Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί κάτω από τις 730 το Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι πιέσεις για το Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να υφίστανται και σήμερα τις υψηλότερες απώλειες. Πτώση άνω του 5% για Πειραιώς, ισχυρές πιέσεις και για ΔΕΗ. Στο «πράσινο» ΕΛΠΕ και Motor Oil, σταθερός ο ΟΤΕ.

Υποχωρεί κάτω από τις 730 το Χρηματιστήριο

Το «αμερικανο-σινικό» εξακολουθεί να προβληματίζει τους traders, με συνέπεια οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές να «ταλαιπωρούνται» χαμηλότερα.

Στο μείον 0,79% και τις 12.085 μονάδες ο DAX, που χθες λόγω Wall Street, είχε αντιδράσει ανοδικά στο τελευταίο 2ωρο της συνεδρίασης.

Σήμερα όμως η εικόνα των futures στη Νέα Υόρκη επιτείνει την επιφυλακτικότητα, καθώς ενδεικτικά τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε πτωτικό «άνοιγμα» από 0,83% χαμηλότερα και τις 2.863 μονάδες.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders δεν έχουν λόγους να βιαστούν, από τη στιγμή που οι short έχουν -ακόμη- την ευκαιρία να πιέσουν λίγο χαμηλότερα δείκτες και μετοχές.

Ετσι χαμηλότερα και των 740 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων, διαμορφώνοντας ωστόσο κλίμα και για τα blue chips.

Με απώλειες 1,20% ο ΔΤΡ στις 588, χαμηλότερα 0,67% ο FTSE25 στις 1.915 μονάδες, με φυσιολογική ροή εντολών και ελεγχόμενη προσφορά, τουλάχιστον μέχρι τις 11:25, για να γίνει λίγο πιο επιθετική στα επόμενα 5' της συνεδρίασης.

Το 44% της αξίας συναλλαγών γίνεται στον τραπεζικό κλάδο αλλά συγκριτικά αυξημένες είναι στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Viohalco, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil. Από τις μετοχές αυτές, μόνο στη ΜΟΗ υπερισχύουν οι αγοραστές καθώς στην πλειονότητα των blue chips οι short συντηρούν το πλεονέκτημα που έχουν από την αρχή της Δευτέρας.

Στο επίκεντρο -πέραν των τραπεζικών- ο ΟΤΕ, κυρίως λόγω της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Στα 11,48 ευρώ η μετοχή, με ζητούμενη τη μη απώλεια των 11,50 ευρώ σε «κλείσιμο». Ενδεχόμενο που αναμένεται να δοκιμασθεί όταν μετά τις 14:00-14:30 περάσει στο σύστημα το κύριο μέρος των εντολών των ξένων και των κάθε λογής funds. Προς αυτή την κατεύθυνση θυμίζω δύο παραμέτρους, την πάγια πως τα funds εδώ και 2-3 εβδομάδες έχουν... χαμηλώσει ταχύτητα και τη χθεσινή, καθώς οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν προς το τελευταίο 2ωρο, με συνέπεια το κλείσιμο της αγοράς στο χαμηλό ημέρας.

Στον τραπεζικό κλάδο, πιεστικότερες οι πωλήσεις και μεγαλύτερη η διόρθωση για την Πειραιώς, ενώ ακολουθούν Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Με τον ΔΤΡ να διορθώνει σταδιακά πάνω από 2%, εύλογα εντάθηκαν οι πωλήσεις και στις μετοχές του δείκτη.

Ξεκάθαρα προς την πλευρά των πωλητών ο συσχετισμός ανοδικών/πτωτικών, με 63 μετοχές στο κόκκινο και μόλις 20 στο συν.

Στα 8,6 εκατ. ο τζίρος στις 11:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v