Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση για γερά νεύρα, ειδικά τις πρώτες ώρες, που ωστόσο κατέληξε με νέα υποχώρηση για τον Γενικό Δείκτη. Αντιστάθηκαν Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Ρευστοποιήσεις σε Εθνική, Eurobank και Alpha Bank. Στα 70,5 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Δεν βγήκε αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων, χαρακτήρισαν την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α., με τους ενεργούς traders να επιδιώκουν κάποιου είδους αντίδραση και ταυτόχρονα να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις Διεθνείς Αγορές και στα επόμενα “επεισόδια, στο σήριαλ” της εμπορικής και νομισματικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Έτσι, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι “οι Κινεζικές Εταιρείες έχουν σταματήσει να αγοράζουν Αγροτικά Προϊόντα από τις ΗΠΑ”, ενώ απείλησε με δασμούς σε Αγροτικά Προϊόντα τα οποία αποκτήθηκαν μετά τις 3 Αυγούστου.

Η Κίνα τάσσεται σθεναρά κατά της απόφασης των ΗΠΑ, να χαρακτηρίσει τη Χώρα ως χειραγωγό Νομίσματος”, δήλωσε η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα, προσθέτοντας πως “το Πεκίνο δεν έχει χρησιμοποιήσει, ούτε θα χρησιμοποιήσει το Γουάν, για να αντιμετωπίσει τις εμπορικές εντάσεις με τη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου”.

Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε σήμερα να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λέγοντας ότι “οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ ισχυρή θέση”, μια ημέρα αφότου η Κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα το Πεκίνο για χειραγώγηση Νομίσματος.

Μέσα σε αυτό το απόλυτα ρευστό διεθνές κλίμα, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές προσπάθησαν να αντιδράσουν μετά την τριήμερη πτώση, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα και την κίνηση αυτή έδειξε διαθέσεις να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όμως η επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών παικτών, ήταν περισσότερο από εμφανής.

Και αν οι λίγοι αγοραστές είχαν σαν πρώτο στόχο να μην “αλωθεί” η στήριξη των 840 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (ημερήσιο “stop long”), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή προσπάθεια αποδείχθηκε επιτυχής. Από την άλλη, δεν μπόρεσε να αποφευχθεί η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 6,16% και το κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, με ισόποσες πτωτικές συνεδριάσεις, αθροιστικές απώλειες 14,54%, ενώ η συνεχιζόμενη απόσυρση του ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”.

Εν ολίγοις, μέσα στον Αύγουστο ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. δεν έχει “δει” ακόμα θετικό κλείσιμο, με τις απώλειες της κεφαλαιοποίησης να προσεγγίζουν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, απόλυτα οριακή αύξηση των αποδόσεων σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους Κρατικού τίτλου να διαμορφώνεται στο 2,053%.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “η νέα κλιμάκωση των εντάσεων στην εμπορική και νομισματική κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα διατηρήσει την νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και στο Χ.Α., ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ‘ανάχωμα’, στις ‘εισαγόμενες’ πιέσεις – ανησυχίες”.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι Ξένοι Επενδυτικοί Οίκοι, εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η “διένεξη” μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, δεν μπορεί να αποκλειστούν αρνητικότερα μηνύματα για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας και συστήνουν μέρος των διαθεσίμων να τοποθετηθεί σε πιο “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και οι τέσσερις τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, έστω και αν οι εν λόγω μετοχές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 701,62 (-3,01%) και 736,14 μονάδων (+1,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 712,22 (-1,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 707,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,16%

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ έχει γυρίσει “short” με το “stop” στο 831 και με το 702 - 688 να έχει μεγάλες πιθανότητες να δοκιμαστεί. Οι 759 μονάδες, είναι η πρώτη αντίσταση.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η κινητικότητα των “short”, με αύξηση των καθαρών αρνητικών θέσεων.

Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners αύξησε την “short” θέση της στην Alpha Bank από 0,72%, σε 0,91%.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή τελική εικόνα, ήταν πιο “πράσινη” της χθεσινής, όπου με θετικό πρόσημο είχε διασωθεί μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ.

Έτσι με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΟΤΕ (+0,16%), Αεροπορία Αιγαίου (+0,62%), ΔΕΗ (+1,08%), ΕΕΕ (+0,60%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,14%) και Fourlis (+0,18%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cenergy και ΕΧΑΕ.

Συμπλήρωσε 22 κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 5,00 ευρώ, η μετοχή της ΕΧΑΕ (0%), η οποία χθες απέκοψε και επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,11 ευρώ. Ο τίτλος συνεχίζει να επιδεικνύει πλαγιοκαθοδικές διαθέσεις, παρά το γεγονός ότι σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας. Η πρώτη αντίσταση στα 4,86 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 5,02 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 4,65 και 4,42 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Viohalco (-1,55%). Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 4,295 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 3,55 ευρώ, καθώς καθοδική διαφυγή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 2,87 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ (+0,16%), καθώς συνεχίζονται τα “πονταρίσματα” από όσους “στοιχηματίζουν” σε γρήγορες εξελίξεις, όσον αφορά την Θυγατρική της Ρουμανίας. Στα 13,10 η πρώτη σημαντική αντίσταση, όπου εντοπίζεται και το ημερήσιο “stop short”.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι έπαυσε η διαπραγμάτευση των 8.321.682 (KA) & 2.160.524 (ΠΑ) μετοχών της εταιρείας Λεβεντέρης, προκειμένου να μετατραπούν σε ισάριθμες (ΚΟ) & (ΠΟ) μετοχές. Η επαναδιαπραγμάτευση των νέων 8.321.682 (ΚΟ) και 2.160.524 (ΠΟ) μετοχών της εταιρείας ορίζεται για την 12/08/2019.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μπήτρο (+20%), τρεις για την Κορδέλλου (+8,55%, αλλά με αυξημένη προσφορά), εμφανής η παρουσία πωλητή στην Frigoglass (-5,77%), ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επιχείρησαν προσπάθεια αντίδρασης οι Κέκροψ (+5,26%), MIG (+2,43%), Reds (+2,65%) και Quest (+0,88%).

Μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, σήμερα αντέδρασε ο Κυριακούλης (+2,61%), διόρθωση από τα πολυετή υψηλά για την Αλουμύλ (-11,22%), επιστροφή αγοραστών στην Τεχν. Ολυμπιακή (+3,31%), ενώ σε νέα υψηλά 55 μηνών έκλεισε η Λανακάμ (+5,71%).

Συνεχώς επιδεινούμενη, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη των 851 μονάδων και πάρα πολλά θα κριθούν στο σημαντικό όριο των 840 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε το όριο των 2084 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), δίνοντας ημερήσια έξοδο, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 2063 – 2058 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η απόφαση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία, σε συνδυασμό με την αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την Εγχώρια Αγορά βραχυπρόθεσμα, έστω και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί μία τεχνική αντίδραση, αγνώστου διαρκείας. Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στα εταιρικά αποτελέσματα, με τη Frigoglass να δημοσιεύει αύριο και τον ΟΤΕ με την Coca Cola να ανακοινώνουν τα δικά τους αποτελέσματα την Πέμπτη. Αύριο θα ανακοινώσει και ο MSCI την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών”, σημειώνει η Beta Sec.

“Η κλιμάκωση των αντιποίνων, σε σχέση με τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, οδηγεί σε συνέχιση της αναταραχής στις Διεθνείς Αγορές. Έτσι, οι εγχώριοι καταλύτες δεν μπορούν να αντιρροπήσουν την κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς μάλιστα οι Οίκοι μεταθέτουν τις αναβαθμίσεις τους, όταν τα χειροπιαστά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας θα έχουν εμφανώς βελτιωθεί”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Έντονη πτώση για τον ΓΔ χθες, ο οποίος έσπασε πολλαπλές στηρίξεις, επηρεαζόμενος από την αδυναμία της Αγοράς να πιάσει νέα υψηλά και από τις ισχυρές πιέσεις στις Ξένες Αγορές, με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών. Η βραχυπρόθεσμη διόρθωση, έχει δυναμώσει και οι δείκτες είναι έντονα πτωτικοί. Επόμενες στηρίξεις οι 838 – 824 μονάδες. Παρά τις απώλειες, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική και κινδυνεύει κάτω από τις 805 μονάδες που παραμένει η ισχυρή στήριξη του ΓΔ”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Οι εντυπωσιακές επιδόσεις που καταγράφηκαν με την ολοκλήρωση του επταμήνου στο Χ.Α., είχαν προϊδεάσει για ανοδική κίνηση και τον Αύγουστο, με την διάσπαση του ‘οχυρού’ των 900 μονάδων να είναι θέμα χρόνου”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, οι εξελίξεις διέψευσαν όσους δεν συνεκτίμησαν τις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, επιβεβαιώνοντας ότι μέρος της “γοητείας” των Αγορών οφείλεται στο συχνά απρόβλεπτο της βραχυχρόνιας συμπεριφοράς τους, που οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι πάντα έχουμε να διδαχθούμε από τις κινήσεις τους, ακόμη και αν τα χρόνια που ασχολείται κάποιος με αυτές είναι μερικές δεκαετίες !

Έτσι, ο Οίκος Fitch μετέθεσε την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, θεωρώντας ότι χρειάζεται χειροπιαστά δεδομένα για αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, χωρίς να αμφισβητεί ωστόσο ότι οι φιλοεπενδυτικές κινήσεις της νέας Κυβέρνησης, θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ακόμη και η “σκληρή” Citibank αναβαθμίζει τις τιμές - στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, καθώς εκτιμά ότι δρομολογείται πειστικά η επιτάχυνση της διαδικασίας εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε επόμενο χρόνο θα δρομολογήσουν αυξημένα μεγέθη νέων δανειοδοτήσεων, ώστε να βελτιώσουν τα λειτουργικά τους αποτελέσματα και να καταγράψουν αξιοσημείωτα κέρδη.

Όμως, αν το θετικό momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, που συνεχίζει να τροφοδοτείται από εγχώριους καταλύτες, “υπονομεύτηκε” από τη μη αναβάθμιση από τον Οίκο Fitch την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο “τυφώνας” Trump που έπληξε τις Αγορές και τα όσα ακολούθησαν, που προκάλεσαν την αναταραχή τους.

Καθώς η αναγγελία Trump για επιβολή δασμών σε Κινεζικά Προϊόντα αξίας $300 δισ. οδήγησε αρχικά σε εσφαλμένη αντίδραση από πλευράς Πάουελ, προκαλώντας δυσφορία στις Αγορές που προσδοκούσαν να αναγγείλει ότι οι μειώσεις επιτοκίων της Federal θα έχουν συνέχεια. Επιπλέον, οι Κινέζοι απάντησαν με την υποτίμηση της Ισοτιμίας του Γουάν, προκαλώντας την αντίδραση Trump που αναφέρεται πλέον σε χειραγώγηση του Κινεζικού Νομίσματος, καλώντας τη Federal να απαντήσει άμεσα, δηλαδή να μειώσει τα επιτόκια ώστε να υποτιμηθεί το Δολάριο!

Επομένως, η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τα εμπορικά ζητήματα, προκειμένου να μειωθεί το σε βάρος των ΗΠΑ εμπορικό έλλειμμα, γίνεται σκηνικό νομισματικού πολέμου ! Σκηνικό που, εφόσον συνεχιστεί, θα συμβάλει στην οικονομική επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και ενδεχομένως στην είσοδό της σε ύφεση.

Με το γεωπολιτικό κίνδυνο να παραμένει σε διάφορα σημεία του Πλανήτη (Περσικό Κόλπο και Α. Μεσόγειο) και τον Μπόρις Τζόνσον να θεωρεί ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική για τη Βρετανία μετά το “Brexit” που θα συντελεστεί (με, ή χωρίς συμφωνία) στο τέλος Οκτωβρίου.

Είναι φανερό ότι με τα δεδομένα αυτά η κίνηση των Διεθνών Αγορών είναι προδιαγεγραμμένη (πτωτική δηλαδή), με τη μεταβλητότητα να τις οδηγεί, προσωρινά μόνο σε ανοδικά κανάλια. Το ζητούμενο είναι αν οι εγχώριοι καταλύτες που θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, λόγω της εντεινόμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, είναι επαρκείς για να αντιρροπήσουν τους “μαύρους κύκνους” του διεθνούς περιβάλλοντος, ώστε να επανέλθει το σενάριο της αυτονόμησής του.

Με την απάντηση να σχετίζεται τόσο με την ένταση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όσο και με το βαθμό συμμετοχής των Ξένων κεφαλαίων στο Χ.Α. (ήδη πάνω από 60%). Είναι δε φανερό ότι τα Ξένα κεφάλαια αποφασίζουν με γνώμονα τον επιθυμητό βαθμό ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, που ολοένα και μειώνεται…

“Δύσκολα επομένως θα αποφύγουμε την αναμέτρηση με τα όρια στήριξης, που καταγράφονται από την τεχνική ανάλυση για τον ΓΔ (840 μονάδες και πιο κάτω ίσως)”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, τα συμβόλαια για Προϊόντα “Made in Germany” αυξήθηκαν κατά 2,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2017. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν άνοδο 0,5%.

Άρθρο υπέρ του σεβασμού της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, υπογράφουν τέσσερις πρώην πρόεδροι της Fed (Πολ Βόλκερ, Άλαν Γκρίνσπαν, Μπεν Μπερνάνκε και Τζάνετ Γιέλεν) στη WSJ, στο οποίο τονίζουν ότι “η Οικονομία λειτουργεί καλύτερα, όταν η Κεντρική Τράπεζα δεν υπόκειται σε βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις”.

Πίσω στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 5,4, από 4,8 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση ”hold”. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, η μετοχή της ΕΧΑΕ συνεχίζει να υποαποδίδει σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, παρά την άνοδο του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 856,52 (+0,62%) και 840,58 μονάδων (-1,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 849 (-0,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,79%.

Ο τζίρος στα 70,4 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΕΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ΕΧΑΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ με το θετικό.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil και Σαράντης.

Κακή η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει νεότερη αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.348 συμβόλαια).

Στα 14.843 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.449 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.319, 2.699 για τον Αύγουστο και 620 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.079) κινήθηκε μεταξύ 2.073,25 και 2.116 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (25.000 Εθνική, 10.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.391), Alpha Bank (7.512), Πειραιώς (5.391), ΔΕΗ (3.409), Εθνική (7.729), Ελλάκτωρα (969), MIG (3.680), Viohalco (407), ΑΔΜΗΕ (619), ΟΠΑΠ (341), Intralot (316), Lamda Development (256), ΓΕΚ (203), Μυτιληναίο (792), Τρ. Αττικής (316), ΟΤΕ (144), Τέρνα Ενεργειακή (363).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.560, Alpha Bank 63.179, Εθνική 55.675, MIG 92.971, Πειραιώς 23.354, ΔΕΗ 17.281, Μυτιληναίο 10.994, Cenergy 10.361, Ελλάκτωρα 11.394.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                Name of Issuer                NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,91%

2019-08-02

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.886.991 τεμ., (από 42.637.198 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.592.131 τεμ. (23.592.131), ΔΕΗ 6.985.651 τεμ. (6.985.651), Eurobank 70.176.944 τεμ. (70.186.373), Εθνική 29.433.535 τεμ. (29.652.187), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v