Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βαριές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τράπεζες, αλλά και πωλήσεις σε δεικτοβαρή blue chips η συνεδρίαση. Fitch και εμπορικός-νομισματικός πόλεμος οπλίζουν τα χέρια των πωλήτων. Ποιες είναι οι κρίσιμες ζώνες άμυνας.

ΧΑ: Βαριές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Με σημαντικές απώλειες συνεχίζεται η συνεδρίαση, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα. Σταθερά στο μείον τα futures στην Wall Street, με ενδεικτικό το μείον 1,30% του S&P 500 από τις 2.894 μονάδες.

Στο μείον οι αγορές, καθώς- ακόμη- δεν έχει υπάρξει κάτι νεότερο από το μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, που να δικαιολογεί αναστροφή της short τάσης, με αποτέλεσμα οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο, κατ΄ αρχήν για σήμερα.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ κυρίως οι traders δεν θα μπορούσε να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική, με διαφοροποιό στοιχείο σήμερα το ότι οι απώλειες για τον ΓΔ είναι μεγαλύτερες από αυτές του DAX.

Μάλιστα οι πωλήσεις/πιέσεις, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, που εντάθηκαν μετά τις 13.30΄ είχαν ως συνέπεια την επιτάχυνση της ροής συναλλαγών από την πλευρά των πωλητών με συνέπεια οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο να διευρυνθούν, δίνοντας λίγο μετά τις 13.35΄την εικόνα ενός μικρού sell off. Εως το μείον 4,20% η διόρθωση για τον ΔΤΡ με τον δείκτη προς τις 751 μονάδες υποχωρώντας σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης, και τις 778 μονάδες θυμίζοντας πως ο ΔΤΡ "άνοιξε" με καθοδικό χάσμα. Σε short τάση ο κλάδος ούτως ή άλλως σε διάστημα εβδομάδος και μηνός, με αρκετά funds να ρευστοποιούν μέρος των θέσεων τους, θέσεων που έχουν "χτιστεί" στην διάρκεια της 7μηνης ανόδου.

To 51% της αξίας συναλλαγών (*) πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καταδεικνύοντας το που εστιάζουν οι πωλητές και ποιος είναι ο κλάδος, που σε αυτή την φάση κάνει την διαφορά για λογαριασμό των short.

Στις 4 συστημικές τραπεζικές το κύριο μέρος του τζίρου, με την Alpha Bank να έχει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών, την Πειραιώς να "μετρά" τις υψηλότερες απώλειες- με 6,26%- και συγκριτικά καλύτερη- τεχνικά- εικόνα για την Alpha Bank.

Σημαντικό μερίδιο του τζίρου σε μετοχές των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ αλλά και Jumbo, CocaCola, Motor Oil κ.α. blue chips.

Με πωλητές, ούτως ή άλλως, εδώ και περίπου 7-10 ημέρες στα blue chips, με εμφανή την...κόπωση τους από τα τελευταία υψηλά, των 2.230 μονάδων, από την συνεδρίαση της 31 Ιουλίου. Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες για το σύνολο των μετοχών του δείκτη, καθώς σε μόλις δυο από αυτές υπερισχύουν οι αγοραστές, σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΤΕ.

Αρνητική -και τεχνικά- η εικόνα για μετοχές των Jumbo, Viohalco, Cenergy, Sarantis καθώς οι απώλειες τους, μεγαλύτερες του 3%, ξεπερνούν αυτές της αγοράς. Σαφής η υπερίσχυση των πωλητών, με 77 μετοχές σε αρνητικό έδαφος, με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% για περίπου 30 μετοχές, από τη μεγάλη μέχρι τη χαμηλότερη κατηγορία.

Σε 27 μετοχές οι αγοραστές επιμένουν κόντρα στην γενικότερη κίνηση των αγορών, του ΧΑ και καταγράφουν θετικό πρόσημο. Ξεχωρίζουν, σταθερά από το προηγούμενο σχόλιο μας, Κορδέλου, Alumil, Νηρέας με διψήφιο μάλιστα ποσοστό και με Intertech, Ικτίνο, ΑΒΑΞ κ.α. να ακολουθούν.

(*) στις 13.55΄η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 34,1 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v