Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο

Περιορισμένη η διόρθωση συγκριτικά με τις ευρωαγορές –και- λόγω Fitch. Πιο δραστήριοι οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ. Συνέχισαν ανοδικά Motor Oil, Ελλάκτωρ. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Εβγαλε άμυνες το Χρηματιστήριο

Μέσα σε δύσκολο διεθνές περιβάλλον διεξήχθη η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά να δίνουν και σχετική αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι “στην παρούσα φάση οι αγοραστές στηρίζουν τις θέσεις τους και η Εγχώρια Αγορά ‘δεν έχει αφεθεί στην τύχη της”.

Βέβαια σημαντικό ρόλο στη σημερινή αμυντική διάθεση των traders, έπαιξε και η αναμενόμενη, βραδινή, ετυμηγορία της Fitch για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 2,049%.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρξε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες αυτών με θετικό πρόσημο.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, “οι εμπορικές συνομιλίες συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι ΗΠΑ θα αρχίσουν, από την 1η Σεπτεμβρίου, να επιβάλλουν έναν μικρό επιπρόσθετο δασμό 10% στα εναπομείναντα Κινεζικά Αγαθά και Προϊόντα που έρχονται από την Κίνα στη Χώρα μας, αξίας $300 δισ. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα $250 δισ. που επιβαρύνονται ήδη με δασμό 25%” έγραψε χθες στο Twitter ο Τραμπ, στέλνοντας την Wall Street στο “βαθύ κόκκινο”, παρά το ανοδικό ξεκίνημα.

Από την άλλη, η Κίνα προειδοποίησε με αντίποινα και τόνισε πως “δεν θέλει εμπορικό πόλεμο, όμως δεν θα φοβηθεί να πολεμήσει”.

Εν τω μεταξύ, “ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει σήμερα μία ανακοίνωση για το Εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 20.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου”, μετέδωσαν Ξένα πρακτορεία.

Εννοείται ότι οι πιέσεις μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στις Ασιατικές Αγορές, για να ακολουθήσει η Ευρώπη και βέβαια οι τελευταίες εξελίξεις δεν θα μπορούσαν να αφήσουν “ασυγκίνητο” και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, δικαιώνοντας τις τελευταίες κινήσεις των “short” funds. Έτσι μετά τις την αύξηση των “short” θέσεων στην Alpha Bank από BlackRock και Lansdowne, στην τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners αύξησε τις καθαρές αρνητικές θέσεις της σε Eurobank (από 1,00%, σε 1,02%) και Πειραιώς (από 2,74%, σε 2,83%).

Από εκεί και πέρα και για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή εβδομάδα, το πρόσημο της οποίας, όσον αφορά Γενικό και Τραπεζικό δείκτη, “παίχτηκε” μέχρι τέλους.

Η λήξη της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με εβδομαδιαίες απώλειες 0,63% και τον Τραπεζικό δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 0,63%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 44,32% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 79,15%.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν έδωσαν μικρή αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 784,21 μονάδες (-3,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 790,56 (-2,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 787,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,96%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η επόμενη στήριξη στις 750 μονάδες, ενώ στις 730 μονάδες, εντοπίζεται το ημερήσιο “stop long”.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας έχει εισηγηθεί στην Κυβέρνηση την πλήρη άρση των ‘capital controls’ τον Σεπτέμβριο, ή τον Οκτώβριο”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Από εκεί και πέρα, μπορεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. να “έβγαλε άμυνες”, όμως αν δεν υπάρξει κάποια θετική, βραδινή, έκπληξη από την Fitch και ελλείψει σημαντικών εσωτερικών ειδήσεων, από Δευτέρα η συσχέτιση της Εγχώριας με τις Διεθνείς Αγορές θα αυξηθεί, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση επιδείνωσης τους διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Από την άλλη, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται, βοηθούν στη μερική αυτονόμηση του Χ.Α., ενώ ο τζίρος παραμένει χαμηλός και λόγω Καλοκαιρινής περιόδου.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ (+0,60%), Motor Oil (+3,42%) και Ελλάκτωρ (+1,83%).

Μένοντας στον Ελλάκτωρα, “πακέτο” 8.555.611 μετοχών, ή του 3,9% της εισηγμένης πέρασε μέσω του Χ.Α. Το “πακέτο” πέρασε στα 2,2 ευρώ ανά μετοχή, με το σύνολο της συναλλαγής να ανέρχεται στα 18822344,6 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-2,65%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς: α) το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2018, €0,0284 ανά μετοχή και β) το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,06 ανά μετοχή, από τα οποία θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0255 και €0,054 ανά μετοχή αντίστοιχα).

Στα 2,01 ευρώ, το ημερήσιο “stop long”.

“Ταλαιπωρίας” συνέχεια για τον τίτλο της Jumbo (-1,48%), ο οποίος και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και 11 πτωτικές στις τελευταίες 12. Αν η μετοχή δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 17,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), οι μειώσεις θέσεων μπορεί να πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα, από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Μύλοι Λούλη ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,94 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,06 ανά μετοχή στους Μετόχους, με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης 3,38 ευρώ.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι 6.700 κοινές ονομαστικές ομολογίες της MLS, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Εταιρικού Ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, σταθερού επιτοκίου 4,30% ετησίως.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 23.827.264 νέες μετοχές της Quest Holdings, που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 35.740.896.

Έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΤΡΑΣΤΟΡΔ), συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 06/08/2019.

Από εκεί και πέρα, η εταιρεία Κορδέλλου (+13,43%) ενημέρωσε το Επενδυτικό Κοινό ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις Πιστώτριες Τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα υπήρξε οριστική συμφωνία για την αναδιάρθρωση των βραχυπρόθεσμων δανειακών της υποχρεώσεων, σε μακροπρόθεσμες βάθους 12ετίας, με τις Αlpha Βank, Εθνική και Eurobank (έως το 2031) και επέκταση διάρκειας κατά 48 μήνες (έως το 2023) προς την Τράπεζα Πειραιώς, του συν-χρηματοδοτούμενου αναπτυξιακού προγράμματος COSME του ΕΤαΕ. Τη συμφωνία συνυπέγραψαν και οι τέσσερις Πιστώτριες Τράπεζες, Αlpha Βank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 10,4 εκατ. ευρώ, η καθαρή θέση στις 31/12/2018, στα 16,4 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Ακρίτα (+15,28%) πάντα με λίγες συναλλαγές, δεύτερη μέρα εμφάνισης “bid” στον Μπήτρο (+19,67%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 23/7 για την Αλουμύλ (+10,81%), αξιοσημείωτη επιστροφή αγοραστών στην Ιντερτέκ (+2,07%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Λύκο (+1,53%), δέκα οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Δρομέα (+1,36%), ενώ το σημερινό κλείσιμο αλλάζει, τεχνικά, επίπεδο για την Frigoglass (+10,53%).

Εντυπωσιακά πράγματα στον Περσέα (+0,42%), όπου στην τελευταία ώρα συναλλαγών εμφανίστηκε εντολή πώλησης 10750 τεμ. στα1,10 ευρώ (-8,33%), όταν μέχρι εκείνη την στιγμή ο τίτλος είχε διακινήσεις μόλις 124 τεμ. (!) Μετά από λίγο η εντολή αποσύρθηκε και ο Περσέας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με ημερήσιο όγκο 129 τεμ.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα 60λεπτα διαγράμματα, που απευθύνονται στους πολύ γρήγορους traders, ο ΓΔ κρατάει το “long” όσο είναι πάνω από το 882 σε ωριαίο κλείσιμο. Μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 875, ή το 860. Το 890 - 895 είναι αντίσταση και “χάσμα” που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει τις 900 – 909 μονάδες.

Σε “short” έχει γυρίσει ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το “stop” στις 2229 μονάδες, σε ωριαίο κλείσιμο. Το 2181 επίπεδο πολύ σημαντική στήριξη, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 2142 και 2127 μονάδες. Το 2200 κοντινή και το 2229 κύρια αντίσταση. Κλείσιμο υψηλότερα των 2229, ξαναβάζει σαν στόχο τις 2250 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε με νέους δασμούς, οδηγώντας τους βασικούς μετοχικούς δείκτες στις ΗΠΑ σε πτώση και διασφαλίζοντας ένα αρνητικό άνοιγμα στην Ευρώπη για σήμερα. Σημειώνουμε ότι υποχώρηση περισσότερο από 2% του S&P 500, ενδέχεται να διακινδυνεύσει την αλλαγή της ανοδικής τάσης που διαγράφεται στον εν λόγω δείκτη από αρχές του έτους. Στο εσωτερικό, ιδιαίτερα θετικό σημάδι είναι η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ (και μάλιστα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς (Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές) στο 105,3 τον Ιούλιο, από 101 τον Ιούνιο. Σημαντική ενδιάμεση στήριξη εντοπίζεται στις 880 μονάδες, καθώς το διεθνές κλίμα είναι εύθραυστο και δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α. Η πληθώρα μακροοικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται σήμερα στην Αμερική, για την Αγορά Εργασίας και τις παραγγελίες σε Βιομηχανία και Διαρκή Καταναλωτικά Προϊόντα, μπορεί να παίξει τον ρόλο της” τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Εν μέσω ξένων αναταραχών, κινήθηκε σήμερα η Εγχώρια Αγορά, αναμένοντας και την αξιολόγηση του Οίκου Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος”, σημειώνει η IBG.

“Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη υπό το πρίσμα της ανακοίνωσης, αργά το βράδυ, της απόφασης της Fitch για το αξιόχρεο της Χώρας και της πιθανής αναβάθμισής του, αλλά και της νέας χθεσινοβραδινής πτώσης στη Wall Street. Εφόσον οι συναλλαγές ενισχυθούν, η αγορά θα ξαναδοκιμάσει να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, αν και οι Διεθνείς Αγορές δεν βοηθούν σε αυτό”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Καθώς οι Καλοκαιρινές διακοπές παίζουν το ρόλο τους, το Χ.Α. θα αυξήσει την συσχέτισή του με τις Διεθνείς Αγορές” εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στη σημερινή ατζέντα ο ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύθηκε χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, όπως και οι Μύλοι Λούλη και οι νέες μετοχές της Quest εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση. Το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 2,8 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιντερτέκ. Την Τετάρτη 7 Αυγούστου ανακοινώνει αποτελέσματα η Frigoglass και την προσεχή Πέμπτη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου ΟΤΕ και Coca Cola, ενώ μέσα στην ημέρα θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις.

Οι δύο Εταιρείες αποτελούν το 28% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. και όσο να ναι οι επιδόσεις τους κάθε άλλο παρά απαρατήρητες θα περάσουν από την Αγορά. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΤΕ η Αγορά αναμένει νέα από την Ρουμανία, ενώ στην Coca Cola η εστίαση θα γίνει στις Αναδυόμενες Αγορές και την επίδραση του… καύσωνα που “χτυπάει κόκκινο” σε όλη την Ευρώπη.

Στις 8 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη και η ανακοίνωση της Morgan Stanley για τις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του δείκτη. Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται καθώς πέρυσι η ανακοίνωση είχε αιφνιδιάσει με την προσθήκη της Motor Oil.

“Ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων την ερχόμενη Τετάρτη, με την απόδοση της προηγούμενης δημοπρασίας να έχει διαμορφωθεί στο 0,23% και την Αγορά να αναμένει συρρίκνωση της απόδοσης, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που σημειώθηκε στην πρόσφατη δημοπρασία των 6μηνων εντόκων (0,15%)”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

“Διατηρώντας τα επίπεδα των 880 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, δίνει σήμα για υψηλότερα επίπεδα τιμών μέχρι το τέλος του έτους”, επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Παρόλα αυτά η Αγορά δεν μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστη από τις διεθνείς συνθήκες.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή είδαμε έντονη διόρθωση στο εξωτερικό.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στους Επενδυτές των Ανεπτυγμένων Αγορών, με ξαφνικές πτώσεις και δημιουργία πτωτικών “gaps” και το 2017 και το 2018.

Ειδικά το 2018 δημιούργησε ένα πτωτικό κύμα που διήρκεσε έως το τέλος του έτους.

Η διόρθωση των Διεθνών Αγορών, οφείλεται στις ”συνήθεις”, πλέον, επιθέσεις του Trump στην Κίνα, την οποία απειλεί με κυρώσεις και επιβολή ταριφών στα εισαγόμενα. Το δυσάρεστο αυτή τη φορά ήταν ότι η διόρθωση έγινε παρά την μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25%, που αντί να εκληφθεί σαν μείωση του κόστους δανεισμού, εξελήφθη σαν αδυναμία της Οικονομίας.

Στην Ελλάδα, μετά από πάνω από 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης, κανείς δεν μιλάει για ύφεση. Τα επιτόκια, επίσης δίνουν το στίγμα ότι οι Αγορές έχουν μειώσει τις απαιτήσεις κινδύνου της Ελλάδας. Μέσα στον Αύγουστο περιμένουμε αξιολογήσεις Διεθνών Οίκων. Αυτές αναμένεται να ενσωματώσουν το γεγονός ότι έγιναν εκλογές, η νέα Κυβέρνηση είναι σταθερή και οι εξαγγελίες της φιλικές στις Αγορές και να αναβαθμίσουν την Ελλάδα.

Είναι σίγουρο ότι η Ελληνική Αγορά θα προβληματιστεί από ένα “σοκ” στις Διεθνείς Αγορές, αλλά όπως ανέφερα έχει λόγους να ξεχωρίσει.

Μετά από πολλά χρόνια πρωτόγνωρης κρίσης, καταφέραμε ακόμα να έχουμε Αγορά. Οι περισσότερες Εταιρείες που διαπραγματευόντουσαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, έμειναν στην ακριβή Ελληνική Αγορά προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες, ενώ πολλές από αυτές που έφυγαν, συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα, έστω σαν παραστατικοί τίτλοι και όχι σαν κύρια εισαγωγή.

Τώρα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για να αυξήσουμε το βάθος της Αγοράς.

Τεχνικά στήριξη υπάρχει στις 880 μονάδες, ενώ διαμορφώνεται και μια σημαντική στήριξη στις 865 μονάδες. “Ακλόνητος φρουρός” οι 850 μονάδες.

Προς τα πάνω αντιστάσεις έχουμε στις 900, 920 και 960 μονάδες, αλλά η βασική αντίσταση είναι οι περίπου 1.000 μονάδες.

“Δυστυχώς, ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει, κυρίως λόγω της Θερινής ραστώνης και της κατάστασης που διαμορφώνουν οι Διεθνείς Αγορές”, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων, του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 8 Νοεμβρίου 2019.

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 13 ευρώ και σύσταση “buy”. Όπως εκτιμά η IBG, ο ΟΤΕ θα εμφανίσει το β΄ τρίμηνο οριακή πτώση 0,3% στα έσοδα, στα 940 εκατ. ευρώ, με τα pro forma EBITDA να διαμορφώνονται στα 347 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 10%. Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 80 εκατ. ευρώ, με άνοδο 75% σε ετήσια βάση. Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 8 Αυγούστου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 882,72 μονάδες (-1,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 886,49 (-0,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,11 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,11%.

Ο τζίρος στα 79,8 εκατ., από τα οποία τα 22,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ), ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Cenergy, Fourlis, ΔΕΗ και Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 76 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.423 συμβόλαια).

Στα 16.654 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.531 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.796, 1.023 για τον Αύγουστο και 773 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.187) κινήθηκε μεταξύ 2.165 και 2.209 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.869 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.662), Alpha Bank (2.788), Πειραιώς (1.855), ΔΕΗ (1.011), Εθνική (4.463), Ελλάκτωρα (1.054), MIG (1.801), Viohalco (226), ΑΔΜΗΕ (638), ΟΠΑΠ (112), Intralot (404), Ιντρακόμ (141), Cenergy (101), Lamda Development (129), ΓΕΚ (159), Ελ. Πετρέλαια (120), Μυτιληναίο (396).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.626, Alpha Bank 68.156, Εθνική 58.095, MIG 95.707, Πειραιώς 26.372, ΔΕΗ 18.486, Μυτιληναίο 10.781, Cenergy 10.387, Ελλάκτωρα 12.419.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                          Name of Issuer                        NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,72%

2019-07-26

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.118.828 τεμ., (από 38.797.670 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.543.531 τεμ. (23.690.221), ΔΕΗ 6.985.651 τεμ. (6.985.651), Eurobank 70.299.830 τεμ. (70.152.092), Εθνική 29.375.973 τεμ. (29.416.918), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σημαντικές οι απώλειες στην Ευρώπη, αρνητικές οι διαθέσεις και στην Wall Street.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα τα κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, σαφώς μικρότερα για το Ευρώ.

“Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινέσει σε μια καλύτερη ρύθμιση”, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Αύξηση 1,1% κατέγραψε τον Ιούνιο, σε μηνιαία βάση, το Λιανικό Εμπόριο στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως οι λιανικές πωλήσεις θα αυξάνονταν κατά 0,2% σε σχέση με τον Μάιο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται σήμερα να επιλέξουν τον Υποψήφιο του Μπλοκ για να διαδεχθεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από μία λίστα τριών ονομάτων.

Η λίστα περιλαμβάνει τον Ολλανδό πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Φινλανδό κεντρικό τραπεζίτη Όλι Ρεν και τη Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλο της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Θα επιλεγεί ο Υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 Κρατών - Μελών της ΕΕ, δηλαδή τη στήριξη 16 Κρατών - Μελών, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του Πληθυσμού του Μπλοκ. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, “κάθε Χώρα θα εκφράσει τη γνώμη της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 164.000 νέες θέσεις εργασίας, από 193.000 τον Ιούνιο. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των Αναλυτών. Η ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 3,7%.

Τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ σημείωσε οριακή πτώση τον Ιούλιο. Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, το εμπορικό έλλειμμα διολίσθησε 0,3% στα $55,2 δισ., από $55,3 δισ. τον Ιούνιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν έλλειμμα $54,6 δισ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v