Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Επικρατούν οι πωλητές, με τις απώλειες να είναι μεγαλύτερες στις τράπεζες. Πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση των φοροελαφρύνσεων. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σε θετικό έδαφος βρίσκεται μόνο η ΔΕΗ.

Εντείνονται οι ρευστοποιήσεις στο ΧΑ

Μικρές απώλειες σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, σε πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Και στο ΧΑ, οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών συνεχίζονται, με συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα και των 750 μονάδων.

Οι συναλλαγές μπορεί να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα -σε σχέση με την προ των εορτών περίοδο-, ωστόσο είναι σταθερές και προς χαμηλότερες τιμές από την πλευρά των short, με τους long να δίνουν την εντύπωση πως διευκολύνονται από αυτή τη σταδιακή διολίσθηση των τιμών.

Εμφανής η αλλαγή στη στάση αρκετών funds, που από αγοραστές, μέχρι πρόσφατα, εμφανίστηκαν λίγο πριν τις εορτές αλλά και στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, όπως και στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, προς την πλευρά των πωλητών. Μετατόπιση... επενδυτικού βάρους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα και όσον αφορά στην έκταση που θα μπορούσε να προσλάβει αυτή η διόρθωση. Για τον ΓΔ, δύο τιμές που έχουν αναφερθεί (στις 750 και τις 720 μονάδες) είναι αυτές που -μέχρι τώρα- καθορίζουν τη στάση και την τάση της αγοράς.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήταν αυτός που είχε υπεραποδώσει σε διάστημα 4μήνου, μικρότερες για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και τα blue chips. Ωστόσο και στα τελευταία είναι εμφανής η ροή εντολών πώλησης και από διαχειριστές χαρτοφυλακίων και από βασικούς μετόχους. Πωλητές από τα τελευταία υψηλά στις δύο βαρύτερες μετοχές του ΧΑ, με συνέπεια την κλίση του δείκτη χαμηλότερα και των 1.950 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως εάν «γυρίσει» ανοδικά και πάλι η Νέα Υόρκη, θα ακολουθήσει και η Αθήνα. Ωστόσο μέχρι τότε μπορεί να έχει δοκιμαστεί το χρηματιστήριο σε τιμές χαμηλότερες, με καταληκτικό τις 720 μονάδες.

Νωρίτερα τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε «άνοιγμα» από 0,45% χαμηλότερα και τις 2.879 μονάδες και προεξοφλούμενη -για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- την αυξημένη μεταβλητότητα, γεγονός που υποχρεώνει τους traders να γίνουν πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους.

Σε μία συνεδρίαση σχεδόν ανάλογη της Δευτέρας, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στο... κόκκινο, με ενδεικτικό το ότι -όπως και προχθές- η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο είναι της ΔΕΗ. Σταθερές οι ΕΧΑΕ, Lamda Development και Motor Oil. Πέραν αυτών των 1+3, στις άλλες 21 υπερισχύουν -λιγότερο ή περισσότερο- οι πωλητές, με μεγαλύτερες απώλειες για τίτλους των Aegean, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ και Fourlis.

Συνολικότερα επιβαρημένη η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με 22 ανοδικές έναντι 71 που υποχωρούν.
Στις 13:55 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 25,1 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v