Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τα υψηλά το Χρηματιστήριο

Επιτόπιος βηματισμός στη σημερινή συνεδρίαση, με το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους. Πιέσεις για τις τράπεζες, συνέχισε υψηλότερα η ΔΕΗ, ξεχώρισαν ανοδικά Fourlis, Viohalco. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Σε επαφή με τα υψηλά το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση όπου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν, κατά κύριο λόγο, με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, έστω και αν ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οριακά θετικά, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας και του μήνα, με τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να προσπαθούν να “χωνέψουν” τις τρέχουσες αποτιμήσεις και το όποιο ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις των traders σε επιμέρους τίτλους, κυρίως, μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Υπενθυμίζεται πως χτες στον απόηχο της συμφωνίας για πάγωμα της επιβολής δασμών η Wall Street έκλεισε ανοδικά με τον δείκτη S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό, αλλά να κλείνει σημαντικά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. διεξήχθη εν μέσω μικτών διαθέσεων και οριακών μεταβολών, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών και νέας πολύ σημαντικής αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 2,19% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Κυριότερος εκφραστής των πιέσεων ο Τραπεζικός κλάδος, με αρκετούς Αναλυτές να αναφέρονται σε κινήσεις επιβεβαίωσης των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Σύμφωνα με Παράγοντες της Αγοράς, δεν διαφαίνονται διαθέσεις για επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κρατάει επαφή μα τα πρόσφατα υψηλά 17 μηνών όμως, από την άλλη, τα περισσότερα από τα Δεικτοβαρή “χαρτιά”, δίνουν την εικόνα ότι θα ήθελαν μία καινούργια είδηση – καταλύτη, για να διεκδικήσουν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Εκ νέου θετικό πρόσημο για τον ΓΔ χθες, ενώ και οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι αυξάνεται το βραχυπρόθεσμο πτωτικό ρίσκο, ειδικότερα για εκείνους που εισέρχονται τώρα στην Αγορά. Συνεπώς είναι συνετό στην παρούσα φάση να εξετάζονται αγορές σε προσωρινές αδυναμίες του Δείκτη. Την Πέμπτη κόβουν μέρισμα (ή/και επιστροφή κεφαλαίου) άλλοι δύο Δεικτοβαρείς τίτλοι, ΟΤΕ και ΕΕΕ, σχεδόν κλείνοντας τον βασικό κύκλο διανομών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο εγχώριος PMI Μεταποίησης της Markit βρέθηκε στο 52,4, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017. Πάραυτα, ήταν υψηλότερος από Ισπανία (47,9) και Ιταλία (48,4), αλλά και από εκείνον της Ευρωζώνης (47,6). Σε θετικό έδαφος έκλεισε χθες ο S&P 500, αλλά η συνεδρίαση ήταν αρνητική (κλείσιμο χαμηλότερο του ανοίγματος)”, επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών μπορεί να μειώσει το momentum και να οδηγήσει σε συσσώρευση, σε μία προσπάθεια να αφομοιωθούν τα πρόσφατα υψηλά. Στη σημερινή ατζέντα ο ΟΛΘ διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα και οι δημόσιες προτάσεις σε Κανάκης, ΙΑΣΩ και Σφακιανάκης λήγουν σήμερα” τόνιζε η Beta Sec.

“Ο απόηχος των θετικών συναντήσεων των Ηγετών, στο πλαίσιο του ‘G20’, απομακρύνει, για την ώρα, τα σενάρια επιβράδυνσης της Παγκόσμια Οικονομίας. Έτσι οι δείκτες όλων των Διεθνών Αγορών κινούνται ανοδικά, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να ακολουθεί, προσβλέποντας στην κατάκτηση του ‘οχυρού’ των 895 μονάδων (επίδοση του Φεβρουαρίου 2018) μέχρι το τέλος της εβδομάδος”, ήταν οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Αρχικά επιφυλακτική, η χθεσινή συνεδρίαση, παρά τις δυνατές Ξένες Αγορές, στη συνέχεια όμως κατάφερε να κλείσει θετικά, με μικτή εικόνα στις Τράπεζες, αγοραστές στα Blue Chips, αλλά και καθίζησή του όγκου συναλλαγών. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 855 και αντίσταση στις 890. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2175 και αντίσταση στις 2278. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 783 μονάδες και αντίσταση στις 850. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, με νέα υψηλά, πλέον έχει επόμενο στόχο τις 890 - 896 μονάδες, δεν αποκλείεται να δούμε την υπερβολή προεκλογικά. Ο Δείκτης σε υπεραγορασμένα επίπεδα και οι ταλαντωτές οριακά για σήμα διόρθωσης. Το διεθνές κλίμα, η προεκλογική αισιοδοξία καθώς και η πτώση της απόδοσης του 10ετους, συντηρούν την όποια βραχυπρόθεσμη υπερβολή. Πρώτη στήριξη για τον ΓΔ στις 855 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (-1,87%), με αρκετούς Αναλυτές να θεωρούν ότι μία από τις αιτίες της βραχυπρόθεσμης πίεσης το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ και την απόφαση απόρριψης από το ΣτΕ, της αίτησης της ΕΤΕ για την ακύρωση της απόφασης του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-0,57%), Eurobank (0%) και Πειραιώς (-1,16%).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, ίσως αξίζει αναφοράς η αύξηση της “short” θέσης της στη Eurobank στο 1,01%, από 0,99% προηγουμένως, στην οποία προχώρησε η Oceanwood Capital Management.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μεταξύ 810,53 (+0,29%) και 793,72 μονάδων (-1,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 801,15 (-0,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 802,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,73%.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες ο ΔΤΡ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 745 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 794. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 826 μονάδων, θα δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 890 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, οι περισσότεροι των Αναλυτών θεωρούν απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη τις διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης, όμως εκφράζουν ένα σχετικό προβληματισμό με την διαφαινόμενη καθίζηση του τζίρου, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει το ανοδικό momentum.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η εικόνα του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, ενώ έλλειψαν οι πρωτοβουλίες που θα έφερναν σημαντικές ημερήσιες μεταβολές. Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-1,67%), Cenergy (-0,90%), Lamda Development (-0,32%), Ελ. Πετρέλαια (-1,32%), Μυτιληναίος (-0,29%) και Σαράντης (-1,93%) και αμετάβλητοι οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και Jumbo.

Από εκεί και πέρα, η στήλη προσέτρεξε στις σημειώσεις του Απόστολου Μάνθου και τις ενδείξεις που του δίνουν αρκετά μη Τραπεζικά blue chips.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS:

ΔΕΗ: Τεράστια, μετά του σχετικού ρίσκου, θα είναι και η απόδοση εάν επιβεβαιωθεί ο διπλός πυθμένας και η ανοδική λύση του στροφέα. Το τίναγμα θα την φέρει μετά τα 1,8500, στα 3,3600 ευρώ.

ΕΛΠΕ: Έχει αλλάξει επίπεδο με πρώτο στόχο τα 10,00€. Έκοψε χθες το υπόλοιπο μερίσματος 0,5000 ευρώ και κράτησε τα 0,3200 ευρώ.

ΜΥΤΙΛ: Στην “προθέρμανση”, πριν ανέβει επίπεδο, με στόχο το 13άρι. Μετά, βλέπουμε.

ΟTE: Φλερτάρει εδώ και εβδομάδες με το επίπεδο των 12,80€ με 13,00€ και δικαίως επιμένει, γιατί εάν, τελικά, ενδώσει ανοδικά, τότε το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης βρίσκεται στα 15,50€.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές του ΟΛΘ (+2,99%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,57 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,513 ανά μετοχή). Παρά την αποκοπή μερίσματος, η μετοχή έκλεισε σε νέα υψηλά 17 μηνών.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 3,63 ευρώ (κλείσιμο 19/6) η Profile (-2,56%), ξανάπιασε τα 5 ευρώ η Space (+2,23%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιατρικό (+3,72%) και για την ΕΚΤΕΡ (+3,11%, με αύξηση των συναλλαγών), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Intralot (+2,08%).

Ξαφνική συναλλακτική δραστηριότητα στην Βιοτέρ (+5%), επιστροφή αγοραστών στην Frigoglass (+6,87%), τραβήχτηκαν χαμηλότερα οι αγοραστές στην Moda Bagno (-1,60%), η ανοδική κίνηση εξαρτάται από την συναλλακτική δραστηριότητα στον Λεβεντέρη (+9,09%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Forthnet (+1,77%), αλλά το σημερινό “bid” ήταν λιγότερο “πειστικό”.

Δεύτερη μέρα ανόδου για τα Πλ. Κρήτης (+4,42%), με αξιοπρόσεκτη κινητικότητα, αλλά και αυξημένη προσφορά υψηλότερα των 11,80 ευρώ, ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, πάντα με επιθετικούς αγοραστές, συμπλήρωσε η Lavipharm (+19,51%), εν μέσω εκτιμήσεων ότι μετά τα Νοσοκομεία, οι Φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι ο κλάδος που θα σημειωθεί σημαντική συγκέντρωση, εκτιμήσεις που ενίσχυσε η ανακοίνωση εξαγοράς της ΦΑΡΜΑΝΕΛ από την ΒΙΑΝΕΞ.

Οι οριακές μεταβολές, δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έχει σαν επόμενη αντίσταση τις 876 και 895 μονάδες και πρώτη στήριξη τις 862, 847 και 824 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχει σαν επόμενη αντίσταση τις 2230 και 2275 μονάδες και πρώτες στηρίξεις τις 2188, 2162 και 2112 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι απολογιστικές επιδόσεις, τόσο για τον Γενικό Δείκτη (+41,61%) όσο και για τον Τραπεζικό δείκτη (+83,40%) για το 1ο εξάμηνο του 2019, είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακές, ανακηρύσσοντας το Ελληνικό Χρηματιστήριο Παγκόσμιο Πρωταθλητή επιδόσεων”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Προκαλώντας ωστόσο και μελαγχολικές σκέψεις, καθώς λίγοι Έλληνες συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που τις έχουν απολαύσει, αφού εδώ και αρκετά χρόνια η συμμετοχή Επενδυτών Εξωτερικού ξεπερνά το 60%.

Η ανοδική κίνηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενόψει των εκλογών της Κυριακής και των προσδοκιών για μια διαφορετική οικονομική πολιτική με φιλικότερο αποτύπωμα προς το επιχειρείν, ώστε να επιδιωχθεί η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, ενώ και η Αγορά ομολόγων οδηγεί τις τιμές ολοένα και ψηλότερα και τις αποδόσεις ολοένα και χαμηλότερα (στο 2,19% τα 10ετή).

Επί του παρόντος πάντως, τόσο η ΤτΕ όσο και το ΚΕΠΕ θεωρούν ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης δεν θα ξεπεράσει το 2% για το 2019, καθώς οι επενδύσεις τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα υστερούν, ενώ ο Τουρισμός δύσκολα θα επαναλάβει φέτος τις επιδόσεις του 2018. Από την άλλη πλευρά, το Τραπεζικό αφήγημα που έχει μέχρι τώρα συντελέσει καθοριστικά στην ανοδική κίνηση του Γ.Δ., έχει προϋποθέσεις να συνεχίσει σε ανάλογη κατεύθυνση, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα οι Αγορές προσδοκούν: την άρση των “capital controls”, την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο “υπό κυοφορία” νέο “QE”, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας, την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο 1ο εξάμηνο του 2020 και την βελτίωση των ισολογισμών και των αποτελεσμάτων χρήσης των συστημικών Τραπεζών.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν ένα αισιόδοξο σενάριο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και για το 2ο εξάμηνο, με την περιοχή των 900 μονάδων να αποτελεί την πρώτη σοβαρή αντίσταση για το Γ.Δ.

Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να πειστεί η Επενδυτική Κοινότητα ότι το μίγμα της οικονομικής πολιτικής, θα οδηγήσει, τελικά, στην ποθητή επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας και θα περιλάβει και το Χρηματιστήριο στα εργαλεία που θα συμβάλουν σε αυτό. Και με την εικόνα των Διεθνών Αγορών να διαμορφώνει εύλογα ερωτηματικά, σε σχέση με τη δυνατότητα του Ελληνικού Χρηματιστήριου να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, αν το διεθνές περιβάλλον αλλάξει.

Επί του παρόντος, η συμφωνία των Trump και Xi για επανεκκίνηση των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, για τα εμπορικά ζητήματα, επανάφερε την ηρεμία στις Διεθνείς Αγορές, με το σενάριο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας να αναστέλλεται. Στην Ευρώπη όμως, η οικονομική στασιμότητα συνεχίζεται, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την εσωστρέφεια να μην επιτρέπει αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα στις θέσεις κλειδιά της Ε.Ε.

“Έτσι, οι Κεντρικές Τράπεζες στις ΗΠΑ, όσο και στην Ε.Ε. παραμένουν σε επιφυλακή, με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής να συνιστά αργά, ή γρήγορα την επόμενη κίνησή τους και τους Διαχειριστές να θεωρούν ότι το 2ο εξάμηνο του έτους είναι απίθανο να καταγραφούν οι διψήφιες αποδόσεις του πρώτου”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σε μικρά κέρδη έχει γυρίσει η Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε τα επιτόκια, για δεύτερη φορά στο τελευταίο δίμηνο, σε μια προσπάθεια να τονώσει την Οικονομία. Συγκεκριμένα η Reserve Bank of Australia μείωσε το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 1%, από το 1,25%.

Ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι “η Οικονομία της Κίνας διατήρησε σταθερές επιδόσεις και βελτιώθηκε η αναπτυξιακή της δυναμική το πρώτο εξάμηνο του έτους”.

Ο Λι σημείωσε ότι “η Κινεζική Οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες καθοδικές πιέσεις και αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες, αλλά η Χώρα το ανέμενε και είχε προετοιμαστεί για τη φετινή, περίπλοκη και σοβαρή κατάσταση”.

Καθοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως μετέδωσε το Reuters, υποχώρησαν κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, ενώ έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου έδειχνε ότι θα κινηθούν ανοδικά κατά 0,5%. Σε σύγκριση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 4%, έναντι πρόβλεψης 2,7%.

“H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τα Δημόσια Οικονομικά της Ιταλίας στην εβδομαδιαία συνεδρίασή της, την Τετάρτη, 3 Ιουλίου”, σύμφωνα με Εκπρόσωπό της. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 13.30 ώρα Ελλάδος, στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα προτείνει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ρώμης, για το αυξημένο χρέος της.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται αποσαφηνίσεις από την Ιταλία για τα δημοσιονομικά της σχέδια για την επόμενη χρονιά, πριν αποφασίσει εάν θα σταματήσει την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Χώρας για το αυξανόμενο χρέος της”, δήλωσε σήμερα στο Reuters Αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιταλική Κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις για το φετινό της έλλειμμα, αλλά δεν έχει εξηγήσει πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την εκτιμώμενη αύξηση στο έλλειμμα και το χρέος της επόμενης χρονιάς.

“Οι μεγάλες Τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν συνολικό έλλειμμα 135 δισ. ευρώ, για να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τους όρους της Βασιλείας ΙΙΙ έως το 2027, που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 24,4%”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Αξιωματούχοι της EBA είπαν σε δημόσια ακρόαση, ότι “οι μεγαλύτερες από τις 189 Τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο έλλειμμα”.

“O εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα και η άνοδος των τιμών του Αργού Πετρελαίου, μπορεί να οδηγήσουν την Υφήλιο σε ύφεση την επόμενη χρονιά”, σύμφωνα με τον “Dr. Doom”, Νουριέλ Ρουμπινί.

“Είναι μια τρομακτική εποχή για την Παγκόσμια Οικονομία” τόνισε ο κ. Ρουμπινί στο Bloomberg, λέγοντας πως αναμένει ένα υφεσιακό σοκ την επόμενη χρονιά.

Ο Αμερικανός Οικονομολόγος προειδοποίησε ότι η δυνατότητα των Κεντρικών Τραπεζών να απαντήσουν σε σοκ είναι περιορισμένη, καθώς τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

“H αισιοδοξία, πιθανότατα, θα καταρρεύσει, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη ύφεση και θα χρειαστούν νέα μέτρα μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής”, σημείωσε.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τα προεκλογικά θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδέχεται να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Χώρας το δεύτερο εξάμηνο”, σημειώνει η Citi σε σχόλιό της.

Όπως αναφέρει, “η Κομισιόν εκτίμησε πρόσφατα το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων περίπου στο 1% του ΑΕΠ για το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Αυτό ίσως μειώσει το περιθώριο που θα έχει η νέα Κυβέρνηση, που πιθανότατα θα είναι η Νέα Δημοκρατία, να προχωρήσει στις περικοπές φόρων που έχει δεσμευτεί. Ωστόσο, η πιο φιλική στάση προς τις Επιχειρήσεις, από το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, ενδέχεται να πείσει τους Δανειστές της Ελλάδας, να δεχτούν μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 877,77 (+0,39%) και 869,57 μονάδων (-0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 873,44 (-0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 874,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.

Ο τζίρος στα 64,1 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΤΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και μόνο οι ΕΤE και CENER με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια και Lamda Development.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με αισθητή υποχώρηση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.534 συμβόλαια).

Στα 15.936 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 15.741 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 446, 386 για τον Ιούλιο και 60 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.112) κινήθηκε μεταξύ 2.205 και 2.215,5 μονάδων.

Επέστρεψε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.500 Lamda Development, 500.000 Eurobank, 37.200 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.081), Alpha Bank (3.304), Πειραιώς (1.993), ΔΕΗ (1.997), Εθνική (8.928), Ελλάκτωρα (226), Μυτιληναίο (114), MIG (5.030), Τρ. Αττικής (644), Cenergy (268), ΑΔΜΗΕ (105), Viohalco (318), ΓΕΚ (155), Lamda Development (200), Ελ. Πετρέλαια (188), Intralot (371), Τιτάνα (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.764, Alpha Bank 68.653, Εθνική 68.716, MIG 81.547, Πειραιώς 26.674, ΔΕΗ 19.625, Μυτιληναίος 10.429.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                              Name of Issuer                      NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,00%

2019-06-24

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,65%

2019-06-04

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,01%

2019-06-28

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,61%

2019-06-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 35.704.082 τεμ., (από 35.704.082 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.116.794 τεμ. (23.121.094), ΔΕΗ 6.706.192 τεμ. (6.714.192), Eurobank 78.006.750 τεμ. (78.103.096), Εθνική 30.250.300 τεμ. (33.650.300), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v