Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σύννεφα πάνω από το Χρηματιστήριο

Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές μετά και από διολίσθηση του γουάν προκαλούν νέους πονοκεφάλους για τους επενδυτές. Η αποτίμηση της έκθεσης της Fitch και τα τεχνικά όρια για τους βασικούς δείκτες. Πτωτικό ξεκίνημα.

Νέα σύννεφα πάνω από το Χρηματιστήριο

Ανησυχίες (και) για νομισματικό «πόλεμο» βυθίζουν τις ασιατικές αγορές. Με σημαντικές απώλειες, σε διάστημα εβδομάδος, η Wall Street, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης η Ευρώπη και η σημερινή συνεδρίαση βρίσκει τους short με περισσότερα «όπλα» απ΄ότι έχουν οι long.

Σε αρνητικό έδαφος ήδη ο DAX στις 11.872 με απώλειες 4,41% σε διάστημα εβδομάδος, με στηρίξεις στις 11.860 και μετά αρκετά χαμηλότερα στις 11.643 μονάδες. Ακρως ανησυχητική, κατ΄ αρχήν διαγραμματικά, η εικόνα του δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου, γεγονός που προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Σε αυτό το περιβάλλον, από σήμερα ξεκινώντας, στο ΧΑ καλούνται traders και επενδυτές να επιβεβαιώσουν τη μερική διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι των κύριων ευρωπαϊκών, έναντι της Φρανκφούρτης όπως σημειώναμε τελευταία σε σχετική ανάρτηση μας στον Εκηβόλο. Μπορεί να αντέξει το ΧΑ στις έξωθεν πιέσεις, στις οποίες μέχρι τώρα ενεργοποιούνται αρκετοί αγοραστές απορροφώντας ένα σημαντικό μέρους τους με αποτέλεσμα η αγορά μας, μέχρι τώρα, να εξακολουθεί να καταγράφει την υψηλότερη απόδοση και τον τραπεζικό κλάδο, κλάδο αιχμής να έχει την καλύτερη επίδοση διεθνώς.

Αυτά, όμως, λίγο ως πολύ μέχρι και το κλείσιμο του Ιουλίου/7μηνου γιατί ο Αύγουστος έχει μπει με εντελώς διαφορετικές διαθέσεις.

Αναμφίβολα και δύσκολη και πονηρή η συνεδρίαση, καθώς στις έξωθεν πιέσεις θα γίνει μία αποτίμηση της ετυμηγορίας του οίκου Fitch, για την οποία πολύ κουβέντα έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο αν μέσα στην αμφισημία της εμπεριέχει και θετικές αναφορές, που περιέχει για την κατάσταση και την προοπτική της οικονομίας.  Ενα από τα καίρια ζητήματα, που τίθεται από τον οίκο, όπως άλλωστε και από την πλειονότητα όσων ξένων σπιτιών παρακολουθούν την αγορά μας είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Σε αυτό το μέτωπο άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος ότι το σχέδιο της ΤτΕ παρότι σχεδόν έτοιμο παρέμενε επί μήνες ξεχασμένο σε κάποιο από τα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ, λες και περίσσευαν τα περιθώρια και ο χρόνος για κάτι τέτοιο.

Τέλος πάντων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί και σήμερα, με σημαντικές απώλειες-2,96%- την Παρασκευή και... ουρά πωλήσεων, όπως φάνηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Μένει να φανεί εάν τα κάθε λογής "ισχυρά χέρια" που έχουν θέσεις στον κλάδο θα επιχειρήσουν να τον διατηρήσουν υψηλότερα των 760 μονάδων, καθότι για σήμερα δείχνει δύσκολη η συντήρηση του πάνω από τις 780 μονάδες σε κλείσιμο.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τις μη τραπεζικές, για μία ομάδα μετοχών της μεγάλης κατηγορίας που εδώ και αρκετές συνεδριάσεις είναι σε φάση πωλήσεων, με εμφανή short κλίση, και ρευστοποιήσεις από... πάνω, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο πολλές από αυτές τις μετοχές να υποχωρήσουν σήμερα σημαντικά χαμηλότερα.

Στις 2.166 η στήριξη για τον FTSE25, που εάν χαθεί οδηγεί προς τις 2.084 όπου και η κύρια περιοχή στήριξης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v