Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Τσεκάρει» τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Το ρεκόρ των επτά συνεχόμενων ανοδικών μηνών και τα περιθώρια να συνεχιστεί το ράλι στην εγχώρια αγορά. Οι τραπεζικές μετοχές, το διεθνές κλίμα και οι «μπαλαντέρ» που κρίνουν την τάση. Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

«Τσεκάρει» τις 900 μονάδες το Χρηματιστήριο

Για τον έβδομο συνεχόμενο ανοδικό μήνα κινείται το ΧΑ, καθώς στις τρεις συνεδριάσεις που μένουν για να ολοκληρωθεί και ο Ιούλιος πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η εικόνα της αγοράς.

Στις 890,70 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απόδοση 4,51% σε διάστημα μηνός και 45,23% από την αρχή του έτους, καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση από το σύνολο των χρηματιστηρίων της κατηγορίας του.

Κλάδος-κλειδί και μοχλός αυτής της ομολογουμένως θεαματικής αντίδρασης ο τραπεζικός. Στις 783,84 ο Δείκτης Τραπεζών, με 1,58% σε μηνιαίο και 78,30% από την αρχή του έτους. Σταθερά στο επίκεντρο traders και funds ο κλάδος για ακόμη μία εβδομάδα, με το περίπου 40% να πραγματοποιείται, καθημερινά, κατά μέσο όρο στις 4 μετοχές του κλάδου.

Το ενδιαφέρον είναι, πως εάν την προσεχή Τετάρτη ο ΓΔ κλείσει υψηλότερα των 868-870 μονάδων, θα είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που σημειώνεται ένα τέτοιο ανοδικό σερί, θυμίζοντας πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί στο διάστημα Αυγούστου 2012-Φεβρουαρίου 2013. Θυμίζω επίσης, πως σε εκείνην την κίνηση ο ΓΔ από την περιοχή έδωσε μία συνέχεια, με ενδιάμεσες διορθώσεις όμως, υψηλότερες κορυφές, προς τις 1.300 μονάδες μέχρι το τέλος του 2013.

Είναι προφανές, πως το αν και πως το ΧΑ θα συνεχίσει προς υψηλότερα επίπεδα θα εξαρτηθεί αφ' ενός από την πορεία των διεθνών αγορών αφ' ετέρου από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

Το κλίμα εκτός παραμένει long στην Wall Street, πλην όμως ο βαθμός μεταβλητότητας και ρίσκου έχουν αυξηθεί. Στις 3.025, 86 ο S&P 500 με νέο υψηλό, με τους traders να επιδίδονται σε ένα... στοίχημα προεξόφλησης των εξαγγελιών Πάουελ την προσεχή Τετάρτη. Από την στάση, που θα τηρήσει ο επικεφαλής της Fed επηρεάζεται η τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τον δείκτη των δεικτών να "μετρά" απόδοση 2,86% σε διάστημα εβδομάδος και 20,70% από την αρχή του έτους. Εάν υποθέσουμε, πως η Fed θα κινηθεί... by the book, δηλαδή όπως επιθυμεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ τότε η long τάση θα παραμείνει ενεργή, διαμορφώνοντας τάση σε Ευρώπη και Αθήνα.

Στα εντός η κυβέρνηση φαίνεται να έχει κερδίσει, την κατ΄ αρχήν στήριξη του εγχώριου επιχειρείν, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στα άμεσα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα φορολογικά, που αφορούν άμεσα είτε έμμεσα το εγχώριο επιχειρείν είναι αυτά που μπορούν να (υπό)στηρίξουν την περαιτέρω άνοδο blue chips και μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εάν αυτό συνεκτιμηθεί, με την πρώτη αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, στο τέλος της εβδομάδος θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία εβδομάδα μεστή εξελίξεων και πρόσφορη για... στοιχήματα είτε προς τη μία (πάνω και από τις 900,31 μον.) είτε προς την άλλη (σε επιβεβαίωση των 870 μον.) με περισσότερες πιθανότητες να έχει το πρώτο ενδεχόμενο.

Εάν ο Fitch κάνει την έκπληξη (αναβάθμιση κατά δύο κλίμακες αντί για μία, θυμίζοντας πως την τελευταία φορά είχε αφήσει στάσιμη την βαθμολόγηση επικαλούμενος την προεκλογική πολιτική ρευστότητα) τότε το σκηνικό αλλάζει επί το θετικότερον, καθώς ακολουθεί και ο οίκος Moody's που ήδη μας έχει δώσει μία πρόγευση των προθέσεων του. Σε αυτό το σενάριο ο κλάδος που ωφελείται περισσότερο είναι ο τραπεζικός, με ότι αυτό σημαίνει καθώς είναι ο κλάδος που απέχει ένα σχεδόν 25% από τις τιμές του 2015 (τρίτη AMK, σε επίπεδα περίπου 1.000 μον.).

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε, πως η long τάση παραμένει, ότι συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για δοκιμασία και των 900 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο να είναι ο ρυθμιστής της τάσης.

Στα επί μέρους, αύριο Δευτέρα ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών της Attica Συμμετοχών, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνει το 6μηνο της η ΤΙΤΑΝ, συγκαλείται η Γ.Σ της Εθνικής. Χωρίς το δικαίωμα στο split (3/1) η Quest στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v