Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Δείχνει... χαρακτήρα ο Γενικός Δείκτης καθώς η αναμενόμενη ετυμηγορία της Fitch λειτουργεί αμυντικά απέναντι στις έξωθεν πιέσεις. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες απώλειες, πτώση για ΑΔΜΗΕ. Επιμένουν υψηλότερα ΟΤΕ, Ελλάκτωρ.

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος τα κύρια ευρω-χρηματιστήρια, με αυτό της Φρανκφούρτης να δέχεται τις εντονότερες πιέσεις.

Σταθερά στο μείον τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 0,32% του S&P 500 στις 2.942 μονάδες.

Τραμπ, προειδοποίηση για επιβολή δασμών, άτακτο Brexit δίνουν προβάδισμα στους short, καθώς για ένα 7μηνο τα χρηματιστήρια απέδωσαν λιγότερα ή περισσότερα κέρδη σε traders και επενδυτές.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ οι traders επιχειρούν με περιορισμένης έκτασης συναλλαγές/πωλήσεις να αμβλύνουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- τις πιέσεις/απώλειες που υφίστανται τα ευρωπαϊκά. Στο μείον 0,98% νωρίτερα (*) ο Γενικός Δείκτης, έναντι του 2,23% του DAX

Συναλλαγές και τζίρος συνεχίζουν στον ρυθμό της πρώτης ώρας, ελεγχόμενες και εντός ορίων περιοχών στήριξης. Το 40% στον τραπεζικό κλάδο, όπου καταγράφονται οι υψηλότερες αποδόσεις και εύλογα funds και traders «κλειδώνουν» μέρος των θέσεών τους.

Πάντως μέχρι πριν λίγο παρέμενε η εντύπωση ότι οι πωλητές στον κλάδο ούτε επιθετικοί είναι ούτε πιέζουν για σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Βέβαια αυτό θα το δούμε προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυρίως όμως τη Δευτέρα, όταν και θα είναι γνωστή η ετυμηγορία του οίκου Fitch. Προφανώς για τους βραχυπρόθεσμους κυρίως δύο παράμετροι βαραίνουν: το αν θα «γυρίσει» η Νέα Υόρκη, εάν ο S&P500 βγάλει αντίδραση από τη στήριξή του και από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης από τον ξένο οίκο.

Στις 887 μονάδες ο ΓΔ, με χαμηλό ημέρας στις 882,72 μον. -στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης-, με τον Ηλία Ζαχαράκη να εκτιμά πως για τον ΓΔ όσο είναι πάνω από τις 882 τόσο παραμένει ενεργή η long τάση, με απώλειά της να σηματοδοτεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 875 και 860 μονάδες. Αντιθέτως στην περίπτωση ανοδικού «γυρίσματος» στις 890-895 είναι διαμορφωμένο χάσμα, ενώ στόχος θα μπορούσε να είναι προς τις 909 μονάδες, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα.

Στην περιοχή των 792, με χαμηλό ημέρας στις 784,21 μονάδες και σημείο αναφοράς/στήριξη στις 780 μονάδες. 

Σε Εθνική, Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ να παρεμβάλλεται και τις Πειραιώς, Eurobank να ακολουθούν, στην 5άδα, τη συγκριτικά καλύτερη κίνηση έχει η Πειραιώς με 5,15%, ακολουθούν Alpha Bank με 3,33%, Εθνική με 3,13% και με αρνητική απόδοση 3,58% σε εβδομαδιαία μέτρηση.

Πέριξ των 2.185 μονάδων ο FTSE25, με ελαφρά βελτίωση της εικόνας για τα blue chips, σε Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΟΛΠ να υπερισχύουν οι αγοραστές και να έχουν περάσει σε θετικό πρόσημο οι μετοχές εκείνες που ναι μεν ήταν στο μείον (στις 11:30), πλην όμως μας έδιναν ενδείξεις αναστροφής.

Στις 38/69 η σχέση ανοδικών/πτωτικών -από το αρχικό 19/69. Με μεγαλύτερη απόδοση, κυρίως από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, οι τίτλοι των Alumil (με 7,09% στα 1,585 με τζίρο λίγο περισσότερο των 70 χιλ. ευρώ), Inform Lykos (2,45%), ΕΚΕΤΕΡ (1,96%), IntraKat (1,88%), Δρομέας (1,59%), Πλαστικών Θράκης (1,33%) κ.α.

(*) στις 14:15 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 30 εκατ., με τις απώλειες για τον ΓΔ να περιορίζονται, αργά-σταθερά, προς τις 888 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v