Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες οδήγησαν χαμηλότερα τον ΓΔ

Με σημαντικά περιορισμένες συναλλαγές το χρηματιστήριο υποχώρησε στις 895 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υπέστη απώλειες 2%. Πιέσεις και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αντιστάθηκαν Lamda Development, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος.

ΧΑ: Οι τράπεζες οδήγησαν χαμηλότερα τον ΓΔ

Χωρίς τάση και με αυξημένο προβληματισμό, δείχνουν να κινούνται οι Διεθνείς Αγορές και κυρίως οι Ευρωπαϊκές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες ανακοινώσεις της Fed, έστω και αν η Τελευταία προχώρησε σε μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων (μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2% - 2,25% από 2,25% - 2,5%) για πρώτη φορά μετά από έντεκα χρόνια και συγκεκριμένα από την παγκόσμια κρίση το 2008.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές η παραπάνω κίνηση είχε προεξοφληθεί από τις Αγορές, με τον προβληματισμό να αυξάνεται μετά τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ σύμφωνα με τις οποίες “η μείωση ήταν μέρος προσαρμογής μικρού κύκλου. Είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν και νέες μειώσεις εντός του έτους”.

Στην νευρική αντίδραση της Wall Street που ακολούθησε, ο Πάουελ έσπευσε να προσθέσει πως “αυτό δεν σημαίνει ότι η Fed θα προχωρήσει σε μόνο μία μείωση επιτοκίων”.

Στο επιφυλακτικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, θα πρέπει να προστεθούν και κάποιες, απόλυτα ελεγχόμενες, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση για το Ελληνικό 10ετες να αναρριχηθεί στο 2,057%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε περιστροφική κίνηση πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, με κυριότερα χαρακτηριστικά τις ήπιες και σαφώς πιο επιφυλακτικές κινήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, τις μικτές διαθέσεις στο ταμπλώ του FTSE25 και τον σαφώς κατεβασμένο τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), καθώς είναι στο “peak” και τα “μπάνια του Λαού”.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank (-3,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,30%), Εθνική (-1,89%) και Πειραιώς (-1,10%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Τραπεζικός δείκτης που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 812,88 μονάδες (-1,85%), επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στις 17.00. Μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 811,39 (-2,03%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 811,65 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, οι πρώτες στηρίξεις είναι στις 790 και 751 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 730 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “αναγκάστηκε να επικαιροποιήσει την έκθεσή της για την Ελλάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’. Ο λόγος; Από την αναχώρηση των Στελεχών των Δανειστών μέχρι και σήμερα, γίνονται εξαγγελίες και ψηφίζονται Νομοσχέδια χωρίς να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση στους Δανειστές και στην Κομισιόν, που είναι υπεύθυνη για την πορεία των προϋπολογισμών όλων των Χωρών της ΕΕ και γι’ αυτό προετοιμάζεται για την πρώτη ‘κίτρινη κάρτα”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου σήμερα έλειψαν οι τίτλοι που θα ανελάμβαναν να “σπρώξουν” τους βασικούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και οι περισσότερες μετοχές επέλεξαν να κινηθούν πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Lamda Development (+1,06%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “εντός χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων ΚΥΑ και να μην αναβληθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για το Καζίνο στο Ελληνικό, βρίσκεται η προετοιμασία εκ μέρους της Κυβέρνησης”.

Για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 9,76, 9,84 και 10,10 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,05 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, κινήθηκε η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-0,21%), έστω και αν οι πωλητές σε κανένα σημείο της συνεδρίασης δεν έδειξαν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,83 ευρώ, η πρώτη αντίσταση στα 9,55 και η αμέσως επόμενη στα 10,00 ευρώ.

Κατηφορίζοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, επιβεβαίωσε η Διοίκηση της MIG (-3,18%), με επιστολή της προς το Χρηματιστήριο, το ότι συζητά με τη “Farallon” για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία. Όπως σημειώνει, υπάρχει συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Από εκεί και πέρα, εννέα οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+1,15%), από τις 23/7 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Alpha Αστικά Ακίνητα (+1,31%, πάντα με λίγες συναλλαγές), όπως και η Αλουμύλ (+4,96% και νέα υψηλά 10ετιας) και από τις 24/7 η ΕΥΑΘ (+0,71%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Λύκο (+10,10% και νέα υψηλά 130 μηνών), αντίδραση στο χθεσινό -26,92% για την Q&R (+20,47%, μετά τις διευκρινίσεις της εισηγμένης, όσον αφορά την τελευταία εταιρική ανακοίνωση), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Μουζάκη (+1,21%), Ικτίνο (+2,25%), Πλαίσιο (+4,63%) και Performance Technologies (+2,34%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΚΤΕΡ (+0,56%, είχαν προηγηθεί τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις) και για την Byte (+2,26%), αντίδραση στην Τεχν. Ολυμπιακή (+4,74%, μετά από έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά), ενώ αν συνεχίσει έτσι η Forthnet (+16,13% και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση), ίσως διεκδικήσει αυξημένη προσοχή στην συνέχεια της κίνησης (!)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” παραμένει στις 840 μονάδες, όπως και η πρώτη αντίσταση στην ζώνη 895 – 902. Ανοδική διαφυγή μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 917 – 920 και 942 – 950 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 872 και 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 2084 μονάδες και η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στην ζώνη 2230 – 2250. Ανοδική “δραπέτευση” μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2284 – 2300 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 2184 και 2166 μονάδες.

Επιπλέον, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 894,86 (-0,56%) και 901,36 μονάδων (+0,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 897,10 (-0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 895,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,54%.

Ο τζίρος στα 57,4 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, TITC), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΛΑΜΔΑ και ΜΥΤΙΛ και με το θετικό οι ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Eurobank, Motor Oil και ΟΤΕ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με την στήριξη του Τραπεζικού κλάδου ο ΓΔ βρέθηκε προ των πυλών να δοκιμάσει νέα υψηλότερα επίπεδα. Πάραυτα, θα απαιτηθούν αυξημένοι όγκοι συναλλαγών για να επιταχύνει σημαντικά η Αγορά από τα τρέχοντα επίπεδα και δεν θα αποκλείαμε επιλεκτικές διορθώσεις τιμών. Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο σημείο αντιστάσεων εντοπίζεται στην περιοχή των 920 μονάδων. Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Fed, δεν έδωσε ώθηση στις Αγορές και η συνέχεια θα δείξει αν αυτό ήταν απλά προεξοφλημένο, ή θα ενισχύσει τις ανησυχίες μας για το διεθνές κλίμα” τονίζει η Leon Depolas Sec.

“Η Εγχώρια Αγορά κινήθηκε χαμηλότερα, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας στις Αγορές του εξωτερικού, μετά και τη μείωση προσδοκιών από τη Fed, για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, ενώ η μείωση κατά 0,25% ήταν προεξοφλημένη και αποδόθηκε ως προσαρμογή στην πολιτική, παρά ως ξεκίνημα μίας νέας τάσης”, σημειώνει η Eurobank Eq.

“Αν και η ψυχολογία των Επενδυτών είναι ισχυρή, η τάση στο εξωτερικό έδωσε τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η Federal μείωσε κατά 25 μ.β. τα παρεμβατικά της επιτόκια, με τις λεκτικές επισημάνσεις Πάουελ να προκαλούν αναταράξεις στη Wall Street. Επόμενο ήταν να επηρεαστεί η θετική ψυχολογία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη κίνηση του ΓΔ”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά προσπαθεί με τακτικές κινήσεις επιμέρους μετοχών, να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά, δείχνοντας ελαφρά σημάδια κόπωσης”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η Αγορά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρεκόρ 12ετιας στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και την θετική απήχηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Η άμεση αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας από την νέα Κυβέρνηση, κρίνεται θετικά προς το παρόν από τους Εμπλεκόμενους.

Στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η μεταβλητότητα παραμένει ελεγχόμενη από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, που συνεχίζουν να λειτουργούν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην Παγκόσμια Οικονομία.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά, συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,10% και την 10ετη πέριξ του 2,05%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι Κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, υποβοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα, αλλά θα απαιτηθούν αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, για να κινηθούν σε χαμηλότερες αποδόσεις.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της συνολικής αξίας συναλλαγών. Η προσοχή επικεντρώθηκε και σήμερα στην ΕΥΡΩΒ & ΕΤΕ μετά τις διοικητικές αλλαγές και όλοι περιμένουν να δουν αν ο ΔΤΡ μπορεί να διασπάσει το επίπεδο των 840 - 845 μονάδων, δίνοντας την απαραίτητη δυναμική στην Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε (όχι πειστικά προς το παρόν) να διασπάσει τις 900 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 920 & 948 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 880 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 860 μονάδων.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2180 & 2140 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2230 & 2270 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη κόπωση από τον Γενικό Δείκτη.

Η καλύτερη εικόνα του ΓΔ εξηγείται από την αυξημένη κινητικότητα μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζεται με ακραίες διακυμάνσεις & αυξημένους όγκους. Επισημαίνουμε όμως ότι χρειάζεται προσοχή από τους Επενδυτές, ειδικά αν δεν υποστηρίζονται οι ακραίες ανοδικές κινήσεις από θεμελιώδη μεγέθη και βασίζονται μόνο στην φημολογία.

Συμπερασματικά διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πιθανές διορθώσεις δεν πρέπει να μας φοβίζουν, αλλά να είμαστε έτοιμοι σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης.

“Ιστορικά ο Αύγουστος δεν φημίζεται για τους αυξημένους όγκους συναλλαγών, σε σχέση με τους άλλους μήνες, αλλά οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, με δεδομένο ότι πλέον η Ελληνική Χρηματαγορά έχει ‘αλλάξει πίστα’ (ανοδική τάση), χωρίς να αποκλείεται αύξηση της μεταβλητότητας από εξωγενείς παράγοντες”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.045 συμβόλαια).

Στα 16.531 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.757 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.226, 903 για τον Αύγουστο και 323 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.235) κινήθηκε μεταξύ 2.220 και 2.241 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.520), Alpha Bank (2.416), Πειραιώς (1.310), ΔΕΗ (2.566), Εθνική (2.096), Ελλάκτωρα (846), MIG (932), Viohalco (168), ΑΔΜΗΕ (309), ΟΠΑΠ (164), Intralot (378), Ιντρακόμ (820).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 42.414, Alpha Bank 67.737, Εθνική 57.761, MIG 95.227, Πειραιώς 26.326, ΔΕΗ 18.794, Μυτιληναίο 10.766, Cenergy 10.370, Ελλάκτωρα 12.219.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                              Name of Issuer                         NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,72%

2019-07-26

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 38.797.670 τεμ., (από 38.046.670 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.690.221 τεμ. (23.668.467), ΔΕΗ 6.985.651 τεμ. (6.985.651), Eurobank 70.152.092 τεμ. (70.220.205), Εθνική 29.416.918 τεμ. (29.476.659), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης η Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις για το Πετρέλαιο, μικρότερες για Χρυσό και Ευρώ.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών “Refinitiv” προς $27 δισ., σε μια συμφωνία που θα μεταμορφώσει τη Βρετανική Εταιρεία σε έναν κολοσσό του τομέα των market data και analytics.

Οι Financial Τimes αναφέρουν πως το LSE θα πληρώσει για τη συμφωνία μέσω της έκδοσης 14,5 δισ. νέων μετοχών και θα αναλάβει υφιστάμενο χρέος ύψους $12,5 δισ. της “Refinitiv”. Ο συνδυασμένος Όμιλος θα έχει ετήσια έσοδα 6 δισ. Στερλινών, εάν η συμφωνία καταφέρει να πάρει την έγκριση των Αρμόδιων Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που δεν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις η συμφωνία και καταρρεύσει, τότε το LSE θα πληρώσει στη “Refinitiv” τέλος διακοπής 198,3 εκατ. Στερλινών.

Από την άλλη, συρρικνώθηκε η δραστηριότητα στις Βιομηχανίες της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit. Όπως ανακοινώθηκε, o PMI του τομέα Μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 46,5 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 46,4 μονάδες της αρχικής εκτίμησης, αλλά χαμηλότερα των 47,6 μονάδων του Ιουνίου. Πρόκειται για τον έκτο συνεχόμενο μήνα που ο δείκτης κινείται κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η μέτρηση του Ιουλίου ήταν η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2012.

Τη διατήρηση των Βρετανικών επιτοκίων στο 0,75% αποφάσισαν ομόφωνα οι Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ενώ παράλληλα αποφάσισαν να διατηρήσουν τον στόχο για αγορά gilt στα 435 δισ. Στερλίνες και της αγοράς εταιρικών ομολόγων στα 10 δισ. Στερλίνες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη, παράλληλα, σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη. Οι προβλέψεις της BoE υποθέτουν πως η Βρετανία θα αποφύγει ένα “σοκ” στο “Brexit”, ωστόσο αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί φέτος και του χρόνου στο 1,3%, έναντι του 1,5% και 1,6% αντίστοιχα, που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 8.000, στις 215.000 την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουλίου. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch υπολόγιζαν ότι οι νέες αιτήσεις θα ανέρχονταν σε 210.000.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v