Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Νέες πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη καθώς η επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος εντός αλλά και οι διεθνείς αναταραχές λόγω Τραμπ διαμορφώνουν το κλίμα στην αγορά. Η μείωση θέσεων από επενδυτές και οι μετοχές-κλειδιά που μπορούν να σημάνουν... αντεπίθεση.

Πτωτικό το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Προσπάθειες εξισορρόπησης στα ξένα χρηματιστήρια, διόρθωση... εξαέρωσης με προεκλογικές αφορμές στο ΧΑ.

Στις 2.879,42 μονάδες με μικρή διόρθωση ο S&P 500, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο μείον η Wall, κλίνοντας από τα τελευταία υψηλά των 2.947,76 (της Παρασκευής 3 Μαΐου), με αφορμή τις αιφνιδιαστικές ενέργειες Τραμπ. Απόλυτα φυσιολογική μία διόρθωση στην «αγορά των αγορών» μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά, μόνο που σε Ευρώπη και Αθήνα αυτές οι εντός παιδιάς αναταράξεις επενεργούν πολλαπλασιαστικά.

Και αν στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το διαφαινόμενο «γύρισμα» στη Νέα Υόρκη το πρόλαβε η Φρανκφούρτη -με τον DAX από τις 12.063 να αντιδρά έως τις 12.208, για να διαμορφωθεί τελικά στις 12.178 μονάδες-, στην Αθήνα το κλίμα ήταν από νωρίς διαφορετικό. Και έτσι διατηρήθηκε μέχρι το τέλος, όταν μάλιστα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 743,01 μονάδων. Εισέτι εντός σχεδιασμού η διόρθωση στο ΧΑ, που έχει ξεκινήσει από την τελευταία προσπάθεια υπέρβασης των 780 μονάδων, στις 23 Απριλίου, πλην όμως έχει και εγγενείς λόγους που εάν δεν εκλείψουν, ενδέχεται να «τραβήξουν» την αγορά χαμηλότερα.

Μεγαλύτερες οι απώλειες (4,03%) στον τραπεζικό κλάδο, καθώς ήταν αυτός που είχε υπεραποδώσει σε διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου (ακόμη και με τριψήφιες αποδόσεις, για Πειραιώς), με το 55% του χθεσινού τζίρου στις 4 μετοχές των συστημικών. Ωστόσο, αφορμής δοθείσης, ρευστοποιήσεις/πιέσεις ασκούνται για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και στην πλειονότητα των blue chips, με συνέπεια την υποχώρηση του FTSE25 στις 1.928,13 μονάδες.

Είχαμε αναφερθεί έγκαιρα -και επιμείναμε σε αυτή την προσέγγισή μας- πως ορισμένα funds (κυρίως επιθετικά) χαμήλωσαν αισθητά ταχύτητα με το που διαφάνηκε επιβάρυνση του «πολιτικού κλίματος» και η κυβέρνηση φάνηκε πως θα προχωρούσε σε ομοβροντία ανακοινώσεων, μέτρων κ.λπ. Η Ελενα Λάσκαρη, από νωρίς, μας μεταφέρει το κλίμα σημειώνοντας πως «... το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν έτυχε θετικής υποδοχής ούτε από τους θεσμούς αλλά ούτε και από τις αγορές...», προς επίρρωση των όσων αναφερόμασταν το τελευταίο διάστημα. Η «πολιτική παράμετρος» είναι ικανή, απ' ό,τι φαίνεται, να οδηγήσει αρκετά hedge funds -κατ' αρχήν αυτά- να μειώσουν επιθετικά θέσεις τους -κυρίως στον τραπεζικό κλάδο-, που πρακτικά σημαίνει ότι απουσία δυνατότητας ουσιαστικής παρέμβασης από «εγχώριες δυνάμεις» ενδέχεται οι long να ταλαιπωρηθούν χαμηλότερα. Σε αυτό προσθέτουμε και την παράμετρο που θέλει το τελευταίο διάστημα βασικούς μετόχους εισηγμένων να μειώνουν από τα υψηλά τις θέσεις τους.

Ωστόσο η αγορά έχει έναν ενάρετο επενδυτικό δρόμο, που εάν ακολουθηθεί χωρίς νέες ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών, θα μπορούσε να επανεργοποιήσει long δυνάμεις, να επαναφέρει την αγορά σε φορά αντίδρασης. Μόνο που αυτή τη φορά, όπως αναφέρουμε (στον Εκηβόλο), η αντίστασή μας έχει ανέβει στις 767 μονάδες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης ενός νέου κρατικού ομολόγου την προσεχή εβδομάδα, παρά το τελευταίο... τσίμπημα στην απόδοση όλων των χρονικών σειρών (θα έλεγα πως από μία άποψη αυτό... διευκολύνει τους χειρισμούς του ΟΔΔΗΧ), της μερικής αποπληρωμής των οφειλών προς το ΔΝΤ -με τον οίκο Moody's να χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή «πιστωτικά θετική»-, των εξελίξεων σε επιμέρους κλάδους, τομείς και εισηγμένες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στήριξη οι 580 για τον ΔΤΡ που όντως δοκιμάζονται σύμφωνα με τις... γραφές της τεχνικής ανάλυσης, αλλά και άνω όριο οι 620 που θα θέλαμε να δούμε μέχρι τη Δευτέρα- Τρίτη. Από τον κλάδο έχουμε ξεχωρίσει την Εθνική -για λόγους που ανέλυσε χθες ο Χρήστος Κίτσιος- όσον αφορά στην επικείμενη παρουσίασή του στο Λονδίνο. Τα 15,788 εκατ. ευρώ που άλλαξαν χέρια με τη μετοχή της ΕΤΕ να καταγράφει τις μικρότερες απώλειες -με 1,55% στο 1,90 ευρώ- ενισχύει την εκτίμησή μας.

Μετοχές-κλειδιά κατ' αρχήν οι δύο βαρύτερες του ΧΑ, Coca-Cola και ΟΤΕ, με ανθεκτικότερη την πρώτη αλλά και τον Οργανισμό να βρίσκει στήριξη ακριβώς πάνω στα 11,50 ευρώ. Αντίδραση μπορεί να μην έβγαλε, θα περιμένουμε σήμερα-αύριο να δούμε εάν υπάρχουν τα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης.

Από τις μετοχές του δείκτη αξιοπρόσεκτη η για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις εντελώς contrarian κίνηση για τη ΔΕΗ, που μετρά ήδη ένα 10,15% σε εβδομαδιαίο.

Παράλληλα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ευκολία με την οποία... εξαερώθηκαν οι περισσότερες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, που για μεγάλο διάστημα απέδιδαν τις υψηλότερες αποδόσεις. Ευκαιρία να ξεχωρίσουν αυτές, που πραγματικά έχουν ουσιαστικές υποστηρίξεις και από αυτές περιμένουμε να αντιδράσουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Συμπερασματικά σήμερα-αύριο θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για το ποιες μετοχές μπορούν να βγάλουν αντίδραση αλλά και ευρύτερα πώς θα πορευτεί η αγορά στις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι την Παρασκευή πριν τις εκλογές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v