Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά 10μήνου με βοήθεια από Αρειο Πάγο

Ανοδικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη με οδηγό τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. Κέρδη και για Motor Oil. Το Καθολικό Πάσχα επηρέασε τον όγκο συναλλαγών. Κλειστή θα παραμείνει η εγχώρια αγορά Παρασκευή και Δευτέρα.

ΧΑ: Νέα υψηλά 10μήνου με βοήθεια από Αρειο Πάγο

Συνεδρίαση που ξεκίνησε σαν διεκπεραιωτικού χαρακτήρα και με τους αγοραστές να κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στο Τραπεζικό ταμπλώ, κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών, η τελευταία πριν τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, που συνοδεύτηκε και από την λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην Αγορά ομολόγων.

Η κινητοποίηση των αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ, ήταν αποτέλεσμα της είδησης σύμφωνα με την οποία, “κανονικά, βάσει της τρέχουσας Ισοτιμίας, θα πρέπει οι Δανειολήπτες σε Ελβετικό Φράγκο να αποπληρώσουν τα δάνειά τους καθώς, με σημαντική πλειοψηφία, οι Δικαστές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκριναν ότι ο όρος των δανειακών συμβάσεων, για αποπληρωμή σε Ευρώ, ή Ελβετικό Φράγκο, με βάση την τρέχουσα Ισοτιμία, είναι δηλωτικός όρος και ως εκ τούτου δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας”.

Χαρακτηρίστηκε από τον ικανοποιητικό τζίρο (οι Αναλυτές περίμεναν σαφώς υποτονικότερη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς δεν ήταν λίγοι οι Traders που θα επέλεγαν την στάση αναμονής), εν όψει του πενθήμερου αργιών που ακολουθεί για Χ.Α. και Ευρωπαϊκές Αγορές (η Wall Street θα λειτουργήσει κανονικά την Δευτέρα).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλώ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να είναι περισσότερες αυτών με θετικό στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, εικόνα που έγινε προσπάθεια να αλλάξει προς το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης και ιδιαίτερα με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Εμφανής, μέχρι νεωτέρας και η έλλειψη διάθεσης από τους περισσότερους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους, να “σπρώξουν” τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., προς υψηλότερα επίπεδα.

Παρά ταύτα, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά δέκα μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο, να έχει σημειωθεί στις 7/6/2018 (778,62 μονάδες).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,67% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 1,76%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 26,92% και ο Τραπεζικός δείκτης 48,37%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, δεν αναμένεται να παρουσιάσει συναλλακτική ιδιαιτερότητα. Λόγω, ωστόσο, του κλεισίματος των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα, είναι πιθανό να υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα, με το πρόσημο του ΓΔ να εξαρτάται από τις αποφάσεις των κατόχων ΣΜΕ, σε σχέση με τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τη στάση υποτιμητικής κερδοσκοπίας για τους Τραπεζικούς τίτλους”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση και ενόψει του Πάσχα των Καθολικών, περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει την τάση συσσώρευσης με αυξημένη μεταβλητότητα”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

“Περιμένουμε ότι η Αγορά θα συνεχίσει να υποχωρεί, καθώς οι Επενδυτές θα κατοχυρώνουν κάποια από τα πρόσφατα κέρδη τους”, τόνιζε η Eurobank Eq.

“Ενόψει των αργιών, περιμένουμε η Αγορά να κινηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακές απώλειες (-0,30%) στις 773,44 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 780 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 760 μονάδες”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Με πτώση -0,30% στις 773,44 μονάδες, έκλεισε χθες o ΓΔ. Ήπια διόρθωση, με μειωμένο, σχετικά, όγκο συναλλαγών και αρκετές διακυμάνσεις. Το κλείσιμο βρήκε τις Τράπεζες στο -0,91%, όπου συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 764 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1959 και αντίσταση στις 2000. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 636 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Η εικόνα στο Χ.Α. είναι η γνωστή: Τάση ανοδική, αυξημένες αντιστάσεις στην περιοχή 780 - 787 και στηρίξεις δυνατές στην περιοχή 760 – 750 ! Ενόψει εορτών είναι φυσιολογική μια χαλάρωση της Αγοράς, με μερική κατοχύρωση κερδών, αναμονή εξελίξεων και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, το σύνολο των εν λόγω τίτλων άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς ακραίες μεταβολές προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, μέχρι την δημοσιοποίησης της είδησης για την απόφαση του Αρείου Παγόυ.

Περίπου η ίδια εικόνα και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 630,53 (-1,73%) και 652,89 μονάδων (+1,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 649,45 (+1,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 652,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,67%.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τα ημερήσια διαγράμματα, αν ΔΤΡ υπερβεί την πρώτη αντίσταση στις 661 μονάδες, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 668, 700, 730 και 780 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στις 630 μονάδες, η οποία δοκιμάστηκε σήμερα και η αμέσως επόμενη στις 613 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Αμέσως χαμηλότερα οι 586 και 533 μονάδες.

Χωρίς ακραίες μεταβολές και το ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και χωρίς ουσιώδη κίνητρα συντάσσεται το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών) των Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με τους υποψήφιους Επενδυτές να αναμένουν την παρουσίασή του, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Η ΔΕΗ φαίνεται να μην έχει ετοιμάσει ακόμη το κείμενο και σύμφωνα με πηγές, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης για την παρουσίασή του στα Μέλη, μετατέθηκε για τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη θα ανακοινωθούν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα είναι ζημιογόνα”.

Σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,06%) κινήθηκε μεταξύ 1,77 (-1,34%) και 1,798 ευρώ (+0,22%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με οριακά κέρδη.

Παρά ταύτα, όσο η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), τον πρώτο λόγο στην βραχυπρόθεσμη τάση τον έχουν οι αγοραστές. Προσοχή στην πρώτη αντίσταση που εντοπίζεται στα 1,86 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ελεγχόμενη διόρθωση η Jumbo (-0,56%), με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 14,66 ευρώ και πολύ σημαντική την επόμενη αντίσταση στην ζώνη 16,16 – 16,44 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών στον τίτλο της Μοτοδυναμική (-7,61%), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία η επικείμενη Α.Μ.Κ., υπέρ των παλαιών Μετόχων, θα πραγματοποιηθεί με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 0,56 ευρώ, σε αναλογία τρεις νέες μετοχές για κάθε δυο υφιστάμενες.

Με βάση την ως άνω αποφασισθείσα τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια, σε περίπτωση που η αύξηση καλυφθεί πλήρως, θα ανέλθουν στο ποσό των 9.828.000 ευρώ.

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης, καθώς και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. θα οριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και θα γνωστοποιηθούν στους Μετόχους με νεότερη ανακοίνωση.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Sato (+19,35%).

Εκτός από τα πρόσφατα, σχετικά βελτιωμένα αποτελέσματα του 2018, η εισηγμένη επισημαίνει “η εταιρεία παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων 19,81% το Α’ τρίμηνο 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2018. Ομοίως οι παραγγελίες της παρουσιάζουν αύξηση 13,74%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα 2018. Στις 9 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί, εκ νέου, η αίτηση συμφωνίας που έχει υποβάλλει η εταιρεία για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της. Η Διοίκηση και η Νομικός Σύμβουλος, εκτιμούν ότι η προαναφερθείσα έφεση θα δικαιώσει την εταιρεία”.

Οι τελευταίες επιχειρηματικές εξελίξεις - εξαγορές, έφεραν αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο της Audiovisual (+10%), έστω και αν η προσφορά μόνο αμελητέα δεν ήταν.

Αξίζει δεύτερης ανάγνωσης η επισήμανση της εισηγμένης, σύμφωνα με την οποία, “η παραπάνω επενδυτική κίνηση θα έχει σημαντική επίδραση στα οικονομικά μεγέθη (κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ίδια κεφάλαια) του ομίλου της εισηγμένης. H χρηματοδότηση των παραπάνω αποκτήσεων, συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί, με ίδια κεφάλαια προερχόμενα κυρίως από Α.Μ.Κ. της εταιρείας υπέρ των παλαιών Μετόχων η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Οι όροι της Α.Μ.Κ. θα καθοριστούν από γ.σ. των Μετόχων που θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό. Στο πλαίσιο της επερχόμενης Α.Μ.Κ., ο βασικός Μέτοχος “Stoneman” πρόκειται να προκαταβάλλει το ποσό των ευρώ 5,75 εκατ., προκειμένου να χρηματοδοτήσει προσωρινά και μέχρι την ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ., την εν θέματι συναλλαγή, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από ίδια διαθέσιμα της εταιρείας”.

Σύμφωνα με την τελευταία, επίσημη, κατάσταση του Χ.Α., οι βασικοί Μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% (Stoneman Holdings LTD 35,18%, Doson Investments Co. 27,84%, Charonia Holdings LTD 18,18% και Βαρδινογιάννη Αναστασία 8,93%), ελέγχουν το 90,13% της εισηγμένης.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή στον Δρομέα (-3,79%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Creta Farm (-0,45%) και Intralot (-6,25%), ενώ ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε η Moda Bagno (-9,80%).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με “ανοιχτές” εντολές αγορών για την Ίλυδα (+7,63%), προς νέα υψηλά 10ετιας η Profile (+2,89%), προσπαθεί να δώσει ανοδική διαφυγή η Foodlink (+2,29%), επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά, σε κλείσιμο, η Mermeren (+6,74%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Lavipharm (+5,10%), επιμένει πλαγιοανοδικά η Τεχν. Ολυμπιακή (+6,32%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην ΑΝΕΚ (+9,60%).

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη, ισχυρή δείχνει η επόμενη αντίσταση στις 780 μονάδες, η οποία παραμένει ο μεγάλος στόχος των “buyers”.

Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 788 και 806 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στις 764 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και το ημερήσιο “stop long” στις 706 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, στις 690 μονάδες.

Έπιασε, έστω και οριακά, τον πρώτο στόχο των 2000 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2020 μονάδες.

Πρώτη στήριξη στις 1951 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και αμέσως επόμενες στις 1936 και στην ζώνη 1912 – 1904.

Στις 1845 μονάδες το ημερήσιο “stop long”, το οποίο θα ανέβει σημαντικά στις επόμενες συνεδριάσεις.

Στις 1848 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών, στις 1810 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και στις 1790 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

“Η πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη, στις τελευταίες συνεδριάσεις, αναδεικνύει, μέχρι τώρα, την ακανθώδη δυσβατότητα της διαγραμματικής ζώνης αντίστασης των 780 με 800 μονάδων, στοιχείο, όπου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει, σταδιακά, σε ένα βραχυχρόνιο πισωγύρισμα προς το επίπεδο στήριξης των 764 με 755 μονάδων”, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος.

Εκεί θα φανεί εάν οι πωλητές έχουν τα αποθέματα δυνάμεων για να σύρουν τον Δείκτη προς την περιοχή των όποιων επανατοποθετήσεων, στις 740 μονάδες.

Τώρα μιας, που μπαίνουμε σε μέρες “άπνοιας” λόγω των συνεχόμενων αργιών, στη σημερινή ανάλυση θα προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το “κοντινό πέπλο” κοιτάζοντας τον Γενικό Δείκτη υπό το πρίσμα ενός ποιο μακροπρόθεσμου πεδίου.

Έτσι κάτω υπό την οπτική ενός μηνιαίου διαγράμματος, οι πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες που αναδύονται είναι: Πρώτον η ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου ανοδικού στροφέα διαρκείας 15 ετών (2008 - 2023) και δεύτερον η ισχυρή ανοδική διάτρηση των “Keltner Channels” στις 740 μονάδες. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να φέρουν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 1050 μονάδων, έχοντας όμως ως πρώτο κοντινό σημείο ισχυρής αντιπαράθεσης τις 895 με 900 μονάδες.

Το έδαφος μάλιστα, κάτω υπό τις κατάλληλες πολιτικοοικονομικές συνθήκες, μπορεί να “καλλιεργήσει” στα επόμενα χρόνια, ένα ανοδικό πέρασμα μέσα στη ζώνη τιμών του 2010, δηλαδή μεταξύ των 1350 με 1700 μονάδων.

“Αυξητικά λειτουργεί και το γεγονός ότι ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει ακόμα σε νηπιακή κατάσταση δίνοντας περιθώρια ‘άλματος”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Μια ανοδική τάση κρίνεται από τις διορθώσεις της. Και στις φάσεις των πολυαναμενόμενων κατοχυρώσεων κερδών, η Αγορά όχι μόνο έδειξε χαρακτήρα, διατηρώντας τα κεκτημένα, αλλά δημιούργησε και… εκνευρισμό σε όσους περίμεναν καλύτερα σημεία εισόδου, στερώντας τους μια τέτοια δυνατότητα”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η συγκυρία εξελίσσεται ιδανικά για τα χαρτοφυλάκια που είναι τοποθετημένα στην Ελληνική Αγορά, καθώς η ανοδική κίνηση φαίνεται να υποστηρίζεται και από εξωτερικές εισροές, ενόψει των αναδιαρθρώσεων των δεικτών που ακολουθούν τον Μάιο. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τις προσθήκες και τις εισροές που αναμένονται, είναι πολύ πιθανό η Ελληνική Αγορά να παραμείνει και τον Μάιο σε θετικό έδαφος, παρά τους τέσσερις θετικούς μήνες που έχουν προηγηθεί, ή τις όποιες αναταράξεις προκύψουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Με αρωγό και το ήσυχο κλίμα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, οι Επενδυτές ανακαλύπτουν νέες περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον (Λιμάνια, Πληροφορική), ή κινούνται πιο συντηρητικά συμπιέζοντας τις αποδόσεις των εισηγμένων εταιρικών ομολόγων, τα οποία έχουν κερδίσει μέρος από το ενδιαφέρον.

Είναι ενδεικτικό ότι οι μισές σχεδόν, από τις, λίγες, φετινές εισροές στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού, πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Την ίδια στιγμή η ρευστότητα από κερδισμένες θέσεις δεν βγαίνει από την Αγορά, ακολουθώντας ένα ιδιότυπο “rotation”, που πλέον εμπλέκει περισσότερους τίτλους, κάνοντας πιο μαζική την ένταση της ανόδου.

Οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ένα μέρος των προοπτικών του 2019, δεν θεωρούνται όμως στην πλειοψηφία τους ώριμες, ώστε να ξεκινήσει μια εκτεταμένη διόρθωση βάση μεγεθών.

Σε αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους και τα μερίσματα, τα οποία δικαιολογούν το κόστος ευκαιρίας σε πολλές Δεικτοβαρείς περιπτώσεις.

Ο Γενικός Δείκτης, αν και παραμένει υπεραγορασμένος, έχει εθιστεί την επίτευξη συνεχόμενων ετήσιων υψηλών τιμών.

Θα ανέμενε κανείς η εβδομάδα να είναι πιο υποτονική, δεδομένης της εποχικότητας που είθισται να παρουσιάζει η περίοδος του Καθολικού Πάσχα, ωστόσο οι αγοραστές παραμένουν σε στενή επαφή με το μόνιτορ, επεμβαίνοντας σε καίρια σημεία πριν το τέλος κάθε συνεδρίασης.

Με αργό αλλά σταθερό βήμα η εβδομάδα έκλεισε θετική, συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων, έχοντας μπει στον πυρήνα των αντιστάσεων που μεσολαβούν από τις 750 έως τις 800 μονάδες. Αν και θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο η Αγορά να παραμείνει αδιόρθωτη και την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της πληθωριστικής κατάστασης των ταλαντωτών, η στάση των αγοραστών δείχνει αποφασιστική, περιορίζοντας την εικόνα αδυναμίας σε πλάγιες κινήσεις, ή συσσωρεύσεις.

Η ζώνη μεταξύ 780 – 800 μονάδων αποτελεί, πλέον, το κυριότερο πεδίο αντίστασης της Αγοράς, με ισχυρό δυνητικό ανοδικό περιθώριο, εφόσον κατακτηθούν οι 800 μονάδες.

Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να έχει μόλις τρεις συνεδριάσεις, είναι όμως ιδιαίτερα πυκνή σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων. Ξεκινώντας με ΔΕΗ (23/4 πριν την έναρξη της συνεδρίασης), Τράπεζα Αττικής, ΟΛΘ, Μevaco, Βογιατζογλου. Τζιρακιάν, Λούλη (23/4) συνεχίζοντας με MLS, Κρι – Κρι, Λαζαρίδης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μπήτρος, Ευρωπαϊκή Πίστη (24/04) και τελειώνοντας με Ελτράκ, Καραμολέγκο και Ακρίτα (25/4), η Μ. Εβδομάδα προσφέρεται περισσότερο για επιμέρους αναγνώσεις. Νωρίτερα την Μ. Δευτέρα το Ιασώ θα δημοσιεύσει πλήρεις λογιστικές καταστάσεις, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πιθανότητα διανομής μερίσματος.

“Την Μ. Παρασκευή, η S&P θα δημοσιεύσει την έκθεσή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με τις εκτιμήσεις να προσδοκούν αναβάθμιση του αξιόχρεου κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Με χλιαρό ρυθμό ξεκίνησαν οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 51,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, από την τελική ανάγνωση ύψους 51,6 του Μαρτίου. Η μέση πρόβλεψη του πρακτορείου Reuters έκανε λόγο για άνοδο στις 51,8 μονάδες.

H μέτρηση που αφορά την Παραγωγή αυξήθηκε στις 48,1, από τις 47,2 μονάδες. Οι Υπηρεσίες, κυρίαρχος τομέας στην Ευρωζώνη, διολίσθησαν στις 52,5, από 53,3 μονάδες τον Μάρτιο, έναντι πρόβλεψης για 53,2.

“Την εβδομάδα που ξεκινάει στις 29 Απριλίου αναμένεται να ταξιδέψει ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόμπερτ Λάιτιζερ, στο Πεκίνο για να διεξαχθούν οι νέες εμπορικές συνομιλίες των δύο Πλευρών”, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, “Ουάσιγκτον και Πεκίνο θα έχουν νέο γύρο συναντήσεων, με τους Διαπραγματευτές να έχουν στόχο τη διεξαγωγή της τελετής υπογραφής στα τέλη Μαΐου, ή τις αρχές Ιουνίου”.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,6%, τον Μάρτιο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου ενάμιση έτους. Οι Αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1,1%.

O δείκτης μεταποίησης Philly Fed υποχώρησε στις 8,5 μονάδες τον Απρίλιο, από 13,7 τον Μάρτιο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch ανέμεναν ότι θα σημειώσει μικρότερη πτώση και θα φτάσει στις 11 μονάδες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας στα μέσα Απριλίου υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, κοντά σε χαμηλό πενήντα ετών. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 5.000, στις 192.000, την εβδομάδα που έληξε στις 13 Απριλίου.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 204.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τη χαρτογράφηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα παρουσιάζει η PwC Ελλάδας στη νέα μελέτη “10 χρόνια κρίσης: η Οικονομία συρρικνώθηκε αλλά δεν μεταρρυθμίστηκε”. Σε επιχειρηματικό επίπεδο, η λίστα των top 10 εταιρειών παραμένει σχεδόν ίδια, με κάποιες μικρές μετακινήσεις και την αποχώρηση ενός μόνο παίκτη με αντίστοιχη είσοδο νέου.

Οι εταιρείες “Ζombie” παρουσιάζουν ανθεκτικότητα κατέχοντας μερίδιο της τάξης του 26% επί του συνόλου των Επιχειρήσεων που επιβίωσαν, με δάνεια που αγγίζουν τα €15 δισ. και οφειλές προς τρίτους ύψους €10 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 768,89 (-0,59%) και 777,61 μονάδων (+0,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 777 (+0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νεότερα υψηλά και στις 778,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,64%.

Ο τζίρος στα 57,6 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 36,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil, Jumbo, Σαράντης και Τιτάν.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, όμως 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την λήξη των συμβολαίων Απριλίου οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά στο συμβόλαιο του δείκτη και λιγότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.249 συμβόλαια).

Στα 6.203 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.160 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.873, 1.263 για τον Απρίλιο, 1.530 για τον Μάιο και 80 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 2.004) κινήθηκε μεταξύ 1.981,5 και 2.005 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.227), Alpha Bank (3.474), Πειραιώς (5.810), ΔΕΗ (480), Εθνική (3.586), Ελλάκτωρα (762), Μυτιληναίο (213), MIG (684), Intralot (1.756), Τρ. Αττικής (197), ΕΧΑΕ (223), Τέρνα Ενεργειακή (202), ΓΕΚ (210), Viohalco (376), ΑΔΜΗΕ (231), Lamda Development (216), Cenergy (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 74.143, Alpha Bank 45.847, Εθνική 52.781, MIG 74.045, ΔΕΗ 19.276, Πειραιώς 27.276, Ελλάκτωρα 10.496.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                     Name of Issuer                      NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.143.874 τεμ., (από 43.137.979 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.915.829 τεμ. (25.916.429), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 79.303.246 τεμ. (80.353.246), Εθνική 15.515.706 τεμ. (15.516.488), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v