Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εισαγόμενες πιέσεις αναμένουν οι αναλυτές

Οι ειδήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και τη FED οδηγούν σε μικρή πτώση στο ξεκίνημα. Τα περιθώρια διαφοροποίησης μετά τις πιέσεις στη Wall Street και οι μετοχές που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της «άμυνας».

ΧΑ: Εισαγόμενες πιέσεις αναμένουν οι αναλυτές

Προχώρησε, τελικά, σε μείωση των επιτοκίων η Fed, πυροδοτώντας πωλήσεις στη Wall Street και σημαντικές απώλειες, με ενδεικτικό το μείον 1,09% του S&P 500, που διόρθωσε προς τις 2.980 μονάδες. Ανησυχίες για τη διεθνή οικονομία και τον αδύναμο πληθωρισμό, ωστόσο ο επικεφαλής της Fed προσγείωσε τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις. Με δύο όψεις η γραμμή Πάουελ, που μείωσε μεν τα επιτόκια, δεν ικανοποίησε όμως τους επενδυτές με τα όσα είπε.

Στις 12.189 με μικρή αντίδραση χθες ο DAX, αλλά με τα οικονομικά στοιχεία τόσο για την οικονομία της Ευρωζώνης όσο της Γερμανίας να είναι ανησυχητικά, με συνέπεια οι αγορές να προεξοφλούν επίσπευση των κινήσεων Ντράγκι.

Συνεπώς, καταρχήν βραχυπρόθεσμα και για τις πρώτες μία εβδομάδα-δέκα μέρες του Αυγούστου διαμορφώνεται ένα σκηνικό αυξημένης αβεβαιότητας, μεταβλητότητας, ρευστότητας σε όλες τις αγορές, από μετοχές και επιτόκια μέχρι ομόλογα/χρέος, συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Αύγουστος (καλό μας μήνα), κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει με πτωτικά gaps στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ όσον αφορά το ΧΑ, το ερώτημα είναι εάν και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να ακολουθήσει μία contrarian κίνηση, όπως αυτή που περιγράφαμε χθες στον Εκηβόλο.

Διαφοροποίηση όσον αφορά στην έκταση της διόρθωσης, πιθανόν, εντελώς αντιθετική κίνηση, πολύ δύσκολα, από τη στιγμή μάλιστα που εδώ και μέρες κάνουμε λόγο για πωλήσεις «από τα επάνω» σε αρκετά blue chips και μικρής έκτασης αύξηση των θέσεων short σε ΣΜΕ επί συγκεκριμένων μετοχών του δείκτη.

Μάλλον εύκολη και η απάντηση εάν για τον ΓΔ θα πρέπει να περιμένουμε υπέρβαση των 900 ή διόρθωση προς τις κύριες στηρίξεις, λ.χ. προς τις 880/870 μονάδες. Τα τεχνικά σημεία, στηρίξεις και αντιστάσεις για ΓΔ και FTSE25 έχουν δοθεί με αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο, με ζητούμενη σήμερα και αύριο την επιβεβαίωση των στηρίξεων. Άμυνα λοιπόν και βλέπουμε, καθώς τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του Ιουλίου «γύρισαν» αρκετές θέσεις, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι προνόησαν να κάνουν ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο, θυμίζοντας πως ο τζίρος ανήλθε συνολικά στα περίπου 175 εκατ., με τα 98 εκατ. να διακινούνται στη χθεσινή συνεδρίαση.

Άμυνα σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με τον ΔΤΡ να μην πρέπει να χάσει, σήμερα-αύριο, την περιοχή των 790/780 μονάδων, και με την προσοχή σε Εθνική και Πειραιώς, με τη δεύτερη να πρέπει να διαφυλάξει μέρος του χθεσινού 6,82%, με τζίρο 14,6 εκατ. ευρώ.

«Κλειδιά» για τον δείκτη, ΟΤΕ και Coca Cola, αλλά και συνεπικουρούμενος από Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, με την τελευταία να εμφανίζεται αδύναμη στη χθεσινή συνεδρίαση.

Προφανώς ανάλογα με την εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα διαμορφωθεί η τάση και στα μεσαία- χαμηλότερα, αν και λόγω της ελάχιστης έως μηδενικής έκθεσής τους σε «ξένα χέρια», είθισται να επηρεάζονται συγκριτικά λιγότερο.

Στον... αφρό και τα δύο «νερά», με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να καταγράφουν «νέες υψηλές τιμές» στα 8,27 και 5,70 αντίστοιχα και μάλιστα η πρώτη με αυξημένο τζίρο 1,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα-αύριο θα φανούν και οι αντοχές των εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων, που κινούν εδώ και καιρό μετοχές αυτών των κατηγοριών.

Προσοχή σε μετοχές που υπεραπέδωσαν χθες, όπως λ.χ. Alumil, MIG, Intralot, ΑΒΑΞ, Attica Bank, αλλά και σε τίτλους όπως της ΚΡΙ ΚΡΙ που έβγαλαν κίνηση με αυξημένες συναλλαγές. Μάλιστα η τελευταία, με 5,77%, ανήλθε στα 5,50, με αξία συναλλαγών στα 251.842 ευρώ.

Στα της ημέρας και το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, από νωρίς, όπως επίσης οι εξελίξεις στο ακανθώδες πρόβλημα του ΛΕΠΕΤΕ, στην ΕΤΕ, με τον Χρήστο Κίτσιο να εστιάζει και στα ορόσημα του Αυγούστου.

Κλείνοντας, και πάλι, καλό μας μήνα. Διακοπές όπως τις θέλουν όσοι αναχωρούν αυτές τις ημέρες και υπομονή για όσους μένουμε πίσω. Με τη βεβαιότητα πως αυτό τον Αύγουστο θα πλήξουμε πολύ λιγότερο από αυτούς των προηγούμενων ετών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v