Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Στις 876 μονάδες η προσοχή και σήμερα

Στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης, μετά και τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην αγορά Παραγώγων. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, κίνηση υψηλότερα για Eurobank και Alpha. Πιέσεις για ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και για Jumbo, Motor Oil, Σαράντη.

Χ.Α.: Στις 876 μονάδες η προσοχή και σήμερα

Ακόμα μία συνεδρίαση-αναμέτρηση με το τεχνικό όριο των 876 μονάδων, η σημερινή, με τους αγοραστές να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις αξιωματούχου της Fed, που αύξησε τις προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα και έστειλε σε νέα υψηλά εξαετίας τον χρυσό.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Ουίλιαμς δήλωσε ότι «οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα και σθεναρά, όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα, από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών.

Στο εμπορικό μέτωπο, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε πως «οι συνομιλίες της Κίνας με τις ΗΠΑ πρόκειται να αρχίσουν ξανά». Ωστόσο η Wall Street Journal ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι σίγουρη για το πώς θα απαντήσει στις απαιτήσεις του Πεκίνου να χαλαρώσει τις κυρώσεις στη Huawei».

Ερχόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών και λίγο μετά τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, οι βασικοί του δείκτες κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και η προσοχή των αγοραστών εστιάζει και σήμερα στην αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με το τεχνικό όριο των 876 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέχρι στιγμής υψηλό του Δείκτη έχει καταγραφεί στις 876,74 μονάδες (+0,71%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 16 εκατ., από τα οποία το 1,7 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ).

Επικεφαλής της σημερινής προσπάθειας έχουν τεθεί οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το +2,02% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημαντικές βοήθειες δίνει η μετοχή του Τιτάνα (+1,34%), καθώς από σήμερα βγήκε “bid” στις κοινές μετοχές στα 19,64 ευρώ (τιμή ανταλλαγής για όσους δεν αποδέχθηκαν την δημόσια πρόταση) και στους προνομιούχους τίτλους στα 18,98 ευρώ.

Από τις μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,48%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην αγορά Παραγώγων και δεν αποκλείεται τις «πραγματικές διαθέσεις» της η αγορά να μας τις δείξει μετά τις 14:00, ενώ τη διανομή έκτακτου μερίσματος, ύψους 0,054 ευρώ ανά μετοχή, μετά τις προβλεπόμενες παρακρατήσεις, από την πώληση της Telekom Albania, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ημερομηνία αποκοπής είναι η 22α Ιουλίου.

Σημειώνεται επίσης πως από σήμερα οι μετοχές της Trastor είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 28.479.054 νέων μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής € 0,80.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 24/07/2019 έως και 06/08/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 24/07/2019 έως και 01/08/2019. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χ.Α. και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χ.Α., όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση του Χ.Α. της 19/07/2019 ορίζονται ως εξής: +10% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης του Χ.Α.: € 1,1000 και -10% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: € 1,0200.

Έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος της Ιντερτέκ, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 23/07/2019.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v