία σειρά εισηγμένων.

Στο 1,483 η μετοχή της Alpha Bank, στο 1,87 της Πειραιώς, έως τα 2,014 της Εθνικής, στο 0,7555 της Eurobank.

Αναμενόμενη η προσφορά στη μετοχή της ΔΕΗ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αναμενόμενα μεν, πολύ βαριά δε, με συνέπεια η μετοχή να διορθώνει έως το 1,728, με απώλειες 3,83%.

Στα αξιοσημείωτα η αυξημένη συναλλακτικότητα στη μετοχή της Quest, που λίγο πριν τις 11:30 είχε φτάσει τζίρο τις 725 χιλιάδες ευρώ (!), μεγάλος για τα δεδομένα της... ακριβής μετοχής.

Στα 12,28 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 31,44 της Coca Cola, λειτουργώντας αντίρροπα για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 11:30 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 13 εκατ., με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 49/34.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v