Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρώνει (και) το Χρηματιστήριο τους δασμούς Τραμπ

Στη ζώνη των 885 μονάδων υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, που ωστόσο καταγράφει μικρότερες απώλειες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στις τράπεζες επικεντρώνουν οι πωλητές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 2,5%.

Πληρώνει (και) το Χρηματιστήριο τους δασμούς Τραμπ

Εισαγόμενες, από ΗΠΑ, πιέσεις ρίχνουν χαμηλότερα το ΧΑ. Σημαντικές απώλειες στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, με ενδεικτικό το μείον 2,22% του DAX προς τις 11.975 μονάδες, στη Φρανκφούρτη. Σε «άνοιγμα» της Wall Street από χαμηλότερα επίπεδα τιμών παραπέμπουν τα futures, με ενδεικτικά του S&P500 από τις 2.938 μονάδες.

Σε αυτό το βραχυπρόθεσμα διορθωτικό περιβάλλον, το ΧΑ δεν θα μπορούσε να αποστασιοποιηθεί ως προς τη γενικότερη εικόνα του, ει μη μόνον ως προς την έκταση της διόρθωσης και τον επηρεασμό blue chips και μετοχών-σηματωρών. Είναι ενδεικτικό πως μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης και αφού είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 10,5 εκατ. (με το 52% στον τραπεζικό κλάδο), ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε 1,06% και ο FTSE25 1,22% έναντι 2,22% του DAX, ενισχύοντας την πρόσφατη σύγκριση των δύο αγορών με εμφανή τη διαφοροποίηση -σε ικανό βαθμό- της ελληνικής από αυτήν της Φρανκφούρτης.

Το αν αυτή η διαφοροποίηση, με premium για το ΧΑ έναντι των κύριων ευρωπαϊκών, θα μπορούσε να αποτρέψει κινήσεις sell off σε τραπεζικά χαρτιά και μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δεν μπορεί να το γνωρίζουμε από τώρα, ωστόσο θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και το εύρος της διόρθωσης με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη.

Ετσι τα περίπου 10,5 εκατ. του τζίρου, μέχρι τις 11:30, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως παραπέμπουν σε κινήσεις μαζικότερων ρευστοποιήσεων, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε για μετά τις 14:00-14:30, όταν δηλαδή ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των εντολών από εκτός συνόρων παίκτες.

Εως τις 882,72 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, με τη γραμμή άμυνας των 780/770 μον. να έχει δοθεί από χθες ως ένα πρώτο ικανό σημείο στήριξης. Θα τις δούμε τις αντοχές των long στη συνέχεια και εάν χρειαστεί ο πήχης να χαμηλώσει προς τις 870 μονάδες. Ωστόσο, όπως σημείωνε χρηματιστηριακό στέλεχος, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η παράμετρος Fitch, καθώς στην αρχή αρκετοί traders δεν προχώρησαν σε περισσότερες πωλήσεις, προσβλέποντας σε μία θετική έκπληξη από τον οίκο αξιολόγησης.

Εκτίμηση του ιδίου είναι πως εάν ο οίκος διατηρήσει μία «ουδέτερη» στάση, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρξουν περισσότερες και επιθετικότερες ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Ενα-ένα όμως, με την προσοχή μας στη σημερινή συνεδρίαση στην εικόνα των πρώτων δύο του Αυγούστου αλλά και στο σύνολο της εβδομάδας. Προσώρας ο μήνας, με ένα 0,54% χθες, μας βάζει με το... αριστερό σε έναν κύκλο συνεδριάσεων, που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από ύφεση στη συναλλακτική δραστηριότητα, κάτι που μας θύμιζε στο πρωινό σχόλιό του ο Γιώργος Α. Σαββάκης

Με απώλειες 2,38% ο ΔΤΡ, εύλογα οι τραπεζικές δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς το 52% της αξίας συναλλαγών επικεντρώνεται στις 4 συστημικές του κλάδου. Εθνική, Αlpha Βank, Πειραιώς στις πρώτες τρεις θέσεις, με βάση τον τζίρο, παρεμβάλλεται ο Μυτιληναίος, για να συμπληρώσει την 5άδα η Eurobank. Μεγαλύτερη υποχώρηση για την Πειραιώς, καθώς είναι η συστημική τραπεζική με τη μεγαλύτερη απόδοση, 251,19%, από την αρχή του έτους.

Με πωλητές στην πλειονότητα των blue chips καθώς διακριτικές πωλήσεις καταγράφονται από την προηγούμενη Παρασκευή-Δευτέρα. Εξαίρεση στη διόρθωση για μόλις τις Cenergy, Viohalco, Motor Oil και μετοχές που μπορεί να δώσουν αναστροφή στη συνέχεια για ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στις 19/69 η συντριπτική υπέρ των πωλητών σχέση ανοδικών/πτωτικών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v