Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήθηκε το sell off στο Χρηματιστήριο

Στις 851 μονάδες προσγειώθηκε βίαια ο Γενικός Δείκτης με τον τραπεζικό κλάδο να πρωταγωνιστεί στην πτώση με βουτιά 8%. Στα 87 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές. Πώς διαμορφώνονται τώρα τα δεδομένα για την αγορά.

Πώς στήθηκε το sell off στο Χρηματιστήριο

Η σταθερά επιδεινούμενη εικόνα των Διεθνών Αγορών, σε συνδυασμό με την απογοήτευση που έφερε στις τάξεις των απόλυτα βραχυπρόθεσμων traders η μη αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημερινή επιθετική μείωση θέσεων στις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, την κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και την απώλεια 2 δισ. ευρώ, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και των εμπορικών τους Εταίρων, το “Brexit”, η πολιτική κρίση με τις νέες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, οι Ισοτιμίες (το Κινεζικό Γουάν υποχωρεί σε χαμηλό 11 ετών έναντι του Δολαρίου), με την απάντηση Τραμπ να είναι άμεση (“η Κίνα έριξε την αξία του Νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Λέγεται χειραγώγηση Νομίσματος. Ακούει η Fed; Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση, η οποία θα αποδυναμώσει την Κίνα μακροπρόθεσμα”, έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ) και η ένταση με το Ιράν, αναγκάζουν τους Επενδυτές να μειώσουν θέσεις στις μετοχές και να αναζητήσουν πιο “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ο Χρυσός κινείται σε νέα υψηλά άνω των 6 ετών (τιμές Μαϊου 2013), με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ να επισημαίνει πως “ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των $1486, θα δώσει minimum κίνηση προς τα $1525 και βλέπουμε …”.

Ερχόμενοι στα δικά μας, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΒΒ-“ για την Ελλάδα η Fitch, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook, επισημαίνοντας τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα “κόκκινων” δανείων στον Τραπεζικό κλάδο και τα υψηλά επίπεδα γενικού Κρατικού χρέους και εξωτερικού χρέους.

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων παικτών, περίμενε αναβάθμιση, τουλάχιστον κατά μία μονάδα και αυτό φάνηκε σήμερα στο ταμπλώ.

Οι επόμενες ημερομηνίες: 7/8: Ανακοίνωση των τριμηναίων αλλαγών του MSCI, 23/08: Πιστοληπτική αξιολόγηση Moody’s (“B1”, “Stable”), 28/08: Εφαρμογή των αλλαγών MSCI, 25/10: Πιστοληπτική αξιολόγηση S&P (“B+”, “Positive”).

Σημαντικά προβληματισμένοι οι περισσότεροι από τους ενεργούς Αναλυτές, σπεύδουν να επισημάνουν ότι σήμερα και μετά από αρκετές συνεδριάσεις, οι λίγοι αγοραστές δεν κατόρθωσαν να γυρίσουν, ή έστω να καλυτερεύσουν την κακή εικόνα, παρά την, νέα, μικρή μείωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 2,041% η απόδοση του 10ετους), με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ενώ σήμερα σημειώθηκε και ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “η Εγχώρια Αγορά δεν είναι ‘φθηνή’, υπό την έννοια ότι οι αποτιμήσεις αρκετών Εισηγμένων βρίσκονται κοντά σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά. Η κερδοφορία έχει διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι ρυθμοί ωστόσο αύξησης των τιμών έχουν ξεφύγει δημιουργώντας εικόνα υπερβολών. Κάποια στιγμή η Αγορά θα επιχειρήσει το λεγόμενο ‘reality check’, πιθανόν εντός του Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου”.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, ενώ από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετικό πρόσημο μόνο τον ΟΤΕ (+0,24%).

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των τίτλων των συστημικών Τραπεζών, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 723,12 μονάδες (-8,19%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 723,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,15%.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 12,66%, ενώ στο ίδιο διάστημα και με τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 5,41%.

Χάθηκε η στήριξη των 730 μονάδων (ημερήσιο “stop long”) και αυτό έπαιξε τον ρόλο του για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ γύρισε “short” με το “stop” στο 831 και με το 702 - 688 να έχει μεγάλες πιθανότητες να δοκιμαστεί. Οι 759 μονάδες, είναι αντίσταση στην παρούσα.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έτοιμο στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται, εδώ και μερικούς μήνες, το σχέδιο, που επεξεργάστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη τεχνική υποστήριξη της Rothschild, για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Εγχώριων Τραπεζών. Τους προηγούμενους μήνες, Τράπεζα της Ελλάδος και Rothschild επέφεραν μικρές τροποποιήσεις στο σχέδιο, επιδιώκοντας να περιορίσουν το δυνητικό κόστος για το Δημόσιο, το οποίο πρακτικά αποτελεί τον Μέτοχο και Εγγυητή της προτεινόμενης Εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company –AMC)”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σύμφωνε με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στις πρώτες Αποκρατικοποιήσεις της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’. Έγκυρες πηγές θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, να έχει ‘ανάψει το πράσινο φως’ ώστε να εκκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την αναζήτηση του καλύτερου μοντέλου περαιτέρω Ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού Πετρελαϊκού Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) κατέχει το 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5% των ΕΛ.ΠΕ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στους κόλπους της Κυβέρνησης έχουν φτάσει ισχυρά σινιάλα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-2,23%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 8,83 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 9,55% η πρώτη σημαντική αντίσταση.

Από εκεί και πέρα, στον Κατασκευαστικό κλάδο έχει στρέψει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS:

Ξεκινώντας από την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,56%) και τον μακροπρόθεσμο “Pitchfork” ανοδικό σχηματισμό, όπου την έχει οδηγήσει από τα 1,10 ευρώ στις αρχές του 2016 (ΦΕΒΡ) στις παρυφές των 7,00 ευρώ, μέσα από αυτή τη διαγραμματική τεχνική η τιμή της μετοχής φαίνεται ότι μπορεί να προσεγγίσει, στις αρχές του επόμενου έτους, τα 8,7000 ευρώ κατεβάζοντας όμως σημαντικά τη ταχύτητα ανόδου, που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστική είναι και η “βίαιη δραπέτευση”, που πραγματοποίησε τον Ιούλιο πάνω από την πολύ σκληρή αντίσταση των 5,65 ευρώ. Σε κοντινό χρονικό επίπεδο, αυτό που διαφαίνεται είναι η πιθανή δυστοκία της μετοχής να περάσει με ευκολία πάνω από την “βαριά” αντίσταση των 7,10 ευρώ, στοιχείο που μπορεί να καλλιεργήσει μια πλάγια κίνηση διακύμανσης ανάμεσα στα 7,10 με 5,50 ευρώ.

Για τον Ελλάκτωρα (-3,38%) και μετά και την είσοδο του Ανέμου στο “roster” του, έχει δυναμώσει και σε κεφαλαιοποίηση αλλά και στη διαγραμματική αποτύπωση. Το “κλειδί”, από πλευράς τεχνικής ανάλυσης, για τη μετέπειτα πορεία του τίτλου, είναι η μακροπρόθεσμη ζώνη ουδετερότητας που, από το 1995, απλώνεται μεταξύ των 2,20 με 2,75 ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι μια επιτυχή είσοδος της μετοχής πάνω από τα 2,20 ευρώ, θα τη σπρώξει χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση προς τα 2,75 ευρώ. Από εκεί και πάνω όμως, εάν δηλώσει ισχυρό ανοδικό “πάτημα”, τότε θα ανοίξει το δρόμο στη μετοχή για τα “σαλόνια” των 4,10, 5,00 και των 6,7000 ευρώ.

Για τον Άβακα (+1,20%), την προσοχή έχει τραβήξει ο τεράστιος, σε μέγεθος, σχηματισμός “Head and Shoulders” που κρατάει από το 2009. Σύμφωνα λοιπόν με το εν λόγω διαγραμματικό “pattern” η τιμή της μετοχής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη “neckline”, στα 0,83 με 0,85 ευρώ. Ανοδική τμήση των 0,85 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα “βάλει εμπρός της μηχανές” για μια αργή κίνηση, βάση της τεχνικής θεωρίας, προς τα 2,00 ευρώ (το λογαριθμικό ύψος της “κεφαλής”, προς την “neckline”). Ιδιαίτερη σημασία παίζει και το γεγονός της ανοδικής φυγής της μετοχής – για πρώτη φορά από το 2008 – πάνω από τον κινητό μέσο 70 μηνών. Η Εταιρεία πάντως έχει αρχίσει και δίνει σημαντική έμφαση στις Ξένες Αγορές, με σημαντικά έργα στη Μέση Ανατολή και στον Αραβικό Κόλπο, ενώ ήδη βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη Κατασκευαστικά και Ενεργειακά έργα σε Ιράκ, Κύπρο, Κατάρ, Ιορδανία & Λιβύη.

Μένοντας στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-4,50%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,58 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,11 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 4,89 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,04 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,26 ανά μετοχή στους Μετόχους της Εταιρείας, σε είδος και μετρητά. Η επιστροφή σε είδος, θα πραγματοποιηθεί με τη μεταβίβαση από την Εταιρεία προς τους Μετόχους, μετοχών εισηγμένων στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. κυριότητάς της και συγκεκριμένα μετοχών της εισηγμένης Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ., με αναλογία μία μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ., για κάθε εκατό μετοχές της Alpha Trust Α.Ε.Δ.Α.Κ.Ο.Ε.Ε. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 16,90 ευρώ.

Οι μετοχές Ικτίνος (+1,61%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,10 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στο split των μετοχών της, στα πλαίσια του οποίου εκδίδονται και διανέμονται 85.740.300 νέες μετοχές, σε αναλογία αντικατάστασης 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων 85.740.300 μετοχών, ορίστηκε η 08/08/2019. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης τα 1,24 ευρώ.

Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 2.808.300 νέες μετοχές της Ιντερτέκ (+13,51%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 8.424.900.

Από εκεί και πέρα, κάποιοι μαζεύουν Frigoglass (-0,95%), όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κορδέλλου (+19,39%, μετά τις τελευταίες εταιρικές ανακοινώσεις της Παρασκευής, με την μετοχή να δείχνει ότι μπορεί να έχει και συνέχεια), “παντός καιρού” αποδεικνύεται η Αλουμύλ (+19,51%), ενώ το απόλυτο βραχυπρόθεσμο “bet”, δείχνει να είναι η Ιντερτέκ (+13,51%), με την στήλη να την έχει επισημάνει από τα 0,50 ευρώ (προσαρμοσμένη τιμή).

Επιστροφή αγοραστών σε Νηρέα (+8,75%) και Σελόντα (+4%), μετά τα δημοσιεύματα που αφορούν τις εξελίξεις στον κλάδο, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Μπήτρο (+19,86%), στις 26/7 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο της Forthnet (+8,33%),με τους αγοραστές να στηρίζουν τις θέσεις τους, ενώ τρίτωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις στον Κέκροπα (-13,64%, με τις σημερινές πωλήσεις να παίρνουν επιθετικό χαρακτήρα).

Τεχνικά, η εικόνα των βασικών δεικτών επιδεινώθηκε σημαντικά.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop long” στις 840 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 851 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χάθηκε η στήριξη και στις 2100 μονάδες και πολλά θα κριθούν στην αμέσως επόμενη των 2084 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι μετοχές των Τραπεζών θα συνεχίζουν να κατευθύνουν την Εγχώρια Αγορά βραχυπρόθεσμα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου στο τέλος του μήνα. Εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών, λόγω Καλοκαιρινής περιόδου, η συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές θα είναι πιο εμφανής. Η μη αναβάθμιση από τη Fitch την περασμένη Παρασκευή θα συνεχίσει να επηρεάζει”, εκτιμά η Beta Sec.

“Η μέτρια επενδυτική ψυχολογία στο εξωτερικό και η απόφαση της Fitch να διατηρήσει την αξιολόγηση της Χώρας παραπέμπουν σε ένα επιφυλακτικό κλίμα για το ΧΑ. Ο ΟΤΕ και η Coca Cola, θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα την Πέμπτη 8 Αυγούστου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς. Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 7/8, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο Χ.Α. και θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η IBG.

“Στις 7 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση της Morgan Stanley για τις τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις του δείκτη. Οι εκπλήξεις δεν πρέπει να αποκλείονται, καθώς πέρυσι η ανακοίνωση είχε αιφνιδιάσει με την προσθήκη της Motor Oil. Στη πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, η Αγορά αξιολόγησε τη μη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τη Fitch, ενώ έχει το βλέμμα της στραμμένο και στην αστάθεια που επικρατεί στις Διεθνείς Αγορές, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών, λόγο Καλοκαιρινών διακοπών”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ΓΔ, παραμένει, μακροπρόθεσμα, σε θετικό κανάλι, με βασική αντίσταση τις 903 μονάδες, όπου θα χρειαστεί αύξηση του όγκου συναλλαγών για να τις ξεπεράσει. Πάνω από τις 903, δίνει νέο σήμα βραχυπρόθεσμης ανόδου. Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι διορθωτική, με ταλαντωτές και όγκο συναλλαγών, να δείχνουν πιθανότητα περεταίρω διόρθωσης. Βασικές στηρίξεις στις 838 και 824 μονάδες”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Σε μία διαβολοβδομάδα για τις Ξένες Αγορές, που είχαν σημαντικές απώλειες, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κράτησε χαρακτήρα, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει από το παρελθόν, αλλά και που το περιμέναμε μετά τις εξελίξεις” επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μπορεί ήδη να είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού, με τους περισσότερους να βρίσκονται σε διακοπές, όμως η Κυβέρνηση μας δείχνει ότι δουλεύει με γοργούς ρυθμούς, θέλοντας να καλύψει τον χαμένο δρόμο, αλλά και να πετύχει τους μεγαλεπήβολους στόχους σε σχέση με την ανάπτυξη.

Μεσοπρόθεσμα είμαστε πολύ αισιόδοξοι, με την Αγορά. Από την άλλη κλείσαμε 7 ανοδικούς μήνες και μία διόρθωση θα μπορούσε να έρθει και θα ήταν και φυσιολογική και υγιής, είτε με αφορμή το επιδεινούμενο διεθνές κλίμα, είτε από την άρνηση της Fitch να αναβαθμίσει το Ελληνικό αξιόχρεο.

“Οπότε δεν χρειάζεται να υπερβάλουμε εαυτόν, σε σχέση με την έκθεσή μας, μιας και πάντα μία σχετική ρευστότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυχόν διόρθωση, ειδικά για αυτούς που έχουν υπεραπόδοση το τελευταίο διάστημα”, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ιδιαίτερα αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις για το Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερα για τον Χρυσό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι “ένα ‘Brexit’ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, θα προκαλέσει άμεσο ‘σοκ’ στη Βρετανική Οικονομία”.

“H Deutsche Bank έχει βάλει στην άκρη 1 δισ. ευρώ για να καλύψει το κόστος της μεταφοράς παραγώγων στη ‘bad bank’ της”, ανέφεραν τρεις καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters. Το κόστος περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό των 7,4 δισ. ευρώ, που έχει ετοιμάσει η Γερμανική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της.

Βασικό στοιχείο της αναδιάρθρωσης είναι η δημιουργία “bad bank”, η οποία θα υποδεχτεί 288 δισ. ευρώ “κόκκινων” στοιχείων ενεργητικού που προορίζονται για πώληση, ή για εκκαθάριση, μεταξύ των οποίων και Παράγωγα μετοχών και επιτοκίων.

Επιδείνωση εμφάνισε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, με τον δείκτη του Sentix να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Η Εταιρεία ερευνών Sentix ανακοίνωσε πως ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο -13,7 τον Αύγουστο, από -5,8 τον Ιούλιο, πολύ χειρότερα από το -7,7 που προέβλεπαν οι Αναλυτές.

Ο δείκτης προσδοκιών μειώθηκε στο -20,0, από -13,0, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

“Η συμφωνία που συνήφθη για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη δυνατή και δεν είναι ανοικτή προς διαπραγμάτευση, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, σε ενημέρωση των Δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο τομέας των Υπηρεσιών κατέβασε ταχύτητα στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Υπηρεσιών του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 53,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2016. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, ανέμεναν μια μέτρηση στις 55,5 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, στην μείωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, στέκεται η Citi και θέτει νέες τιμές - στόχους για τις Τραπεζικές μετοχές. Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε θετική επανατιμολόγηση των τίτλων που κατέχουν οι Τράπεζες και φθηνότερο κόστος κεφαλαίων.

Για την Alpha Bank, η Citi αυξάνει την τιμή - στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή, από 1,76 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Η τιμή - στόχος για την Eurobank αυξάνεται σε 1 ευρώ, από 0,85 ευρώ (Neutral/High Risk).

Για την Εθνική, η νέα τιμή - στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή, από 2,22 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Η νέα τιμή - στόχος για την Πειραιώς είναι τα 3,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,84 ευρώ προηγουμένως (Neutral/High Risk).

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 850,89 μονάδες (-3,87%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 851,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,83%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 86,6 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, CENER, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Cenergy, Motor Oil, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές, έναντι 89 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.757 συμβόλαια).

Στα 16.449 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.654 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.808, 2.256 για τον Αύγουστο και 552 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.098,75) κινήθηκε μεταξύ 2.091 και 2.175 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Εθνική, 10.000 Τρ. Αττικής, 10.000 Ελλάκτωρ, 64.980 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.052), Alpha Bank (11.245), Πειραιώς (7.106), ΔΕΗ (1.442), Εθνική (9.078), Ελλάκτωρα (1.651), MIG (2.214), Viohalco (392), ΑΔΜΗΕ (202), ΟΠΑΠ (416), Intralot (279), Ιντρακόμ (158), Cenergy (151), Lamda Development (304), ΓΕΚ (255), Ελ. Πετρέλαια (161), Μυτιληναίο (1.285), Τρ. Αττικής (169), ΟΤΕ (758), Τέρνα Ενεργειακή (176).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.670, Alpha Bank 68.382, Εθνική 58.526, MIG 96.470, Πειραιώς 25.699, ΔΕΗ 18.524, Μυτιληναίο 11.015, Cenergy 10.423, Ελλάκτωρα 12.116.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,58%

 

2019-06-20

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,72%

2019-07-26

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.637.198 τεμ., (από 42.118.828 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.592.131 τεμ. (23.543.531), ΔΕΗ 6.985.651 τεμ. (6.985.651), Eurobank 70.186.373 τεμ. (70.299.830), Εθνική 29.652.187 τεμ. (29.375.973), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v