Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό χτύπημα σε μετοχές και ομόλογα

Πτώση 4% για τον τραπεζικό κλάδο, υποχώρηση ΓΔ στις 743 μονάδες και αύξηση των αποδόσεων για τα ελληνικά δεκαετή στον απόηχο των φοροαπαλλαγών. Μόνη μετοχή με άνοδο η ΔΕΗ (2,2%). Πώς διαμορφώνεται τώρα η τεχνική εικόνα.

Διπλό χτύπημα σε μετοχές και ομόλογα

Καθαρά πτωτική, η τρίτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας.  Εξέλιξη που αποδίδεται στη δυσφορία των επενδυτών στις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Ήταν περισσότερο από εμφανές, από το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, ότι η όποια προσπάθεια των λίγων αγοραστών θα εξαντλείτο στην μάχη για την διακράτηση, ή μη των 750 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και η καθοδική διαφυγή, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, έφερε περισσότερες κινήσεις “stop loss”, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να σημειώσουν νεότερα χαμηλά ημέρας, με σαφείς ενδείξεις mini “sell off”.

Στις πλέον αρνητικές ενδείξεις το γεγονός ότι στα “δύσκολα” της συνεδρίασης, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, πλην των ΔΕΗ και ΟΛΠ, ενώ οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν τετραπλάσιες αυτών με θετικό, σαφέστατη ένδειξη ότι η διόρθωση – υποχώρηση, επεκτάθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού διεθνούς κλίματος, ενώ ενδείξεις διόρθωσης σημειώθηκαν και στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να αναρριχάται στο 3,441%.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό μίνι “ξεπούλημα”, συνοδεύτηκε από το υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, μέσω των τελικών δημοπρασιών 10 μετοχές του FTSE25 ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ενώ σημαντικός αριθμός τίτλων από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τερμάτισαν τις συναλλαγές με ιδιαίτερα “βαριές” απώλειες.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με μικρά κέρδη (0,63%), στις 758,97 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 770 μονάδες και το πρώτο σημείο στήριξης στις 750 μονάδες”, επεσήμαινε η Merit Sec.

“Στη σημερινή συνεδρίαση, η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει το περιεχόμενο των φοροελαφρύνσεων που εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό και το Οικονομικό Επιτελείο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δυνατότητα να επηρεάσουν στην αναπτυξιακή διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, με χρονοκαθυστέρηση οι δείκτες της Wall Street κινήθηκαν πτωτικά σε συνέχεια των αναφορών Trump για επιλογή ψηλών δασμών σε Κινεζικά Προϊόντα. Έτσι, αναμένεται να εκδηλωθεί νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές, που θα επηρεάσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, αναμένεται να επηρεάσει τη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Για σήμερα περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω της μικτής ψυχολογίας στις Διεθνείς Αγορές”, ανέφερε η Eurobank Eq.

“Αντίδραση χθες στο Χ.Α., μετά την έντονη προχθεσινή πτώση. Με σχετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, ο ΓΔ έκλεισε μεν θετικά, δεν μπόρεσε όμως να κρατήσει, τα αρχικά κέρδη, επηρεασμένος ίσως και από την εικόνα των Ξένων Αγορών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 751 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1911 και αντίσταση στις 1997. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 596 μονάδες και αντίσταση στις 630. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ δεν συνέχισε την έντονη πτώση, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο την βραχυπρόθεσμη τάση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διόρθωση, με πιθανότητα να συνεχιστεί μέχρι τις 730 - 725 μονάδες, χωρίς να ανησυχήσει και ίσως δώσει ευκαιρίες αγορών, σε επιλεγμένους τίτλους. Ο στόχος των 787 προς τα πάνω, παραμένει, πρώτη στήριξη οι 751 μονάδες. Κάτω από αυτά τα επίπεδα, θα χρειαστεί αναπροσαρμογή στρατηγικής. Σε αναμονή, ειδήσεων, Ξένων Αγορών και MSCI”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (-4,32% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Πειραιώς (-7,60% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ Εθνική (-1,55%) και Eurobank (-4,26%), άλλαξαν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών και έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 597,03 μονάδες (-3,82%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 597,6 (-3,72%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 595,7 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 4,03%.

Από το χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, η στήλη επεσήμαινε ότι “ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο ‘short’, με το ‘stop’ να εντοπίζεται στις 670 μονάδες και ενδιάμεση αντίσταση στις 646, ενώ αν χαθούν οι 613 – 610 μονάδες, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 580 και 555 μονάδες”.

Εννοείται ότι η εικόνα επιβαρύνεται σημαντικά, σε περίπτωση επιβεβαιωμένης απώλειας του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων (με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με απτά δείγματα υλοποίησης του πλάνου μετασχηματισμού, θα πάει στο Λονδίνο, στις 16 Μαΐου, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μια και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθούν ενέργειες απομόχλευσης και εξυγίανσης του ισολογισμού της, καθώς και κινήσεις περαιτέρω μείωσης στα λειτουργικά της κόστη”.

Από την άλλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της Ελληνικής Κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg, Εκπρόσωπος του ESM δήλωσε πως “η δέσμευση που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο συμφωνημένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο “άκουσε το κουδούνι της λήξης”, μόνο η ΔΕΗ (+2,29%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Jumbo (-4,07%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2018/2019, €0,19 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1710 ανά μετοχή).

Μετά από την τελευταία καταβαράθρωση της τιμής, η μετοχή της ΔΕΗ (+2,29%) αθροίζει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Σύμφωνα με Αναλυτές, θετικό σήμα για την Επιχείρηση, η μείωση του ΦΠΑ στην Ηλεκτρική Ενέργεια από 13%, σε 6%. Αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, πρώτη αντίσταση η ζώνη 1,47 – 1,52 και επόμενη τα 1,839 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, απόλυτα αποφασιστική η στήριξη στα 1,20 – 1,13 ευρώ.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, συμπλήρωσε η μετοχή της Viohalco (-1,91%), με την προσοχή των traders να επικεντρώνεται στην διατήρηση του ψυχολογικού ορίου των 3,00 ευρώ. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 3,505 ευρώ, ενώ αν συνεχιστούν οι πιέσεις, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 2,86 – 2,80 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 843/07/05/2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς οι μετοχές των εταιρειών Υγεία και Ντρουκφάρμπεν, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, από τις 28/3 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο η Ντόπλερ (-9,52%), επιμένει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,73 ευρώ (κλείσιμο 25/4) ο Κέκροπας (-1,26%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Profile (+1,48%), Μοτοδυναμική (+0,68%) και Δρομέας (+0,31%).

Σαφέστατη επιδείνωση έφερε η σημερινή συνεδρίαση στις τεχνικές ενδείξεις των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 764 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τον πρώτο λόγο στην τάση τον έχουν οι “sellers”. Επόμενες στηρίξεις, καθώς χάθηκε η πρώτη στις 744, στις 739 – 730 και 708 – 705 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Χάθηκαν οι στηρίξεις στις 1950 και 1940 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1924, 1913 και 1908 – 1906 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για εξωγενείς κλυδωνισμούς, προερχόμενους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήλθε με τον πιο απρόσμενο τρόπο στις αρχές της εβδομάδας. Η πρόθεση του Προέδρου Donald Trump να αυξήσει τους δασμούς από 10%, σε 25% στα Κινεζικά Προϊόντα, λειτούργησε ως καταλύτης για το αναμενόμενο ‘profit taking’, μετά το ετήσιο ράλι των Διεθνών Αγορών, επιβεβαιώνοντας το ρητό “Sell in May and go away” με το …καλημέρα”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Όσον αφορά τον ΓΔ, η σημαντική αντίσταση των 785 μονάδων και η πρόβλεψη τοπικού υψηλού επιβεβαιώθηκαν, με τα πρώτα σημεία στήριξης να δοκιμάζονται σήμερα στην περιοχή των 750 μονάδων. Αν και το ανοδικό κανάλι που οδήγησε την Αγορά από τις 592 στις 785 μονάδες, φαίνεται να διασπάται πτωτικά, η σημερινή απώλεια των 750 μονάδων (απλός και εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) δίνει βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης στον ΓΔ, μετά από ένα διάστημα τρεισήμισι μηνών.

Ακριβώς ανάλογη και η εικόνα του δείκτη Τραπεζών (ΔΤΡ) με τον σχηματισμό ανοδικής σφήνας (Rising Wedge), που επισημάνθηκε προ δύο εβδομάδων, να έχει τεθεί σε ισχύ, ενώ συμπληρωματικά, η απώλεια των 608 μονάδων δίνει και σήμα πώλησης στο ημερήσιο γράφημα. Ο στόχος του συγκεκριμένου σχηματισμού, αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί, θα αναμέναμε μία διόρθωση της τάξεως του 10% και εν συνεχεία 20% στους Τραπεζικούς τίτλους, με σημεία αναφοράς τις 516 και 480 μονάδες του κλαδικού δείκτη (Fibonacci retracements 50% & 61,8%).

Αξίζει να τονίσουμε ότι η πτωτική κίνηση των τελευταίων ημερών, προερχόμενη από τις Αμερικανικές και Κινεζικές Αγορές, δύναται να επιδεινωθεί, ή να αναστραφεί αναλόγως τις εξελίξεις, σχετιζόμενες με τις διαπραγματεύσεις των δύο Χωρών.

“Όπως και να έχει, τα τεχνικά μηνύματα από τους κύριους Αμερικανικούς δείκτες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξα, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό κλίμα και οριακές μεταβολές σε Ευρώπη και NYSE.

Οριακές μεταβολές και σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Όπως μεταδίδει το CNBC, το εμπορικό πλεόνασμα του προηγούμενου μήνα στην Κίνα ήταν $13,84 δισ. Πολύ χαμηλότερα από τα $35 δισ. που ανέμεναν οι Οικονομολόγοι, όπως και πολύ χαμηλότερα από τα $32,65 δισ. που είχε τον Μάρτιο.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή, που αποτελείται από τη Μεταποίηση, την Ενέργεια και τις Κατασκευές, αυξήθηκε 0,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση 0,5%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με συμμετοχές από Διεθνή Funds, Διαχειριστές και Αναλυτές ξεκινούν αύριο, 9 Μαΐου, οι εργασίες του 2ου ATHEX Mid-Cap Conference, με τη συμμετοχή 15 εισηγμένων εταιρειών με σχετικά χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Οι 15 εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο Επενδυτικό Συνέδριο είναι οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, Autohellas, Cenergy, Ελλάκτωρ, Ευρ. Πίστη, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ικτίνος, Καράτζη, Κρι Κρι, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Quest Holdings και Πλ. Θράκης. Οι Επικεφαλής και τα Στελέχη των εταιρειών θα πραγματοποιήσουν κατ' ιδίαν συναντήσεις (one-to-one meetings) με Εγχώριους και Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές και Αναλυτές στο Ξενοδοχείο “Wyndham Grand Athens” όπου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο.

Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο, από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,34%, από 0,35% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Θετικά αποτιμά η Citi τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός και εκτιμά πως θα ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της Οικονομίας.

“Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχιστεί”, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στην Ε.Ε. Όπως εκτιμά, ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% τόσο φέτος όσο και το 2020, μετά από άνοδο 1,9% το 2018. Η πρόβλεψή της είναι οριακά χαμηλότερη (κατά 0,1%) σε σχέση με ότι εκτιμούσε πέρυσι η EBRD.

Έσοδα ύψους 917 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με πέρυσι και υποχώρηση του EBITDA κατά 2% σε ετήσια βάση αναμένει η Alpha Finance πως θα ανακοινώσει ο ΟΤΕ για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη θα αυξηθούν κατά 36% στα 53 εκατ. σχολιάζει η χρηματιστηριακή.

Η Alpha Finance υπενθυμίζει πως ο OΤΕ υλοποιεί το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και πως για φέτος σκοπεύει να προχωρήσει σε αγορές 135 εκατ. ευρώ.

Στα 9 ευρώ, από 8,5 ευρώ πριν, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Aegean Airlines η IBG, που παράλληλα μεταβάλλει τη σύστασή της σε “neutral” από “accumulate”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΕΕ στα 33,00, από 30,5 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 743,63 μονάδες (-2,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 744,11 (-1,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 743,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,10%.

Ο τζίρος στα 62,1 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕΜ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Fourlis, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 88 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.316 συμβόλαια).

Στα 7.911 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.856 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.127, 1.013 για τον Μάιο, 108 για τον Ιούνιο και 6 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.929,75) κινήθηκε μεταξύ 1.926,5 και 1.969 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.000 Τρ. Αττικής, 10.000 Εθνική, 43.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.270), Alpha Bank (7.458), Πειραιώς (6.715), ΔΕΗ (2.095), Εθνική (16.213), Cenergy (122), MIG (543), Τρ. Αττικής (117), Jumbo (218), ΓΕΚ (130), ΟΠΑΠ (271), ΑΔΜΗΕ (111), ΟΤΕ (310), Ελλάκτωρα (555), Intralot (145), Viohalco (140), Ελ. Πετρέλαια (378), Ιντρακόμ (180), Μυτιληναίο (961), Τέρνα Ενεργειακή (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 64.788, Alpha Bank 46.336, Εθνική 46.745, MIG 71.932, ΔΕΗ 14.012, Πειραιώς 24.375.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                 Name of Issuer                      NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,73%

2019-04-30

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.315.245 τεμ., (από 43.315.245 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.717.759 τεμ. (25.710.159), ΔΕΗ 6.618.306 τεμ. (6.617.923), Eurobank 83.488.199 τεμ. (83.554.961), Εθνική 16.037.288 τεμ. (15.793.607), ΟΠΑΠ 1.251.668 τεμ. (1.251.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v