Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων με χαμηλά την αξία των συναλλαγών

Επιμένουν ανοδικά ΟΤΕ, Coca-Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σε μια συνεδρίαση όπου ο γενικός δείκτης υποχωρεί, στο πλαίσιο μίας ελεγχόμενης διόρθωσης. Πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, μεικτή η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Κατοχύρωση θέσεων με χαμηλά την αξία των συναλλαγών

Οριακά πάνω τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οριακά κάτω τα futures στη Wall Street.

Ελεγχόμενη και εντός ορίων η διόρθωση στο ΧΑ, με προσαρμογή τραπεζικών μετοχών και blue chips σε λίγο χαμηλότερες τιμές.

Περισσότερο για επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, για διασφάλιση κεκτημένων -όπως σημειώναμε από το προσυνεδριακό σχόλιό μας- δείχνει η μέχρι τώρα εξέλιξη της όλης κίνησης, με τους traders να κάνουν... κράτει, κάτι που αποτυπώνεται στην εμφανώς περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα/με ανάλογο τζίρο. Αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων ημερών η αξία των συναλλαγών περιορίζεται σε επίπεδα προ επιχείρησης... προεξόφλησης, ένδειξη πως ορισμένα χαρτοφυλάκια όντως κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους ενώ άλλα και αρκετοί ιδιώτες επενδυτές τοποθετούνται σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. 

Στις 871,01 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, με το χαμηλό ημέρας οριακά κάτω από τις 870 μονάδες και με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» έστω και οριακά πάνω από τις 868 μονάδες. Στο 32% η αξία των συναλλαγών που έχει γίνει στον τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς πρώτη στη σχετική κατάταξη και τις Alpha Bank, Εθνική και Eurobank να συμπληρώνουν την 4άδα. Μεγαλύτερες οι απώλειες για την Πειραιώς, μικρότερες για τη Eurobank. 

 Ένα σημείο που χρήζει προσοχής -και αφορά έμμεσα τον κλάδο- σχετίζεται με την εκτίμηση της Citi πως ίσως η ΝΔ πείσει τους δανειστές για χαμηλότερα πλεονάσματα.

Έχουμε αναφερθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας κίνησης με την προϋπόθεση πως η απόδοση των κρατικών τίτλων θα διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα και η Αθήνα, ο ΟΔΔΗΧ, κάνουν ένα τολμηρό βήμα με την έκδοση ενός μακροπρόθεσμου κρατικού τίτλου, που θα εκτείνεται πέραν και της 12ετίας. Θα τα δούμε συν τω χρόνω και πιθανότατα από Δευτέρα αυτά τα ενδεχόμενα, σε ποιο βαθμό το καθένα είναι υλοποιήσιμο. 

Στις 2.222 μονάδες ο FTSE25, καθώς σε αρκετά blue chips σημειώνεται μερική κατοχύρωση θέσεων. Σε Jumbo, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ κ.α. υπερισχύουν οι πωλητές, χωρίς ωστόσο να τίθεται εν αμφιβόλω η long τάση.

Με αγοραστές σε ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, συντηρώντας έτσι το θετικό κλίμα μεταξύ των αγοραστών, που και σε διάστημα εβδομάδας γράφουν σημαντικές υπεραξίες. Ενδεικτικά, με τον ΟΤΕ στα 12,95 ευρώ, η απόδοση είναι 3,52%, με την Coca Cola στα 34,45% είναι στο 1,95%, πάντα σε διάστημα εβδομάδας. 

Στα 5,66 υποχωρεί λίγο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που έρχεται από ένα 7άρι ανοδικό σερί, στα 17,01 η Jumbo, μετά το χθεσινό νέο υψηλό στα 17,29 και αφού νωρίτερα είχε γράψει και νέο, στα 17,40 ευρώ. 

Στις 48/58 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας καθώς συνεχίζεται το rotation σε μετοχές του FT Mid Cap και χαμηλότερα. Ετσι σήμερα σειρά έχουν οι Lavipharm, Frigoglass, Forthnet, ΒΙΟΤΕΡ, Flexopack, ΕΚΤΕΡ, Κτήμα Λαζαρίδη, Πλαστικά Κρήτης, Intralot κ.α. 

Στις 15:37 η αξία των συναλλαγών ήταν στα 40,9 εκατ. ευρώ.  

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v