Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά 4,5 ετών το Χρηματιστήριο!

Εκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη που αναρριχάται σε υψηλά πολυετίας. Οδηγός η ΔΕΗ με άνοδο 15%. Κέρδη για το σύνολο των blue chips, ξεχώρισαν Ελλάκτωρ, Φουρλής, Εθνική. Τι λένε οι αναλυτές.

Σε υψηλά 4,5 ετών το Χρηματιστήριο!

Συνεδρίαση υψηλών θερμοκρασιών και ας ελπίσουμε όχι υπερθέρμανσης και στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, να συμπληρώνει την έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 5,27% και να κλείνει σε νέα υψηλά 53 μηνών, ή 1083 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 26/2/2015 (904,59 μονάδες).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή των αγοραστών στα “βαριά χαρτιά”, με αποτέλεσμα το “σπρώξιμο” των βασικών δεικτών ψηλότερα και την αλλαγή επιπέδων για το Χ.Α., ο πλουραλισμός των κινήσεων των traders σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και η αισθητή αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), με τους ενεργούς παίκτες να μην δείχνουν ότι προβληματίζονται ιδιαίτερα, από την αυριανή αργία στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή εικόνα στο Χ.Α. αιφνιδίασε θετικά την συντριπτική πλειονότητα των Εγχώριων Αναλυτών, που προέβλεπαν σαν επικρατέστερο σενάριο, αυτό της συσσώρευσης και του, σχετικά, μειωμένου ενδιαφέροντος.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω συγκρατημένα θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας των Ευρωπαίων Ηγετών για τα Πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών, για τα επόμενα πέντε χρόνια, των εκτιμήσεων για επιστροφή της ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων και νέων θετικών μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου, να υποχωρεί στο 2,06%.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία, εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,23%, από 0,41% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η Αγορά να διατηρήσει την τάση συσσώρευσης, μέχρι τις Εθνικές εκλογές στην προσεχή Κυριακή” ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Euroxx Sec.

“Για σήμερα οι Ελληνικές μετοχές είναι πιθανό να συσσωρεύσουν, λόγω και των μικτών τάσεων που αναμένονται στις Αγορές της Ευρώπης” πιθανολογούσε η Eurobank Eq.

“Η Εγχώρια Αγορά θα διατηρήσει τη στάση αναμονής, εν όψει των Εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου και οι Επενδυτές ίσως μετακυλήσουν το ενδιαφέρον τους, με τους δείκτες να συσσωρεύουν με χαμηλούς όγκους συναλλαγών” εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακά κέρδη 0,01%, ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 880 μονάδες και πρώτο σημείο στήριξης στις 850. Η μετοχή της ΕΕΕ διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το δικαίωμα μερίσματος ύψους €0,57/ μετοχή και ειδικού μερίσματος ύψους €2,0/ μετοχή” επεσήμαινε η Merit Sec.

“Οι απροσδόκητα θετικές εξελίξεις στη Αγορά ομολόγων, διχάζουν την Επενδυτική Κοινότητα, καθώς αρκετοί επιλέγουν την αποκόμιση των ήδη σημαντικών κερδών από τις Τραπεζικές μετοχές. Η θετική ωστόσο εικόνα της Wall Street και η συμφωνία των Ηγετών για τα κορυφαία πόστα στην Ε.Ε., διαμορφώνουν προϋποθέσεις για μια ακόμη ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ήπια συνεδρίαση, η χθεσινή, με απώλειες στις Τράπεζες συντήρηση δυνάμεων στα Blue Chips και επιμέρους θετικές εκπλήξεις. Οι συναλλαγές στα μέτρια 63 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 861 και αντίσταση στις 896. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2187 και αντίσταση στις 2243. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 787 μονάδες και αντίσταση στις 815. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συντηρεί τα επίπεδά του και κινείται ακόμη σε υπεραγορασμένες περιοχές. Οι ταλαντωτές έχουν δώσει σήμα διόρθωσης, με στηρίξεις του ΓΔ στην περιοχή 860 - 850. Επόμενος ανοδικός στόχος και αντίσταση οι 896 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (+2,86%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Εθνική (+2,03%), Eurobank (+0,69%) και Πειραιώς (+1,96%).

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 799,69 (-0,32%) και 824,47 μονάδων (+2,77%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 817,92 (+1,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 817,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,16%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 745 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 794. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 890 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με τον ‘αέρα’ από τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), θα συναντηθούν με τον βασικό τους Επόπτη, τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Ελληνικών Τραπεζών. Οι συναντήσεις θα γίνουν στην Αθήνα 48 ώρες μετά τις Εθνικές εκλογές, την Τρίτη 9 Ιουλίου”.

Ερχόμενοι στα μη Τραπεζικά blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), Lamda Development (-0,11%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Viohalco.

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΔΕΗ (+15,07%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Σύμφωνα με τα ωριαία διαγράμματα, καθώς ο τίτλος “ειδικεύεται το volatility” και απευθύνεται μόνο σε traders με γρήγορα αντανακλαστικά, η ανοδική κίνηση πάνω από τα 2,16 ευρώ τις δίνει “καύσιμα” για την επόμενη αντίσταση στα 2,30 – 2,60 ευρώ. Το “stop long” στα 1,80 ευρώ.

Η αγορά συνεχίζει να ποντάρει στηρίζει στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα στην Επιχείρηση. Υπενθυμίζεται πως το πρώτο τρίμηνο ήταν έντονα αρνητικό, με τις ζημιές να ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ και τα EBITDA να είναι αρνητικά (-51,3 εκατ.).

Επιστροφή αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και για τον τίτλο της Μυτιληναίος (+2,72%). Η μετοχή συμπλήρωσε εννέα κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ και αν συνεχίσει να κινείται υψηλότερα των 10,46 ευρώ, σύντομα θα αναμετρηθεί με την ζώνη αντίστασης 10,60 – 10,76 ευρώ. Ανοδική διαφυγή, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 12,70 ευρώ.

Όλο και ψηλώνει το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερους κεφαλαιοποιήσεων, με ότι κινδύνους μπορεί να έχει η ξαφνική απόσυρση των αγοραστών. Όμως είναι περισσότερο από σίγουρο, ότι οι υπεραποδόσεις και πάλι, από τις “ελαφρές ταξιαρχίες” θα βγουν (!)

Έτσι, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση Λύκος (+0,41%) και Κυριακούλης (+13,10%), επέστρεψαν οι αγοραστές στον Άβακα (+6,39%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Τεχν. Ολυμπιακή (+7,31%) και Frigoglass (+20%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τα Πλ. Κρήτης (+5,08%), με τον τίτλο να αλλάζει επίπεδο σε περίπτωση που κατορθώσει κλείσιμο υψηλότερα των 13,20 ευρώ, πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, για την Ιντρακόμ (+1,92%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα υψηλά η Μοτοδυναμική (+3,79%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Lavipharm (+19,73%), πάντα με επιθετικούς αγοραστές.

Πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 3,00 ευρώ ο Κέκροπας και τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 3,19 ευρώ, απίθανα πράγματα στην Forthnet (+6,96%), όπου εμφανίστηκε εντολή αγοράς 70000 τεμ. στο limit up για να αποσυρθεί λίγο αργότερα και ακολούθησε εντολή αγοράς 110000 τεμ., πάλι στο ανώτατο όριο ανόδου, για να αποσυρθεί και αυτή, ενώ έδειξε να αφυπνίζεται, συναλλακτικά, η Καράτζη (+3,65%). Επειδή ο εν λόγω τίτλος μόνο “ακριβός” δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί (στα 130 εκατ. η καθαρή θέση, στα 104 εκατ. η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση), τεχνικά, θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 7,60 ευρώ, για να αλλάξει επίπεδο.

Συνεχώς βελτιούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 895 – 900 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 988 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long”, στις 824 μονάδες.

Αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει ανοδική διαφυγή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2275 μονάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο τις 2420 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long”, στις 2112 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Όπως και είχαμε προβλέψει μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η Αγορά θα ενισχύεται, προεξοφλώντας το αποτέλεσμα αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της επερχόμενης Κυριακής” υπενθυμίζει ο Νικόλας Πετράκης.

Αυτή την εβδομάδα, θα διαφοροποιηθούμε από την συνηθισμένη μορφή του σχολίου, προσπαθώντας να παραθέσουμε τα δύο βασικά ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα και το αντίκτυπο που θα έχουν στην Αγορά την επόμενη ημέρα.

Το πρώτο, αλλά λιγότερο πιθανό σενάριο, είναι νίκη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά χωρίς Κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Τα έως τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι είναι αδύνατη η Συγκυβέρνηση με κάποιο άλλο Κόμμα πλην του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο επίσης αρνείται προς το παρόν την όποια συνεργασία. Σε αυτή την περίπτωση, η Αγορά θα ανοίξει με ισχυρές απώλειες, οι οποίες δύναται να αντιστραφούν μετά από κάποιες μέρες, με μία πιθανή ανατροπή της στάσης του ΚΙΝΑΛ. Όπως και να έχει η Κυβερνητική ισχύς της ΝΔ θα είναι μειωμένη, με συνέπεια η Αγορά να αποδυναμωθεί, αποτιμώντας το δυσκολότερο έργο της Κυβέρνησης προς την φιλελεύθερη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, θα οριστούν επαναληπτικές εκλογές, βάση του Συντάγματος, στα μέσα Αυγούστου και αυτή τη φορά με απλή αναλογική, κάτι που αν δεν αναιρεθεί μπορεί να αποβεί μοιραίο για την Χώρα.

Το δεύτερο και βασικό σενάριο, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας όπου και προεξοφλείται τον τελευταίο μήνα. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αποδόσεις άνω του 20%, κατακτώντας την κορυφή στον Παγκόσμιο χάρτη αποδόσεων για το 2019. Από την πρώτη στιγμή, έχουμε αναφέρει το ρητό “buy the rumor, sell the news”, μία τακτική που έχουμε δει πολλές φορές να υλοποιείται στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Αν και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του Χ.Α. στον μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μια βραχυχρόνια διόρθωση είναι απολύτως δικαιολογημένη μετά το αποτέλεσμα των Βουλευτικών εκλογών. Σε αυτή την περίπτωση, η Αγορά δύναται να ανοίξει έντονα ανοδική, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν δράση τις επόμενες ημέρες του αποτελέσματος, κατοχυρώνοντας τα κέρδη του μηνός και οδηγώντας την Αγορά χαμηλότερα.

“Πέρα από το σενάριο προεξόφλησης του σεναρίου αυτοδυναμίας και κατοχύρωσης κερδών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν με αυτή την εξέλιξη. Η διαγραμματική εικόνα της Αγοράς, εμφανίζει έντονες στρεβλώσεις, ενώ βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Παράλληλα οι έντονες αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές, υποδηλώνουν την φανερή διαγραμματική κόπωση, που δύναται να αποφορτιστεί με μία διόρθωση τις επόμενες ημέρες των εκλογών”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Υπεροχή των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των Υπηρεσιών της Κίνας, συνέχισε να επιβραδύνεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Caixin Media και τη Markit. Ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 52 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 52,7 τον Μάιο. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

“Ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων Αμερικανικών Τεχνολογικών Κολοσσών σχεδιάζουν να μετακινήσουν μέρος της παραγωγής εκτός Κίνας, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο” μετέδωσε η Nikkei σύμφωνα με πηγές.

“Συγκεκριμένα, η HP και η Dell σχεδιάζουν να μεταφέρουν ως και το 30% της παραγωγής τους από την Κίνα”, ανέφεραν οι πηγές.

Την ίδια στιγμή, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon, η Sony και η Nintendo εξετάζουν, επίσης, να μετακινήσουν εκτός Κίνας ένα μέρος της μεταποίησης.

Τον Ιούνιο, η Apple ζήτησε από τους Προμηθευτές της, να αξιολογήσουν το κόστος μιας μετακίνησης του 15% με 30% του παραγωγικού δυναμικού, εκτός Χώρας.Η HP, η Dell, η Microsoft και η Google δεν έκαναν κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Μικρή άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα στην Ευρωζώνη. Η μέτρια άνοδος του τομέα Υπηρεσιών, αντιστάθμισε τη βαθιά καθοδική πορεία της μεταποιητικής παραγωγής.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit, ανέβηκε στο 52,2 τον Ιούνιο, από 51,8 μονάδες τον Μάιο. Ήταν ελαφρώς υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 52,1 μονάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας, μετά τα βήματα που έκανε η Ιταλική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη διόγκωση του χρέους της.

“Η Deutsche Bank αναμένει το κόστος της ριζικής αναδιάρθρωσής της, που βρίσκεται στα σκαριά, να φθάσει έως τα 5 δισ. ευρώ”, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Η Τράπεζα της Γερμανίας, σχεδιάζει να προχωρήσει στην περικοπή 15.000 έως 20.000 θέσεων εργασίας, ή πάνω από μια στις πέντε θέσεις μεταξύ των 91.500 Εργαζομένων της.

Εκπρόσωπος της Deutsche αρνήθηκε να σχολιάσει το εκτιμώμενο κόστος της αναδιάρθρωσης.

“Εφόσον εγκριθεί η υποψηφιότητά της, η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη πρόεδρος της ΕΚΤ χωρίς καμία εμπειρία στη νομισματική πολιτική”, τονίζει σε ανάλυσή της η UBS, όπου διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι κατάλληλη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι.

Στην ανάλυσή της, η Ελβετική Τράπεζα σχολιάζει πως “η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιδράσει σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής αδυναμίας, με σχετικά περιορισμένη ‘δύναμη πυρός’. Το βασικό επιτόκιο είναι στο -0,4% και η ΕΚΤ έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων σε σχέση με τη Fed”.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις για Κρατικές παροχές ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 221.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ότι θα διολισθήσουν σε 223.000.

Άλμα 8,4% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, το έλλειμμα αυξήθηκε στα $55,5 δισ., από $51,2 δισ. τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν έλλειμμα $54,4 δισ.

Οι νέες παραγγελίες για Αμερικανικά Προϊόντα υποχώρησαν τον Μάιο, καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική πτώση και την τρίτη τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες διολίσθησαν κατά 0,7%. Η μέτρηση ευθυγραμμίστηκε τις προβλέψεις των Αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

Ο δεύτερος τη τάξει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Αμερικανός Ντέιβιντ Λίπτον, ορίστηκε προσωρινός αντικαταστάτης της γενικής διευθύντριας του Χρηματοπιστωτικού Θεσμού της Ουάσιγκτον, της Κριστίν Λαγκάρντ, που επελέγη για να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΤΕ σε “hold”, από “buy” προχώρησε η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 13 ευρώ.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, “μετά το ράλι ο OΤE έχει υπεραποδώσει έναντι του κλάδου Πανευρωπαϊκά. Σε αυτά τα επίπεδα, το προφίλ ρίσκου/απόδοσης εμφανίζεται ισορροπημένο, εξ ου και η υποβάθμιση της σύστασης”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 890,68 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 890,52 (+1,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 891,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,93%.

Ο τζίρος στα 107,5 εκατ., από τα οποία τα 9,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΒΑΞ, ΤΙΤΚ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ, απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ).

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 85 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Εμφατική επιστροφή των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.705 συμβόλαια).

Στα 16.051 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.936 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.205, 975 για τον Ιούλιο και 230 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.243,5) κινήθηκε μεταξύ 2.214 και 2.250 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.408), Alpha Bank (6.597), Πειραιώς (1.651), ΔΕΗ (3.742), Εθνική (8.349), Ελλάκτωρα (871), Μυτιληναίο (561), MIG (3.982), Τρ. Αττικής (903), Cenergy (346), ΑΔΜΗΕ (447), Τέρνα Ενεργειακή (329), ΓΕΚ (293), Lamda Development (211), ΕΥΔΑΠ (126), Intralot (477), Τιτάνα (205), Fourli (129), ΕΧΑΕ (127), Jumbo (168), ΟΠΑΠ (306), ΟΤΕ (190).

Ας σημειωθούν τα 30 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιουλίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,60 ευρώ και άλλα 31 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 10,00 ευρώ.

Τα 30 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ και τα 250 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην ΔΕΗ και μικρή “short” θέση στον ΟΠΑΠ.

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.978, Alpha Bank 68.303, Εθνική 65.116, MIG 82.990, Πειραιώς 26.955, ΔΕΗ 20.165, Μυτιληναίος 10.439.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

   Position Holder                                     Name of Issuer                     NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.530.818 τεμ., (από 35.704.082 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.184.190 τεμ. (23.116.794), ΔΕΗ 6.711.692 τεμ. (6.706.192), Eurobank 78.521.874 τεμ. (78.006.750), Εθνική 30.200.300 τεμ. (33.250.300), ΟΠΑΠ 1.280.256 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v