ΧΑ: Σε επαφή με τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Σταδιακή εξισορρόπηση των τάσεων στο Χρηματιστήριο, μετά και το θετικό γύρισμα στις ευρωαγορές. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με μερίδα blue chips να κάνουν τη... διαφορά. Συγκινήσεις και σήμερα στα small caps.

ΧΑ: Σε επαφή με τις 900 μονάδες ο ΓΔ

Σε ρυθμούς... διακοπών τα χρηματιστήρια, την ώρα που στα ευρωπαϊκά, η αρχικά περιορισμένης έκτασης προσφορά, λόγω Fed, απορροφήθηκε χωρίς να δοκιμαστούν οι κοντινότερες στηρίξεις. Ενδεικτικά για τον DAX από τα χαμηλά των 12.129 μονάδων μαζεύτηκαν οι πωλήσεις, με αποτέλεσμα σταδιακά μετά τις 12:00 να «γυρίσει» σε θετικό πρόσημο, προς τις 12.245 μονάδες, βοηθούσης και της εικόνας που διαμορφωνόταν στα futures στη Wall Street. Από 0,19% υψηλότερα και από τις 2.988 μονάδες νωρίτερα (*), τα futures του S&P 500.

Με αυτό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, στο ΧΑ οι traders δεν χρειάστηκαν και πολύ χρόνο για να απορροφήσουν την προσφορά περί τα 10 εκατ., που ενεργοποιήθηκε σε τραπεζικές και blue chips στις πρώτες δύο ώρες συνεδρίασης. Μάλιστα, με το «γύρισμα» των ευρω-χρηματιστηρίων, οι long ανέλαβαν και πάλι τα ηνία στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα την αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις
901 από τις 894 μονάδες.

Κοινή η εκτίμηση πως επρόκειτο για μία απολύτως φυσιολογική -και εντός πλαισίου- διόρθωση, που ωστόσο δεν έθεσε σε δοκιμασία την πρώτη γραμμή στήριξης, πέριξ των 890 μον., πολύ δε περισσότερο της σημαντικής των 880 μονάδων.

Η σταδιακή εξισορρόπηση των τάσεων βρίσκει τον ΓΔ με μικρές απώλειες (0,13%), πολύ κοντά με την περιοχή/όριο των 900 μονάδων.

Με ικανοποιητικό -για πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου- τζίρο και συναλλαγές που μπορεί να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ, μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από αυτό του αντίστοιχου περυσινού «ανοίγματος» του μηνός.

Προφανώς με άλλο... αέρα οι κινήσεις traders και επενδυτών, από τις τραπεζικές μέχρι τα blue chips αλλά και με κυκλικές τοποθετήσεις εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας.

Στην περιοχή των 2.220 μονάδων ο FTSE25, με την αρχική εικόνα για τα blue chips να έχει βελτιωθεί, εν μέρει.

Πέριξ των 820 με πτωτική τάση ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων/πιέσεων επικεντρώνονται κυρίως στις συστημικές τραπεζικές. Το 42% της αξίας συναλλαγών, με Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank, σταθερά στην πρώτη 4άδα της κατάταξης αλλά με την Εθνική να περνά στη δεύτερη (από την τέταρτη θέση, αρχικά) καθώς μετά τις 12:30 ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές στο εύρος των 2,61-2,667 ευρώ.

Στα συν για τους long τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που ανεβάζουν τον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στα υψηλά 12ετίας αλλά και την κόντρα κίνηση της εγχώριας μεταποίησης με την επιχειρηματική αισιοδοξία σε υψηλά επίπεδα, στοιχεία που όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής εξηγούν το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χτίζει» στο θετικό momentum.

Με αυτά τα... contrarian στοιχεία, οι long έχουν λόγους να διασφαλίσουν την περιοχή στηρίξεων 890-880 και να κοιτάξουν από αύριο, πιθανόν και με την ετυμηγορία του οίκου Fitch, να «δουν» υψηλότερα των 900 μονάδων.

Παρ' όλα αυτά, από τη στιγμή που η προσέγγισή μας είναι... κοιτάζουμε μετοχές και όχι τόσο τον δείκτη, η προσοχή μας επικεντρώνεται σε μετοχές-σηματωρούς που επιχειρείται να κάνουν τη διαφορά (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Viohalco, Coca Cola, Lamda, ΕΥΔΑΠ κ.α.).

Με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 48/59 -αρχικά στις 34/47-, με τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση να δίνει και σήμερα... συγκινήσεις. Μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους αυτών των κατηγοριών, για Quality (με τζίρο 117.548 ευρώ, παρακαλώ, στις 13:55), Inform Lykos, Alumil, ΕΚΤΕΡ, Πλαίσιο κ.α.

(*) στις 14:00, η αξία συναλλαγών ήταν στα 24,9 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v