Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τι δίνει πόντους στο θετικό σενάριο

Η διατήρηση της μεταβλητότητας αυξάνει την πιθανότητα εντονότερης κίνησης από τις μετοχές. Το ευνοϊκό κλίμα στα ομόλογα διατηρούν στο προσκήνιο τον στόχο των 900 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στηρίξεις και αντιστάσεις.

XA: Τι δίνει πόντους στο θετικό σενάριο

Η δεύτερη εβδομάδα του Χ.Α. μετά την εκλογική αναμέτρηση ήταν πιο ενδεικτική των διαθέσεων των επενδυτών, μετά το ισχυρό profit taking στις τραπεζικές μετοχές την πρώτη εβδομάδα. Η διατήρηση της αυξημένης μεταβλητότητας, η κίνηση προς τις 880 μονάδες και η ευκολία παραμονής πάνω από τη σημαντική περιοχή στήριξης των 840-850 μονάδων, δίνει πόντους στο θετικό σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η επιτυχής προσέγγιση και διάσπαση των 900 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 2.250 μονάδων στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης θα απαιτήσει σημαντική βοήθεια και από την πλευρά των χρηματικών εισροών, που ίσως λόγω εποχικότητας είναι δύσκολο να συμβεί. Εκ νέου κίνηση κάτω από τη ζώνη των 840 μονάδων θα προκαλέσει ακόμα πιο ισχυρό profit taking στην αγορά.

Η επιτυχής έκδοση του κρατικού επταετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω του 2% δημιούργησε και πάλι καλύτερες συνθήκες στην αγορά των μετοχών και στις αποτιμήσεις των τραπεζών. Η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία πριν τον Αύγουστο, που είθισται να εμφανίζει πιο μικρές συναλλακτικές αξίες και αρνητικό πρόσημο κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί ανέπαφη την πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 840-850 μονάδες. Η πρώτη μετεκλογική εβδομάδα έδινε με σαφήνεια το πάνω χέρι στους αγοραστές, αλλά η μεταβλητότητα των τραπεζών έχει δημιουργήσει αμφιβολίες και πάλι για την αγορά.

Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική. Ο στόχος της διάσπασης των 895-900 μονάδων είναι το αμέσως επόμενο πεδίο και έπειτα η περιοχή των 930-950 μονάδων είναι τεχνικά το επόμενο στάδιο. Κίνηση χαμηλότερα των 840 μονάδων επιδεινώνει τη βραχυπρόθεσμη κατάσταση και απομακρύνει την εικόνα στην αγορά από το θετικό σενάριο.

Το ιδανικό είναι ο Γενικός Δείκτης να παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 20 ημερών σε κάθε περίπτωση διόρθωσης και να επιστρέψουν πάνω από κει και ο δείκτης των τραπεζών, αλλά και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αρνητικό είναι το γεγονός ότι οι δύο δείκτες παραμένουν χαμηλότερα από κει. Ειδικά ο τραπεζικός δείκτης έφθασε ως τον ΚΜΟ 20 ημερών και γύρισε χαμηλότερα.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται της αγοράς, η αδυναμία του να υπερκεράσει τον ΚΜΟ 20 ημερών δεν είναι θετικό στοιχείο και θα πρέπει στην επόμενη εβδομάδα να το πετύχει. Η ανοδική πορεία προς τις 2.250/2.260 μονάδες περνά μέσα από τη διατήρηση ή μη των 2.100 μονάδων. Η διατήρηση δίνει πόντους για επιστροφή στα επίπεδα των 2.180-2.200 μονάδων, με ενδιάμεση περιοχή τη ζώνη των 2.150 μονάδων. Κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης δείχνει προς τις 2.000 μονάδες.

O τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί έως τις 850 μονάδες, για να κινηθεί έπειτα χαμηλότερα, έως τις 710/715 μονάδες. Ανοδικά πρέπει να κινηθεί υψηλότερα προς τις 780 μονάδες, που είναι και η ζώνη του ΚΜΟ 20 ημερών. Αδυναμία διάσπασης του επιπέδου θα επαναφέρει τον δείκτη στο πρώτο του κάτω όριο, που είναι οι 700 μονάδες.

Η Αlpha Βank επέστρεψε στη ζώνη των 1,55-1,65 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς το 1,85 ευρώ, αν το κλίμα το επιτρέψει. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι το 1,55 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή. Η τεχνική εικόνα της είναι καλύτερη από της Alpha Bank και διαμορφώνεται υψηλότερα του ΚΜΟ των 20 ημερών. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 21/6, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, και έπειτα τα 2 ευρώ. Πάνω από τα 2,5 ευρώ, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,90 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης, τα οποία για την ώρα τα διατηρεί. Οριακά πλέον πάνω από τον μέσο όρο των 20 ημερών.

Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20/3,30 ευρώ και επέστρεψε χαμηλότερα στη στήριξη στη ζώνη 2,60/2,70 ευρώ, που είναι σημαντική. Όσο διατηρείται, σκοπεύει υψηλότερα από τα 3,20 ευρώ, εφόσον διασπάσει τα 2,92 ευρώ. Χαμηλότερα, η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v