Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Βλέπει» τις 890 μονάδες ο γενικός δείκτης

Ανοδικά κινείται ο γενικός δείκτης, με κύριο μοχλό τη ΔΕΗ, που ενισχύεται έως και κατά 10,6%. Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές στις μετοχές των τραπεζών. Σχεδόν καθολική επικράτηση των αγοραστών στα blue chips.

ΧΑ: «Βλέπει» τις 890 μονάδες ο γενικός δείκτης

Σταθερά ανοδικά το ΧΑ, βοηθούμενο από τις διεθνείς αγορές, κυρίως όμως από το στοίχημα προεξόφλησης των πολιτικών εξελίξεων, όπως αυτό «παίζεται» από την επομένη κιόλας των Ευρωεκλογών, με χρονικό ορίζοντα την κάλπη της 7ης Ιουλίου και τις πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις.

Προσεκτικοί αρχικά οι αγοραστές, τουλάχιστον μέχρι τις 11:15 -διάστημα στο οποίο επιβεβαιώθηκαν οι άμυνες για τους long, οι οποίοι σταδιακά από τις 11:30 ανέβασαν ταχύτητα και ρυθμό εκτέλεσης εντολών. 

Αποτέλεσμα, η σταδιακή αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη προς τις 890 μονάδες, πιθανότατα στην κατάκτηση του υψηλού 2018, των 898 μονάδων. 

Με μέτριες συναλλαγές αρχικά αλλά με επικέντρωση των traders στη μετοχή της ΔΕΗ, η υπεραπόδοση της οποίας φάνηκε να λύνει τα... χέρια των αγοραστών. Από τα 2,066 στα 2,28 ευρώ η μετοχή της Επιχείρησης, σε ένα απόλυτα ξεκάθαρο στοίχημα προεξόφλησης, με αρκετό ρίσκο προφανώς. Στο 20,23% η εβδομαδιαία απόδοση για τον τίτλο, με την αποτίμηση του ομίλου στα 526 εκατ. 

Το 40% της αξίας συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στο εύρος των 799,69 έως 824,47 μονάδων, πλην όμως η προσοχή των βραχυπρόθεσμων εστιάζεται κυρίως στα λεγόμενα «εκλογικά χαρτιά», με τη ΔEH να είναι το δημοφιλέστερο και τη Lamda να ακολουθεί από απόσταση. 

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, με τη ροή εντολών να επιταχύνεται όσο πιο κοντά προς τον στόχο των 830 μονάδων πλησιάζει ο κλαδικός δείκτης.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και ισχυρότερη απόδοση για την Εθνική.

Από τα blue chips, με το κλίμα να έχει αλλάξει εμφανώς μετά τις 11:30, με τους αγοραστές να έχουν αναλάβει σε όλο το εύρος του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι σε μόλις μία μετοχή -ΤΕΝΕΡΓ- και σε αυτήν με απώλειες 0,15% υπερίσχυαν ελαφρώς οι πωλητές. Σε όλα τα υπόλοιπα blue chips υπερίσχυαν οι αγοραστές, με υπεραπόδοση για τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Fourlis.

Στις 72/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των Lavipharm, Frigoglass, Κυριακούλης, Paperpack, Κτήμα Λαζαρίδη, ΑΒΑΞ, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v