Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία και Brexit «βαρίδι» για τις ευρωαγορές

Το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία αλλά και οι εξελίξεις από το "μέτωπο" της ιταλικής οικονομίας, προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές.

Ήπιες απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στραμμένη στη Βρετανία, όπου βουλευτές έδωσαν «σήμα» πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αλλά και στην Ιταλία.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2%, κατά 0,2% ο FTSE 100 του Λονδίνου, κατά 0,2% ο δείκτης CAC του Παρισιού και κατά 0,2% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο δείκτης FTMIB στο Μιλάνο κινείται περίπου 0,1% χαμηλότερα.

Χθες Τετάρτη, βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν το των Εργατικών για αποτροπή του άτακτου Brexit, ενώ το φαβορί για την διαδοχή της Τερέζας Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον–σύμφωνα με τους Times- δεν απέκλεισε την αναστολή λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων ώστε το μόνο πιθανό σενάριο να είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Εν τω μεταξύ,  στην Ιταλία, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντι Μάιο απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν «διορθώσεις» στον προϋπολογισμό της χώρας, , τονίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργήσει εντάσεις με την ΕΕ και πως ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι «ρεαλιστικός». Σημειώνεται πως το ιταλικό ζήτημα θα είναι μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup.

Στην γειτονική Γαλλία, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σχέδια για μείωση ορισμένων επιδομάτων ανεργίας και κίνητρα για αυτούς που εργάζονται και μετά την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, η Ελβετική κυβέρνηση, η οποία αναβάθμισε την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2019 στο 1,2%, προειδοποίησε πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit, η οικονομική κατάσταση της Ιταλίας αλλά και η εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας, αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας, η Γερμανία κατάφερε να αντλήσει 6,55 δις. ευρώ από τη δημοπρασία φάσματος για τις υπηρεσίες 5G. Ο σχετικός διαγωνισμός διήρκεσε σχεδόν τρεις μήνες, ενώ το ποσό που προσφέρθηκε μετά από …497 (!) γύρους της δημοπρασίας για τα 41 μπλοκ, ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και οι operators διαμαρτύρονται πως το τίμημα που πληρώνουν θα περιορίσει τις δυνατότητές τους να επενδύσουν σε δίκτυα επόμενης γενιάς.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα τελικά στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια και κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο (+1,3% και 0,3% αντίστοιχα ο εναρμονισμένος πληθωρισμός).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v