Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα κλείσει ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο

Από τις 778 μονάδες ξεκινά ο Γενικός Δείκτης μετά τις αργίες, με τις τραπεζικές μετοχές να στο προσκήνιο. Το discount του ΔΤΡ σε σχέση με τον FT25, η αυξημένη μεταβλητότητα και οι μετοχές που δίνουν «τάση». Ανοδικά στο ξεκίνημα.

Πώς θα κλείσει ο Απρίλιος στο Χρηματιστήριο

Επίσημο αίτημα της Αθήνας στον ESM για πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ. Ενα καλό νέο, σύμφωνα με όσα μας έχει πληροφορήσει από χθες το απόγευμα η Ελενα Λάσκαρη, ακόμη μία κίνηση προς την κατεύθυνση της επιστροφής προς την κανονικότητα. Τέτοιες κινήσεις και κυρίως στον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο χρειάζεται αρκετές (και) το χρηματιστήριο, προκειμένου να έχει συνέχεια η ανοδική αντίδραση προεξόφλησης.

Ενα άλλο καλό νέο ήταν αυτό της αναβάθμισης από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I χθες, με την αγορά να περιμένει -εύλογα- την ετυμηγορία του οίκου Standard & Poor's τη Μεγ. Παρασκευή. Λίγο ως πολύ το τελευταίο, όπως και την προοπτική έκδοσης ενός νέου κρατικού ομολόγου και την αναθεώρηση των δεικτών MSCI, τα αναφέραμε (στο σχόλιό μας της Κυριακής ) ως μεταξύ των «νέων στοιχημάτων στο ΧΑ».

Κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα μέχρι την προσεχή Τρίτη, που κλείνει χρηματιστηριακά ο «καλός μας μήνας, για εμάς τους long, Απρίλιος» και στη συνέχεια τον Μάιο, μήνα που μένει να διαψευσθεί ο κανόνας που θέλει traders και επενδυτές να πωλούν και να... φεύγουν από τις αγορές.

Θα εξαρτηθεί από τη Wall Street, που χθες βράδυ κινήθηκε με μεικτές τάσεις (κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του αργού αλλά και των εταιρικών αποτελεσμάτων), με τον δείκτη-δείκτη μας S&P 500 οριακά στις 2.907 μονάδες. Οσο ο δείκτης δεν δίνει σήμα θεαματικής αναστροφής, τόσο οι long, όπου γης, θα διατηρούν το πλεονέκτημά τους. Και στο ΧΑ, που αντιδρά με την κεκτημένη ταχύτητα που προσδίδει το ποντάρισμα των κάθε λογής funds και επενδυτικών οίκων στο risky Greek bet.

Στον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον -προφανώς μειωμένο λόγω ημερών, αν και οι εκτός/ξένοι επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς-, με τον ΔΤΡ στις 652,30 μονάδες να εμφανίζει μία μικρή απόκλιση σε σχέση με τον FTSE25, discount που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καλυφθεί οδηγώντας πάνω από τις 660 προς τις 680 μονάδες. Λογικά αυτό θα πρέπει να είναι και το κατ' αρχήν στοίχημα των βραχυπρόθεσμων long με ορίζοντα τη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης. Για να δούμε. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή φέρνει στη δημοσιότητα η Αναστασία Παπαϊωάννου, για τον... άγνωστο πόλεμο των τραπεζών με το Δημόσιο για δάνεια 3,5 δισ. με κρατική εγγύηση.

Στις 2.000,66 ο FTSE25 και στην περίπτωσή του το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο, καθώς την Πέμπτη στη μετοχή του ΟΤΕ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 7,702 εκατ. σε άνοδο έως τα 12,34 και «βλέψεις» για αρκετά υψηλότερα. Αμεσης προτεραιότητας στοίχημα για τον Οργανισμό η υπέρβαση του ορίου των 6 δισ. όσον αφορά στην αποτίμησή του. Επίσης Coca Cola στα 31,17 με τζίρο 1,706 εκατ., η Motor Oil στα 21,80 με 3,506 εκατ., αλλά και η Aegean στα 8,60 με 1,284 εκατ., ο ΟΠΑΠ στα 9,36 με 6,139 εκατ. κ.α.

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, σύμφωνα με τον Φώτη Κόλλια, και στα 5,28 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,87 με τζίρο 1,549 εκατ. η... θυγατρική Ενεργειακή. Με ήπια short τάση η πρώτη, με ήπια long η δεύτερη (σε εβδομαδιαίο αμφότερες), μένει να φανεί εάν μπορεί να κλείσει η «ψαλίδα». Με βήμα... σημειωτόν ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές, σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, με τη ΔΕΗ στο 1,795 και τον ΑΔΜΗΕ στο 1,81 ευρώ.

Ενδιαφέρον και εστίαση σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, όπου «τρέχουν» (και) επιχειρηματικές εξελίξεις, ενδεικτικά σε Τεχνική Ολυμπιακή, Quest κ.α.

Δευτερευόντως προσοχή και στα στοιχεία που θα δώσει αργότερα σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, με την Ελενα Λάσκαρη να αναφέρεται σε επιβεβαίωση της υπεραπόδοσης όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v