Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διασφάλιση κεκτημένων και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Ενισχύουν τις θέσεις τους οι long, σταδιακά και λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Συνεχής εισροή «γρήγορων κεφαλαίων» στη ΔΕΗ. Στην περιοχή των 800 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης. Πτωτικά τα ελληνικά ομόλογα.

ΧΑ: Διασφάλιση κεκτημένων και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Προσεκτικό ανοδικό ξεκίνημα στην Ευρώπη, ανάλογο και στο ΧΑ, με τα futures του S&p 500 να «βλέπουν» λίγο υψηλότερα από τις 2.981 μονάδες.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, προσεκτικές οι πρώτες εντολές/κινήσεις από την πλευρά των traders, με έμφαση στη διασφάλιση των τελευταίων κεκτημένων και σταδιακά της τοποθέτησής τους επιλεκτικά σε μετοχές του δείκτη, ακολουθώντας το... ιδιότυπο rotation που αναφέραμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Στο σημαντικό εύρος των 870-880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, σε μία (ας μου επιτραπεί η έκφραση) πλαγιοανοδική συσσώρευση στα νέα τοπικά υψηλά, σε αναμονή και προεξόφληση συνάμα των πολιτικών εξελίξεων.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, αρκετά χαμηλότερα του μέσου όρου των τελευταίων ημερών, με το 32% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και ένα συγκριτικά ικανό μερίδιο σε τίτλους των ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Motor Oil κ.α., ενώ από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν MIG, Intralot και Attica Bank.

Στην περιοχή των 800 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, θυμίζοντας την από τη Δευτέρα εκτίμησή μας για ζητούμενη, για τους long, των 807 μονάδων, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τραπεζικό δείκτη προς τις 830 μονάδες. Ωστόσο, με γνώμονα την τρέχουσα εικόνα του κλάδου αλλά και τη διακύμανσή του την τελευταία εβδομάδα.

Πέριξ των 2.235 προς τις 2.240 ο FTSE25, με τους long να ενισχύουν τις θέσεις τους σταδιακά μετά τις 11:00. Ο ένας λόγος είναι η συνεχής εισροή «γρήγορων κεφαλαίων» στη μετοχή της ΔΕΗ, σε ένα ξεκάθαρο και αυξημένης επικινδυνότητας ποντάρισμα, ελέω των πολιτικών εξελίξεων. Με συναλλαγές που πλησιάζουν το 1,5 εκατ. (στις 11:20), η μετοχή της Επιχείρησης αντιδρά με σχεδόν 8% στα 2,19 ευρώ και αφού είχε προηγηθεί χθες η απορρόφηση της σημαντικής προσφοράς που είχε βγει σε τιμές πάνω από τα 2 ευρώ.

Με τη ΔΕΗ στο συν 8%, εύλογα οι long θεωρούν πως έχουν (και έχουν) πλεονέκτημα, εκτίμηση που αποτυπώνεται και σε αρκετά ακόμη blue chips.

Με αγοραστές σε Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, EXAE, TITAN, ΕΛΠΕ κ.α. συντηρείται το momentum προς τις 880 μονάδες.

Στις 48/32 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με κλίση υπέρ των πρώτων, όσο ενισχυόταν η ανοδική αντίδραση για ΓΔ, ΔΤΡ και FTSE25.

Με 0,66% στις 880 μονάδες ο ΓΔ (στις 11:20), με τον ΔΤΡ κατά 1,20% υψηλότερα στις 812 και τον 25άρη να ενισχύεται 0,80%.

Μετοχές με μεγαλύτερη απόδοση πέραν της ΔΕΗ που ξεχωρίζει και για τίτλους των Κυριακούλη, ΑΒΑΞ, Πλαστικά Κρήτης, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή, Intrakat, Fourlis, MIG κ.α.

Στο μέτωπο των ομολόγων, υποχωρεί και σήμερα το ελληνικό κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται 8,2 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,11% και του 5ετούς με πτώση κατά 10,4 μονάδες βάσης, να διαμορφώνεται στο 1,12%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v