Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Σε επιμέρους μετοχές το ενδιαφέρον

Διατήρησε τα χθεσινά «κεκτημένα» ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ στους κερδισμένους της συνεδρίασης. Στα 63,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

XA: Σε επιμέρους μετοχές το ενδιαφέρον

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 2,97%, όμως δεν είναι πολλοί οι Επαγγελματίες του χώρου που πιστεύουν ότι ο Δείκτης μπορεί, άμεσα, να κινηθεί και να υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη αντίστασης στις 895 – 900 μονάδες, περίπου αντίστοιχο με τις 2250 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Από την άλλη, το συνεχιζόμενο, έστω και με σημαντικές αυξομειώσεις, ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων, διατηρεί μία “ζωντάνια” στο ταμπλό του Χ.Α., με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Στην ανοδική κίνηση, πλέον, συμμετέχουν και μετοχές εταιρειών που παρέμεναν για χρόνια στα “αζήτητα” και αυτό αφ΄ ενός απεγκλωβίζει χαρτοφυλάκια που παρέμεναν επί αρκετό διάστημα τοποθετημένα στα εν λόγω “χαρτιά”, κυρίως “κωδικοί λιανικής” και αφ΄ ετέρου δίνει υπεραξίες για όσους δεν έχουν πάψει να δηλώνουν “λάτρεις” της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι τα σημαντικά κέρδη θα βγαίνουν πάντα από τις “ελαφρές ταξιαρχίες” της Αγοράς (!)

Απόλυτα ενδεικτική ήταν η πρόσφατη άποψη του Συνεργάτη της στήλης Νίκου Καυκά (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Leon Depolas Sec.), που μεταξύ άλλων ανέφερε, “η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους της Περιφέρειας με καλά θεμελιώδη και χαμηλό, ή ελεγχόμενο δανεισμό, αποτυπώνει την αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί”.

Σύμφωνα με Αναλυτές, η κινητικότητα που σημειώνεται στην θεωρούμενη Περιφέρεια οφείλεται και στις εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες, “η εκτιμώμενη οικονομική ανάκαμψη αναβαθμίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές αρκετών Εισηγμένων, με αποτέλεσμα η Αγορά να τις βγάζει από την συναλλακτική αδράνεια. Από την άλλη, υπήρχαν μετοχές Εταιρειών έκδηλα υποτιμημένες, οι οποίες ‘ανακαλύπτονται’ από τα χαρτοφυλάκια που ψάχνουν τις επόμενες ‘επενδυτικές ευκαιρίες”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω ήπια θετικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των κυριότερων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street και κινήσεων κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του Ελληνικού 10ετους να αναρριχηθεί στο 2,083%, ενώ ο τζίρος συμπλήρωσε 13 συνεδριάσεις, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 2,64%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,71%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 45,23% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 78,04%.

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 31 Ιανουαρίου 2020.

Την επέκταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα κατά έξι μήνες, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, “η επέκταση αυτή είναι μια κανονική και αναμενόμενη διαδικασία, με στόχο να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, στη βάση των δεσμεύσεων των Ελληνικών Αρχών. Η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας”.

Η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευθεί το Φθινόπωρο.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλό των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια χρηματιστηριακή συμπεριφορά και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ο οποίος κινήθηκε μεταξύ 771,34 (-0,50%) και 789,42 μονάδων (+1,83%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 782,08 (+0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 782,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.

Όσο ο ΔΤΡ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 770 μονάδων, οι “buyers” “αγοράζουν χρόνο”. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 782 – 799 μονάδες, προκειμένου να μπει σαν επόμενος στόχος οι 847 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δύο μέτρα και δύο σταθμά εφαρμόζουν από την αρχή του έτους οι Τράπεζες στις χορηγήσεις προς τις Μεγάλες και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο που χαρακτηρίζει τις τελευταίες”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις των Αναλυτών, χαμηλότερα των εκτιμήσεων, ήταν τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της ΕΧΑΕ (-0,40%), με αρκετούς να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της Εισηγμένης “πέρασαν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών”.

Στον απόηχο αυτών των αποτελεσμάτων, σήμερα ο τίτλος κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αλλά ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 4,915 ευρώ (-1,70%). Στα 5,23 – 5,25 η πρώτη αντίσταση, στα 4,82 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.

Δεύτερο συνεχόμενο κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ, αλλά και κλείσιμο σε υψηλό 17 μηνών για τον ΟΠΑΠ (+2,28% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 10,14 ευρώ, γύρισε το ημερήσιο διάγραμμα σε “long”, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 10,49 – 10,51 και 11,09 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 9ετιας για τον Παπουτσάνη (+3,37%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΑΘ (+2,75%), μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε ο Ικτίνος (+0,92%) και μετά από τρεις η Moda Bagno (+1,50%, με τους αγοραστές χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), ενώ συνεχίζονται οι αυξομειώσεις συναλλαγών και ενδιαφέροντος στην Ιντεάλ (+6,60%).

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Κυριακούλη (+1,60%) στις 17/7, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+3,95%) και Unibios (+3,37%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε MIG (+0,71%), Intralot (+1,15%), Byte (+1,49%) και Ιντρακόμ (+1,74%).

Πολλά γράφτηκαν για την Ιντερτέκ (+11,11%). Η στήλη αρκέστηκε να επισημάνει ότι οι πραγματικές διαθέσεις της μετοχής, θα φανούν στο ταμπλώ μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης Α.Μ.Κ.

Όσο ελκυστικά και να είναι τα θεμελιώδη, τουλάχιστον της χρήσης 2018, δεν “αποφασίζει να κουνηθεί“ ο Περσέας (+0,40%), που θα προβληματίσει μόνο αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,34 ευρώ, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.

Αντίδραση μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Μουζάκη (+1,65%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακάτ (-2,14%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Quest (+2,87%), όλο και πιο ψηλά ο Τζιρακιάν (+7,44%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την BriQ (+0,85%), ενώ ξαφνική αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε Λεβεντέρη προν. (+5,43%) και Κορδέλλου (+9,22%).

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, επιβεβαιώθηκε η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 876 - 878 μονάδων και αυτό βάζει σαν επόμενο στόχο την, θεωρητικά, πολύ ισχυρή αντίσταση στις 895 – 900 μονάδες. Πλησιέστερες στηρίξεις στις 855 – 845 και 840 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Το κλείσιμο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 2200 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει προς την πολύ ισχυρή ζώνη αντίστασης των 2250 – 2275 μονάδων.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 2141 – 2140, 2122 και 2084 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 883,72 (-0,26%) και 892,18 μονάδων (+0,70%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 889,16 (+0,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 890,7 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,53%.

Ο τζίρος στα 63,2 εκατ. από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΛΑΜΔΑ και με το θετικό οι ΕΧΑΕ και ΦΡΛΚ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Σαράντης και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, 10 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

“Ξαναγυρίσαμε στα επίπεδα προ των εκλογών”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Απορροφήθηκε το πρώτο κύμα πωλήσεων που είχε δημιουργηθεί από την αναστολή διαπραγμάτευσης του ΟΠΑΠ, αλλά κυρίως από όσους αγόρασαν βραχυπρόθεσμα, παίζοντας το γεγονός ότι θα εκλεγεί μια Κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις. Όταν αυτοί προσπάθησαν να πουλήσουν, ανακάλυψαν την θλιβερή Ελληνική πραγματικότητα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν έχει κανένα βάθος, ικανό να απορροφήσει “κραδασμούς”.

Βασικός λόγος για το παραπάνω, είναι ότι το Χρηματιστήριο για πολλά χρόνια έχει αποτύχει στο κύριο ρόλο του, που είναι η χρηματοδότηση της Οικονομίας και αποτελεί απλώς ένα τόπο διαπραγμάτευσης, κυρίως για Επαγγελματίες.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η νέα Κυβέρνηση θα κληθεί να το υποστηρίξει. Θα έχει εξάλλου αρκετά κίνητρα για να το κάνει.

Εκτός του γεγονότος ότι ένα ανθηρό Χρηματιστήριο βοηθά την ανάπτυξη, η Ευρώπη έχει συνδέσει κάποια χρηματοδοτικά πακέτα, όπως το πακέτο Junker, με το Χρηματιστήριο, λόγω της διαφάνειας που αυτό εξασφαλίζει, αλλά και για να τα αποσυνδέσει από τον στενό Κρατικό εναγκαλισμό.

Φυσικά, μέχρι στιγμής ο κύριος όγκος των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στα ταμεία των Επιχειρήσεων από αυτό το πακέτο, είναι με τη μορφή ομολογιακών εκδόσεων, που και αυτές όμως είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Στο Χ.Α., είδαμε τις Τράπεζες πάλι να δυσκολεύονται να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ είδαμε πολλές εταιρείες που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να δίνουν μεγάλα κέρδη. Το ίδιο συνέβη και για εταιρείες που αναμένεται να ωφεληθούν από τις Κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η ΔΕΗ.

Την ίδια περίοδο, πολλές Εισηγμένες δίνουν μερίσματα, κάνοντας τους Μετόχους τους ευτυχείς, αν και η αποκοπή μερισμάτων έχει πτωτική επίδραση στους δείκτες, που δεν αναπροσαρμόζονται για τις αποκοπές.

Από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, ξεπερνώντας τις 880 μονάδες ο Δείκτης (εφόσον αυτό διατηρηθεί για τρεις μέρες, ή συνοδευτεί με αύξηση του τζίρου), δίνει στόχο για ψηλότερα επίπεδα τιμών. Το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης θα είναι οι, περίπου, 1.000 μονάδες, αν και υπάρχουν μικρότερες αντιστάσεις στις 920 και στις 960 μονάδες.

Η Αγορά αναμένει τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που θα έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως επίσης και τις κρίσεις που θα διατυπώσουν οι διάφοροι Οίκοι αξιολόγησης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά την επιτυχία της έκδοσης 7ετους ομολόγου με χαμηλό επιτόκιο και την πτώση των spreads, επίσης αναμένουμε τις Τράπεζες να προσπαθήσουν να δανειστούν με χαμηλότερα επιτόκια.

“Όλα αυτά θα δώσουν το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Αγοράς και αναμένονται να είναι προς τη θετική κατεύθυνση”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

“Ο χρηματιστηριακός Ιούλιος και το επτάμηνο ολοκληρώνεται σε τρεις συνεδριάσεις και από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί το σερί των θετικών μηνιαίων προσήμων του Γενικού Δείκτη από το ξεκίνημα της χρονιάς”, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν τελικώς ο Γενικός Δείκτης καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 868,48 μονάδες το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, θα παραμείνει αλώβητος για έβδομο συνεχόμενο μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά από τον Αύγουστο του 2012, έως τον Φεβρουάριο του 2013.

Τα γεγονότα που έρχονται μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η πρώτη μετεκλογική πιστοληπτική αξιολόγηση (Fitch “BB-“, σταθερή προοπτική) και θα βάλει την Αγορά σε μια εγρήγορση, με προφανείς αποδέκτες τις Τραπεζικές μετοχές.

Η πρόσφατη υπερκάλυψη της έκδοσης του 7ετους ομολόγου, καθώς και η αποκλιμάκωση ρεκόρ του επιτοκίου του 10ετους, δείχνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερη αισιοδοξία και αν μη τι άλλο καλύτερη προοπτική.

Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν τις 10 Αυγούστου, λειτουργεί υποστηρικτικά σε μια συνολική αναβάθμιση των προβλέψεων, με βάση τους νέους φορολογικούς συντελεστές.

Τέλος, οι ανακοινώσεις της FED για τα Αμερικανικά επιτόκια (31/7), θα διαμορφώσουν διαθέσεις και τάση στο εξωτερικό, επηρεάζοντας ανάλογα και την Εγχώρια Αγορά, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν μείωση 25 μονάδων βάσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται έτοιμος να πατήσει σε νέα φετινή κορυφή, αφού τον χωρίζει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του 2019. Η αισιοδοξία των τεχνικών δεικτών συμπληρώθηκε από την επιστροφή σε ανοδική τάση και του MACD, μετά από ένα βραχυχρόνιο διάλλειμα ανάσας 13 συνεδριάσεων, το οποίο ξεκίνησε από τις 8 Ιουλίου.

Ο κινητός μέσος των 30 ημερών έμεινε πιστός στην υποστήριξη της τάσης σε όλη την διάρκεια της διόρθωσης, η οποία φαίνεται να ακολουθεί το μοτίβο συνεδριάσεων που προηγήθηκαν της συνεδρίασης ορόσημο της 27ης Μαΐου.

Παρά την μείωση των συναλλαγών η εικόνα των συνεδριάσεων της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε καμιά περίπτωση την είσοδο σε χαμηλότερα επίπεδα όσων πούλησαν τις μετοχές τους υψηλότερα, ή απλώς ανέμεναν χαμηλότερα επίπεδα για να τοποθετηθούν. Η πλάγια κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να δώσει σύντομα νέο υψηλό έτους, με ζητούμενο την διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου η κατάκτηση των νέων υψηλών να έχει ορίζοντα κατάκτησης της επόμενης τοπικής κορυφής που βρίσκεται στις 950 μονάδες.

Αν και οι ταλαντωτές υποστηρίζουν το νέο ανοδικό περιθώριο, η εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά στην διατήρηση της ανοδικής δυναμικής που έχει καταγραφεί, μετά την γρήγορη μετεκλογική διόρθωση.

Με την έναρξη διαπραγμάτευσης των εταιρικών ομολόγων των Επιχειρήσεων Αττικής ,ανοίγει η αυλαία της ερχόμενης εβδομάδας. Από πλευράς αποτελεσμάτων η CNL Capital παίρνει την σκυτάλη μετά την ΕΧΑΕ και ανακοινώνει εξάμηνο την Τρίτη, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Την Τετάρτη είναι η σειρά της Τιτάν να ανακοινώσει εξάμηνο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας.

Χωρίς το δικαίωμα στο split των δωρεάν μετοχών (3:1) θα διαπραγματεύεται η Quest στις 30/7, ενώ οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την Παρασκευή 2 Αυγούστου.

“Την ερχόμενη Παρασκευή θα αποκοπεί το υπόλοιπο μερίσματος και το προμέρισμα από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ, ύψους 0,088 λεπτών ανά μετοχή”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Τι έγινε στις διεθνείς αγορές

Συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας ΄και Ειρηνικού. Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στο NYSE. Οριακές απώλειες για Πετρέλαιο και Ευρώ, μικρά κέρδη για το Χρυσό.

“Μία μείωση επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, φαίνεται βέβαιη”, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές οι οποίες έχουν γνώση όσων συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν επίσης “ ότι είναι πιθανό να αποφασιστεί μια επανέναρξη των αγορών Κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, η μείωση επιτοκίου είναι η κίνηση γύρω από την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη συναίνεση”.

Εν τω μεταξύ, οι Οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2019. Η προηγούμενη εκτίμησή τους ήταν στο 1,4%. Για το 2020 προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,4%, από 1,5% προηγουμένως, ενώ για το 2021 τον “βλέπουν” στο 1,5%, από 1,6% σε προηγούμενη εκτίμησή τους.

Όσον αφορά στο ΑΕΠ, διατηρούν την πρόβλεψή τους για αύξηση κατά 1,2% για την επόμενη χρονιά (προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί κατά 1,3%, από 1,4% προηγουμένως), ενώ για το 2021 διατηρούν την άποψη ότι θα αυξηθεί κατά 1,4%.

Καλύτερη του αναμενομένου ήταν η πορεία της Αμερικανικής Οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, που εμφάνισε αύξηση 2,1% σε ετήσια βάση. Οι Αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,8%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Παρόλο που δεν έκλεισε στο υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης, διατήρησε εν πολλοίς τα κέρδη του χθες, κόντρα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος. Θετικό σημάδι η υπέρβαση των 880 μονάδων με βελτιωμένο όγκο συναλλαγών. Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, μεσοπρόθεσμα ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας για περαιτέρω άνοδο στο Χ.Α. θα μπορούσε να είναι μια υποχώρηση των διεθνών μετοχικών δεικτών. Η επιφυλακτικότητά μας έγκειται στο γεγονός ότι οι απαιτητικές αποτιμήσεις που καταγράφονται κυρίως σε ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, θα πρέπει να στηρίζονται στην προσδοκία για βελτίωση των προοπτικών της οικονομικής δραστηριότητας και κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από τα τελευταία στοιχεία, όπως άλλωστε ομολόγησε και ο κ. Ντράγκι. Από την άλλη, πέραν της διάθεσης για μείωση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προς στήριξη της Οικονομίας, τα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία βέβαια αφορούν το παρελθόν, δείχνουν ικανοποιητικά, προς το παρόν. Σε αυτό το πλαίσιο παραμένουμε θετικοί, αλλά με αυξημένα αντανακλαστικά”, τόνιζε η Leon Depolas Sec.

“Πιστεύουμε πως η Αγορά θα μπορούσε να υποχωρήσει σήμερα, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και λόγω της ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού”, ανέφερε στις εκτιμήσεις της η Eurobank Eq.

“Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει, με τους Επενδυτές να είναι πιο επιλεκτικοί”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 1,33% στις 885,99 μονάδες. Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 870 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 890 μονάδες. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΧΑΕ, με πτώση τόσο στον κύκλο εργασιών, όσο και στα καθαρά κέρδη. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε στα €13,7 εκατ. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 18,8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε €2,24 εκατ.”, τόνιζε η Merit Sec.

“Ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι, εκλήφθηκε ως πιθανολογούμενη αναστολή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες, εξέλιξη που απογοήτευσε τους Επενδυτές στις Διεθνείς Αγορές. Έτσι, είναι ενδεχόμενο να επηρεαστεί η 3ημερη ανοδική κίνηση, μεταθέτοντας το χρόνο κατά τον οποίο ο ΓΔ θα υπερβεί τις 900 μονάδες”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Συνέχισαν ανοδικά τα παράγωγα

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σημαντικά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.498 συμβόλαια).

Στα 16.734 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.408 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.433, 900 για τον Αύγουστο και 533 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.217) κινήθηκε μεταξύ 2.197,25 και 2.217 μονάδων.

Σχετικά αυξημένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.725 ΕΕΕ, 5.000 Fourlis, 8.000 Jumbo, 5.200 Lamda Development, 55.000 Eurobank, 5.000 ΔΕΗ, 220.728 Εθνική και 12.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.409), Alpha Bank (2.712), Πειραιώς (1.704), ΔΕΗ (942), Εθνική (2.733), Ελλάκτωρα (676), Μυτιληναίο (342), MIG (1.034), Ιντρακόμ (162), ΑΔΜΗΕ (112), ΓΕΚ (205), Intralot (577), ΟΠΑΠ (284), ΟΤΕ (118).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.103, Alpha Bank 68.170, Εθνική 56.771, MIG 94.452, Πειραιώς 25.270, ΔΕΗ 17.788, Μυτιληναίο 10.279, Cenergy 10.293, Ελλάκτωρα 11.680.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.759.723 τεμ., (από 36.350.602 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.013.652 τεμ. (23.974.552), ΔΕΗ 7.075.542 τεμ. (6.955.542), Eurobank 70.322.985 τεμ. (70.364.289), Εθνική 29.476.379 τεμ. (29.432.681), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v