Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλή τάση λόγω ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 780 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την υπεραπόδοση των τραπεζικών μετοχών να αντισταθμίζει την πτώση ως 10% στον τίτλο της ΔΕΗ. Βοήθειες από Coca Cola. Πιέσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Χαμηλή τάση λόγω ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ισχνή άνοδος στο ΧΑ.

Με συναλλαγές περισσότερες του συνήθους των ημερών, επιχειρήθηκε σήμερα μία πρώτη προσπάθεια δοκιμασίας της ευρύτερης δύσκολης περιοχής των 780 μονάδων. Διερευνητικού κυρίως χαρακτήρα με έμφαση στην ανίχνευση περιοχών που το ΧΑ είχε... ξεχάσει από τις αρχές Ιουνίου 2018.

Εκ προοιμίου γνωστό στην πλειονότητα traders και επενδυτών, πως θέμα πειστικής υπέρβασης της... διακεκαυμένης αυτής περιοχής δεν υφίστατο ει μη μόνον η διερεύνησή της, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης υπεραξιών και πιθανότατης διολίσθησης/επιβεβαίωσης λίγο χαμηλότερων στηρίξεων. Λίγο ως πολύ η περιγραφή της συνεδρίασης είχε προδιαγραφεί από το προηγούμενο σχόλιό μας, καθώς η πλειονότητα των ενεργών παικτών είχε δείξει τις διαθέσεις της.

Συνεπώς, αρχικά η αντίδραση έως τις 785,31 μονάδες, μερικό «κλείδωμα» θέσεων (στο προηγούμενο σχόλιό μας αναφερθήκαμε στον αυξημένο -για την περίοδο αυτή- τζίρο στην κορύφωση της αντίδρασης, κυρίως με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο). Αναπόφευκτη η διολίσθηση, στη συνέχεια, προς τις 779, έχοντας θέσει ως κάτω όριο/σημείο αναφοράς -για σήμερα- τις 775 μονάδες.

Ικανοποιητική η συναλλακτική δραστηριότητα, ανάλογος ο τζίρος, με το 45% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε μετοχές των Jumbo, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και Fourlis, Quest, Μυτιληναίος, Ικτίνος, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια.

Αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα της ημέρας, η εικόνα κατάρρευσης για τη μετοχή της ΔEH, απόρροια των δραματικών οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου και των αναπόφευκτα δραστικών μέτρων που χρήζουν, προκειμένου να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα.

Επιεικώς άθλια η εικόνα των μεγεθών, έως σχεδόν 10% οι απώλειες για τη μετοχή, συνέπεια των πιεστικών ρευστοποιήσεων που φέρνουν τη μετοχή έως το 1,616 ευρώ. Η μετοχή μπορεί να έβγαλε μία αντίδραση, κυρίως τεχνικής μορφής, αλλά τα οικονομικά δεν επιτρέπουν κάτι περισσότερο απ' ό,τι διαμορφώνεται σήμερα στο ταμπλό.

Στην περιοχή 660-670 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, που ναι μεν αρχικά έκανε την ανοδική προσπάθεια, πλην όμως στα πρώτα 30' φάνηκε πως δεν έμελλε να δοκιμασθεί σήμερα η κρίσιμη περιοχή των 680 μονάδων. Ως εκ τούτου, ακολούθησαν λελογισμένης έκτασης πωλήσεις και διαμόρφωση τιμών, στο 1,474 για την Alpha Bnk, στο 1,988 για την Εθνική, στο 1,868 για την Πειραιώς και στο 0,7495 για τη μετοχή της Eurobank. Εύλογα οι υψηλές τιμές αρχής είναι τα άνω όρια που θα πρέπει να υπερβούν στη συνέχεια, με ορίζοντα την Τρίτη του Πάσχα, για να επιβεβαιωθεί (ή όχι) το momentum που έχει αποκτήσει ο κλάδος.

Στις 2.007 ο FTSE25 με βοήθειες κυρίως από Coca Cola (με 1,83% στα 31,74 ) και δευτερευόντως από ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia.

Εμφανής η υπερίσχυση των πωλητών, με δυσάρεστη έκπληξη το μείον 4,92% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς για άλλες μετοχές του δείκτη η διόρθωση λίγο ως πολύ εντάσσεται στο πλαίσιο ενός φυσιολογικού retest.

Στις 47/54 η σχέση ανοδικών/πτωτικών από την αρχική 49/34 καθώς σταδιακά, εδώ και μία ώρα, έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις και στα μεσαιο-μικρά.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v