Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πρώτη νίκη των αγοραστών τον Αύγουστο

Θετικό κλείσιμο μετά από πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις για το Γενικό Δείκτη. Ανοδικά οι τράπεζες, μαζεύτηκαν οι πιέσεις στην Coca Cola, ξεχώρισαν Τιτάνας, Σαράντης. Τα επόμενα ορόσημα.

ΧΑ: Πρώτη νίκη των αγοραστών τον Αύγουστο

Ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, σε μία Αγορά που ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει αθροιστικές απώλειες 6,93% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, στο ίδιο διάστημα, απώλειες 15,33%.

Την σημερινή προσπάθεια των λίγων, σύμφωνα και με τον τζίρο αγοραστών, συνέδραμαν τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ ουδέτερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,049%.

Από την άλλη, παρά τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών δεικτών και των απωλειών που είχαν προηγηθεί στο Χ.Α., μόνο “περίπατος” δεν ήταν για τους αγοραστές η σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες πέρασαν από συνεχείς εναλλαγές προσήμων και το τελικό κλείσιμο τους βρήκε σχετικά μακριά από τα πρωινά υψηλά.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κάτι έχει αλλάξει στο Χ.Α. και σε αυτή την αλλαγή φέρουν σημαντική “ευθύνη” οι Διεθνείς Αγορές.

Με τον Χρυσό να σημειώνει συνεχόμενα υψηλά 6ετιας και πλέον (σήμερα διορθώνει αισθητά) τα ομόλογα να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και σχεδόν όλοι οι Κρατικοί τίτλοι της Ευρωζώνης να έχουν γυρίσει σε αρνητική απόδοση, η τάση στις Αγορές να εξαρτάται από τα tweets του Προέδρου Trump, οι περισσότεροι Αναλυτές να έχουν επιστρέψει σε αναφορές για την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των Αμερικανικών ομολόγων και το Πετρέλαιο να υποχωρεί σε βραχυπρόθεσμα χαμηλά, το Χ.Α. δεν είναι δυνατόν να κινηθεί “αναρχοαυτόνομα” και μάλιστα ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων – καταλυτών, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άμυνες στους “εισαγόμενους κραδασμούς”.

Την ίδια ώρα, συγχρονισμένες κινήσεις παρατηρούνται από πολλές Κεντρικές Τράπεζες Αναδυόμενων Οικονομιών, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στον Mario Draghi και στη συνέντευξη Τύπου της 12ης Σεπτεμβρίου.

“Η πιο μακρά περίοδος αδιάλειπτης οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία των ΗΠΑ, ενδέχεται να οδεύει προς το τέλος της καθώς, η Αμερικανική Οικονομία υπάρχει πιθανότητα 55% να διολισθήσει σε ύφεση εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, λόγω του εμπορικού πολέμου και της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης”, σύμφωνα με Αναλυτές της TD Securities.

Οι Αναλυτές βασίζουν, ουσιαστικά, το μοντέλο της πρόβλεψής τους στο spread των 3μηνων εντόκων γραμματίων και των 10ετων ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου. Η διαφορά αυτή έφθασε σχεδόν τις 40 μονάδες βάσης χθες Τετάρτη, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2007, σύμφωνα με δεδομένα της “Refinitiv”.

“Οι Επενδυτές ίσως έρθουν αντιμέτωποι με το άλλοτε αδιανόητο ενδεχόμενο των αρνητικών αποδόσεων, σε Αμερικανικά Κρατικά ομόλογα. Παρά τη δραματική πτώση που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων, παραμένουν από τις υψηλότερες μεταξύ των Ανεπτυγμένων Οικονομιών. Αλλά η επιδείνωση του outlook της Παγκόσμιας Οικονομίας, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση για Κρατικό χρέος χαμηλού ρίσκου. Η πλειονότητα των Γερμανικών και Ιαπωνικών ομολόγων έχουν πλέον αρνητικά επιτόκια”, σύμφωνα με την Pιmco.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των Επαγγελματιών του χώρου, η άποψη του στενού Συνεργάτη της στήλης Νικόλα Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ), ο οποίος στο χθεσινό σχόλιο, μεταξύ άλλων, ανέφερε, “όλα δείχνουν ότι η αυτονόμηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει λάβει τέλος, με την τάση να είναι ‘εισαγόμενη’ και στην ‘θέση του οδηγού’ να κάθονται ξανά οι Διεθνείς Αγορές”.

Με την Fitch να μην κάνει το “χατίρι” να επιβεβαιώσει τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα “πονταρίσματα”, ενώ χωρίς αλλαγές Ελληνικού ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε η χθεσινή τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI). Οι Ελληνικές μετοχές που θα εξακολουθήσουν να μετέχουν στον MSCI Greece Standard είναι αυτές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Jumbo, Motor Oil και TITC.

Οι επόμενες ημερομηνίες: 23/08: Πιστοληπτική αξιολόγηση Moody’s (“B1”, “Stable”), 28/08: Εφαρμογή των αλλαγών MSCI (που θα αφορούν πιθανές αλλαγές στις σταθμίσεις), 25/10: Πιστοληπτική αξιολόγηση S&P (“B+”, “Positive”).

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, με τόσο σημαντική μεταβλητότητα σαν τη σημερινή, επόμενο ήταν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, να αλλάξουν και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Η ίδια εικόνα και από τον Τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 720,46 (+2,74%) και 685,55 μονάδων (-2,24%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 710,32 (+1,30%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 711,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,44%.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω δείκτης, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έχει γυρίσει “short” με το “stop” στο 831 και με το 702 - 688 να είναι η πρώτη ζώνη στήριξης. Οι 759 μονάδες, είναι η πρώτη αντίσταση.

“Η Ελλάδα θα επαναλάβει τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της”, σύμφωνα με Αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Lansdowne Partners αύξηση την αρνητική καθαρή θέση της στην ΔΕΗ από 1,58%, σε 1,61%.

Από εκεί και πέρα και λόγω της κινητικότητας που επέδειξαν οι αγοραστές στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΕΕΕ (-0,36%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,12%), ΔΕΗ (-0,08%), ΟΠΑΠ (-0,05%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Motor Oil, Jumbo.

Σημαντικό κομμάτι της προσοχής των traders απέσπασαν οι τίτλοι των ΕΕΕ και ΟΤΕ, καθώς οι δύο Εισηγμένες ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,98%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αρκετά μακριά από το υψηλό ημέρας των 12,55 ευρώ (+2,62%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος παραμένει “short” με “stop” τα 13,07 ευρώ και ενδιάμεσες αντιστάσεις τα 12,65 και 12,84 ευρώ. Πρώτη στήριξη η ζώνη 11,85 – 11,65 ευρώ.

Στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο η μετοχή της ΕΕΕ (-0,36%), που έφθασε να υποχωρεί μέχρι τα 29,15 ευρώ (-3,83%).

Και αυτός ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 31,95 ευρώ. Στα 31,73 η πρώτη αντίσταση, στα 29,70 η επόμενη στήριξη.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα, μάλλον, δεν “ήταν η μέρα τους” υπενθυμίζεται ότι έπαυσε διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΒΙΟΣΚΔ) της Unibios, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 12/08/2019.

Επίσης, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 85.740.300 νέες μετοχές της Ικτίνος, που προέκυψαν από το πρόσφατο split μετοχών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 114.320.400.

Από εκεί και πέρα, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,31 ευρώ (κλείσιμο 2/8) η Ελγέκα (-5,80%) και από τα 0,38 ευρώ (κλείσιμο 17/7) η Audiovisual (-5,23%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Byte (-1,59%) και ΚΛΜ (-1,11%), ενώ και σήμερα δήλωσε παρουσία ο πωλητής στην Frigoglass (-9,63%).

Έδωσε ενδείξεις λήξης της ανοδικής προσπάθειας ο Μπήτρος (+0,79%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Τζιρακιάν (-2,22%) στις 30/7, ενώ τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι Αλουμύλ (-3,81%) και Ιντερτέκ (-7,69%, με τους σημερινούς πωλητές σαφώς επιθετικότερους).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 901 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 851 – 860, 879 και 895 – 901 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στις 839, 831, 803 και 785 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 901 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 917 – 920 και 942 – 950 μονάδες.

Και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο διάγραμμα έχει γυρίσει “short” με “stop” στις 2228 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2040, 2000 και 1965 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2155 – 2173, 2194 και 2228 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 2228, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2250 και 2278 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Πλέον οι 860 μονάδες είναι η κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση και μόνο η διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει προς την επόμενη αντίσταση στις 879 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, πιθανή διάσπαση των 831 μονάδων μπορεί να οδηγήσει στις 803 μονάδες”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο στην Ελληνική Αγορά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται και στα εταιρικά αποτελέσματα του ΟΤΕ και της Coca Cola για το δεύτερο τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν σήμερα”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Λόγω της φτωχής εγχώριας ειδησεογραφίας, η ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας θα επηρεάζουν το Χ.Α. Ωστόσο μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα δόθηκε μία τεχνική αντίδραση, με την Αγορά να προσπαθεί να αποτυπώσει τα αποτελέσματα των ΟΤΕ και Coca Cola. Η αναθεώρηση των δεικτών MSCI δεν άλλαξε την εικόνα”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), δεν είχε αλλαγές Ελληνικού ενδιαφέροντος, διατηρώντας τον αριθμό των μετοχών του βασικού δείκτη σε οκτώ. Το πρωί, ΟΤΕ και ΕΕΕ ανακοίνωσαν τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους. Το χθεσινό εντυπωσιακό ‘comeback’ της Wall Street, επέδρασε ευεργετικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε σήμερα να καταγραφεί η 1η ανοδική συνεδρίαση του Αυγούστου, μετά από 5 πτωτικές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά αντέδρασε σήμερα στην εξελισσόμενη διορθωτική της κίνηση, υποβοηθούμενη και από την αντίδραση των Διεθνών Αγορών”, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η υπεραπόδοση του τελευταίου διαστήματος, πυροδότησε την πρόσφατη πτωτική κίνηση, σε μία προσπάθεια να “κλειδωθούν” σημαντικά, έως τώρα, κέρδη, σε συνδυασμό με την αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές. Αναμένουμε το εβδομαδιαίο κλείσιμο για να δούμε αν η σημερινή αντίδραση θα έχει συνέχεια, αφού στατιστικά ο μήνας Αύγουστος την τελευταία 5ετια, παρουσιάζει πιθανότητες για ανοδικό κλείσιμο μικρότερο του 40%.

Επιπλέον η μείωση του όγκου συναλλαγών (λόγω Θερινής ραστώνης), αυξάνει την μεταβλητότητα που χτυπάει ήδη υψηλά επίπεδα και στις Διεθνείς Αγορές.

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία από μόνα τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα, με την αναταραχή που επικρατεί στην Παγκόσμια Οικονομία. Τα γεωπολιτικά & οικονομικά θέματα που μας απασχολούν, μπορεί να παραμένουν τα ίδια από την αρχή του έτους, όμως οι Αγορές επιλέγουν πότε τα προβάλουν θετικά, ή αρνητικά στην λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

H μεταβλητότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στα Διεθνή Χρηματιστήρια και οι κεντρικοί τραπεζίτες πασχίζουν με τα αρνητικά επιτόκια να λειτουργήσουν υποστηρικτικά, λόγω της επιβράδυνσης που παρατηρείται στην Παγκόσμια Οικονομία.

Στην Ευρώπη, Γερμανία, Γαλλία & Βρετανία (λόγω “Brexit”) δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις στα μακροοικονομικά τους στοιχεία, ενώ η Κίνα αρχίζει να επηρεάζεται από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με της ΗΠΑ. Η πρόσφατη υποτίμηση του Νομίσματος είναι η κορυφή του οικονομικού “παγόβουνου” και των προβλημάτων της, που κρύβονται επιμελώς από τα αμφισβητήσιμα (από τους Διεθνείς Οργανισμούς) επίσημα οικονομικά της στοιχεία.

Το καλό είναι ότι λόγω των αρνητικών επιτοκίων σε Κρατικούς τίτλους, η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλές αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με την 5ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 1,15% και την 10ετη πέριξ του 2,05%. Το γεγονός ότι ήδη έχουν καλυφθεί οι Κρατικές δανειακές ανάγκες για φέτος, αλλά και η χαμηλή εμπορευσιμότητα των τίτλων, βοηθά την παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα. Κυρίως όμως μειώνει το διαχρονικό κόστος δανεισμού, λειτουργώντας υποστηρικτικά στο αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων της Χώρας, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ και τις αναβαθμίσεις από τους Οίκους αξιολόγησης, που αναμένονται το επόμενο διάστημα, αν επιτυγχάνονται οι προϋπολογισθέντες στόχοι...

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ο ΟΤΕ σήμερα αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή, λόγω των βελτιωμένων αποτελεσμάτων του Β’ τριμήνου αντιπροσωπεύοντας το 22% των συναλλαγών, ενώ οι Τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% της συνολικής αξίας συναλλαγών, έχοντας προσεγγίσει τα πρώτα σημαντικά επίπεδα στηρίξεών τους. Τυχόν επιβεβαιωμένη απώλεια του (1,4550) για την ΑΛΦΑ, του (2,20) για την ΕΤΕ, του (0,7040) για ΕΥΡΩΒ & του (2,54) για ΠΕΙΡ, θα ανοίξει τον δρόμο για χαμηλότερους στόχους.

Ο Γενικός Δείκτης, μετά το ανοδικό γύρισμα των Ευρωπαϊκών Αγορών, κράτησε τις 835 μονάδες. Τα επόμενα σημεία αντίστασης οριοθετούνται στις 850, 865 & 880 μονάδες. Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική διάσπαση των 830 μονάδων αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση των 812 & 780 μονάδων.

Για τον FTSE25 οι κοντινές στηρίξεις του οριοθετούνται στις 2050 & 2000 μονάδες. Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2085 & 2110 μονάδες.

Συμπερασματικά παρά την εξελισσόμενη διορθωτική κίνηση και την αυξημένη μεταβλητότητα, στην Εγχώρια & τις Διεθνείς Αγορές, διατηρούμε την προϋπάρχουσα στρατηγική μας για την Ελλάδα, παραμένοντας μεσοπρόθεσμα συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ευελπιστούμε σε πιθανές διορθώσεις, που δεν μας φοβίζουν (προς το παρόν), αλλά μας δίνουν την ευκαιρία σε σημαντικές τεχνικές προεπιλεγμένες στηρίξεις να αυξάνουμε θέσεις, σε μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια & ιστορική συνέπεια μεγέθυνσης, πάντα σε συνεννόηση με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους.

Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία 5ετια, τόσο ο Αύγουστος (πιθανότητες 60%) όσο και ο Σεπτέμβριος (πιθανότητες 80%), δίνουν αρνητικές αποδόσεις σε σχέση με τους άλλους μήνες.

“Όμως οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, με δεδομένο ότι πλέον η Ελληνική Χρηματαγορά έχει εισέλθει σε ‘νέα πίστα’ (ανοδικής τάσης) και υψηλότερης δυσκολίας, κυρίως λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας, που προκαλείται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης Ευρώπη και Wall Street (κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης).

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ, διορθώνει ο Χρυσός.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις αρχές του Αυγούστου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν την εβδομάδα που έληξε στις 3 Αυγούστου στις 209.000, από 217.000. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 215.000.

O Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε, εκ νέου, τη δυσαρέσκειά του για την ισχύ του Δολαρίου, λέγοντας πως “τα επιτόκια της Fed πλήττουν την Αμερικανική Μεταποίηση”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, “η Farallon και η Oak Hill εξέφρασαν ενδιαφέρον για, από κοινού, νέα χρηματοδότηση στη Marfin Investment Group” όπως ανακοίνωσε η Εισηγμένη.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 850,31 (+1,52%) και 831,74 μονάδων (-0,69%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 845,86 (+0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 846,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,10%.

Ο τζίρος στα 63,1 εκατ., από τα οποία τα 7,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 33,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, TITC και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο υψηλό οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης και Viohalco.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Διεκόπη το πτωτικό σερί και στην Αγορά Παραγώγων, με τον όγκο συναλλαγών να παρουσιάζει αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, βοηθούμενος και από την υψηλή μεταβλητότητα, αλλά σχετική μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.545 συμβόλαια).

Στα 14.169 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 16.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.456, 2.190 για τον Αύγουστο και 1.266 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.086) κινήθηκε μεταξύ 2.045 και 2.099,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΠΑΠ, 6.314 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.201), Alpha Bank (7.965), Πειραιώς (3.181), ΔΕΗ (2.861), Εθνική (4.728), Ελ. Πετρέλαια (119), MIG (4.590), Viohalco (363), ΑΔΜΗΕ (396), ΕΕΕ (132), Lamda Development (215), Cenergy (299), Μυτιληναίο (953), Ελλάκτωρα (461), ΟΤΕ (383), ΟΠΑΠ (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.318, Alpha Bank 60.904, Εθνική 55.183, MIG 89.415, Πειραιώς 22.705, ΔΕΗ 15.375, Μυτιληναίο 10.711, Cenergy 10.376, Ελλάκτωρα 10.640.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer                        NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,02%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,91%

2019-08-02

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,99%

2019-07-09

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

2,00%

2019-06-21

Marshall Wace LLP

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,55%

2019-07-12

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

0,90%

2019-07-24

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.719.991 τεμ., (από 45.079.142 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.560.131 τεμ. (23.592.131), ΔΕΗ 6.792.206 τεμ. (6.892.206), Eurobank 70.517.879 τεμ. (70.409.358), Εθνική 28.826.319 τεμ. (29.223.342), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v