Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Πατάει» τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Συνεχίζει υψηλότερα, κόντρα στο διεθνές κλίμα, η εγχώρια αγορά. Κίνηση υψηλότερα για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και διάχυση του ενδιαφέροντος στα blue chips. Βοήθειες από Coca Cola. Το rotation και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

ΧΑ: «Πατάει» τις 850 μονάδες ο ΓΔ

Σε λίγο χαμηλότερες τιμές τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε λίγο υψηλότερες στο ΧΑ.

Συνέχεια της προσπάθειας μίας κίνησης κόντρα στην ελεγχόμενη διολίσθηση των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς κατά πώς φαίνεται το στοίχημα της προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων εξακολουθεί να λειτουργεί σαν... καύσιμο για funds και traders που προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Από τη στιγμή που η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε «κλείσιμο» οριακά στις 850 μονάδες, είναι πολύ πιθανό να επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση των 860 μονάδων.

Θυμίζουμε πως η ευρύτερη περιοχή είχε σταθεί εμπόδιο για τους long και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη διόρθωση που ακολούθησε προς τις 825 μονάδες, συγκεκριμένα στις 824,68, χαμηλό στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Από τα χαμηλά της τελευταίας συνεδρίασης επιχειρείται η αντίδραση προς τις 850-860 μονάδες. Προσεκτικά, με μετακύλιση θέσεων αλλά και μερική κατοχύρωση σημαντικών υπεραξιών, αλλά με αρκετά funds και traders να έχουν κάνει... κράτει. Παρ' όλα αυτά, όπως φάνηκε και χθες ακόμη και με τζίρους των 50-60 εκατ., η αγορά μπορεί να συνεχίσει προς τη δοκιμασία των 860 και οι traders να (ξανα)δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Το διαφοροποιό στοιχείο της μέχρι τώρα συνεδρίασης, η διάχυση ενδιαφέροντος/ρευστότητας και πέραν των τραπεζικών, με ένα 41% να πραγματοποιείται μεν στα 4 τραπεζικά χαρτιά, την ίδια ώρα, όμως, που κινητικότητα συντηρείται και σε τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil αλλά και σε Cenergy, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Viohalco, Lamda Development.

Φυσιολογικό ένα rotation σε μετοχές του δείκτη, τουλάχιστον όσο ο FTSE25 είναι πάνω από τις 2.150 μονάδες και «βλέπει» προς τις 2.200 μονάδες και όσο ο ΔΤΡ διατηρεί το ανοδικό momentum του σε διάστημα μηνός. Θυμίζοντας πως Παρασκευή «κλείνει» χρηματιστηριακά ο Ιούνιος, με τον ΔΤΡ να μετρά 30,13% (σε μηνιαίο), τη μεγαλύτερη απόδοση από κάθε άλλον τραπεζικό κλάδο χρηματιστηρίου-χώρας της ευρωζώνης.

Με αγοραστές η Εθνική στα 2,376 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη long τάση, στο 1,691 η Alpha Bank, στο 0,82 η Eurobank, στα 2,964 η Πειραιώς.

Εμφανής η υπερίσχυση των long τόσο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (καθώς μόλις σε 3 υπερτερούν οι πωλητές, σε ΟΠΑΠ, Jumbo και Sarantis, αλλά με ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 0,25%), όσο στα μεσαιο-μικρά. Στις 56/21 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Quality (13,21%), Inform Lykos (7,93%), Εβροφάρμα (6,80%), Autohellas (4%, μετά την... ελάφρυνση του split σε αναλογία 4/1 και με τις νέες μετοχές να εισάγονται στην αγορά την Παρασκευή), Epsilon (7,5%), Ιατρικό (3,74%), Intralot (2,75%) κ.α.

Μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα μέτρια επίπεδα των 10,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v