Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδριάσεις με το βλέμμα στην κάλπη

Μοιρασμένη η εικόνα στα blue chips, με τους traders να περιορίζονται σε stock picking κινήσεις για τις επόμενες συνεδριάσεις. Ικανοποιητική η κίνηση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Θετική εξέλιξη η προωθούμενη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι από την Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ.

ΧΑ: Συνεδριάσεις με το βλέμμα στην κάλπη

Δεύτερο σερί στη Wall Street, στις 2.973 μονάδες ο S&P 500. Σταθεροποιητικά η Ευρώπη, με τον DAX στις 12.526 μονάδες και ενθαρρυντικές οι εξελίξεις από το μέτωπο που αφορούν όχι μόνο το εγχώριο banking αλλά και την ευρύτερη προσέγγιση της αγοράς.

Η προωθούμενη διαδοχή Λαγκάρντ στη θέση Ντράγκι αποτελεί, κατά την εκτίμησή μου, θετική εξέλιξη, από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνει ο Βάιντμαν ή κάποιος από τους αρεστούς του Βερολίνου. Το γιατί η Λαγκάρντ ως διάδοχος του Ντράγκι θα μπορούσε να αποβεί καλύτερη για τα ελληνικά πράγματα από έναν Βάιντμαν θα φανεί συν τω χρόνω.

Αρχής γενομένης από τη μεθεπόμενη των εκλογών, όταν θα έρθει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ήδη και από νωρίς η Αναστασία Παπαϊωάννου μάς έχει πλούσιο ρεπορτάζ για το τι θα συζητήσει ο 57ετής Ιταλός επικεφαλής του SSM με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα και τους επικεφαλής των συστημικών ομίλων αλλά και με τη διοίκηση της Attica Bank.

Οι εξελίξεις στον κλάδο-κλειδί και ενδιαφέρουσες είναι και στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει φτάνουν. Προσωπικά πιστεύω πως από Δευτέρα οι προφανώς πολύ καλύτερες σχέσεις κυβέρνησης-διοίκησης ΤτΕ μόνο προς το καλό του κλάδου μπορεί να αποβούν.

Αυτή η προσέγγισή μου, καταρχήν, για να έχουμε μία πιο μεσο-μακροπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντράγκι έχει προκαταλάβει τη διάδοχό του για την προοπτική υλοποίησης προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, κάτι που ενδιαφέρει τις 4 συστημικές τράπεζες προς το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Στα καθ' ημάς και στα τρέχοντα, με μόλις 2 και τη σημερινή συνεδριάσεις να μένουν μέχρι την κάλπη της Κυριακής.

Στις 874,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έχοντας προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της κάλπης και τις πρώτες συνεδριάσεις μετά, με «βλέψεις» προς το υψηλό 2018, τις 895 μονάδες. Μέχρι εκεί και με μεγάλη προσοχή, από τη στιγμή που η πλειονότητα των ενεργών παικτών έχει προδικάσει το αποτέλεσμα.

Ενθαρρυντικό το ότι οι traders δεν επιδιώκουν, τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, να «τραβήξουν» την αγορά πέραν των αντοχών της αλλά να διασφαλίσουν τις θέσεις τους, να «κλειδώσουν» ένα μέρος από τα σημαντικά κέρδη τους και να επικεντρωθούν σε μία ιδιότυπη κυκλική μετακύλιση θέσεων κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στις 2.227,68 ο FTSE25, στις 802,25 ο Δείκτης Τραπεζών, με το 3,96% του ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας να ενισχύει την εκτίμησή μας πως οι traders κάνουν... κράτει, εστιάζοντας καταρχήν στην κατοχύρωση θέσεών τους. Στόχος όλης αυτής της κίνησης, όπως πλειστάκις έχουμε εκτιμήσει, η επαναφορά των τιμών των συστημικών τραπεζικών στα επίπεδα του «μαύρου» καλοκαιριού του 2015 και συγκεκριμένα σε αυτά της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, σε μία θεαματική επιχείρηση απεγκλωβισμού μετόχων, funds κ.λπ. επενδυτικών κεφαλαίων. Και από αυτή την άποψη, ο ΔΤΡ υπολείπεται σχετικά από τα τότε επίπεδα του δείκτη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όσοι ποντάρουν σε ένα μετεκλογικό ράλι 2-3 συνεδριάσεων (και θα δούμε), κινούνται με τη λογική πως εάν ο ΓΔ κερδίσει ένα 2% με 3%, ο ΔΤΡ θα έχει πολλαπλάσια απόδοση, ίσως και 4 με 5 φορές μεγαλύτερη της αγοράς. Όμως αυτά θα τα δούμε από Δευτέρα, πιθανότατα την Παρασκευή να έχουμε μία ένδειξη από τη στάση των funds και σε ορίζοντα 2-4 συνεδριάσεων μετά την Κυριακή.

Μοιρασμένη η εικόνα στα blue chips, το πιθανότερο να συνεχιστεί και σήμερα, ίσως και αύριο με stock picking κινήσεις.

Ικανοποιητική για το υπόλοιπο της αγοράς και δη στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Λίγη προσοχή και σήμερα σε αποκοπές μερισμάτων (εμπόδιο που ξεπέρασε χωρίς προβλήματα η αγορά μία εβδομάδα πριν).  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v