Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Χάνονται τα πρωινά κέρδη για το Γενικό Δείκτη και τις τραπεζικές μετοχές. Πτώση σχεδόν 1% για Τράπεζα Πειραιώς. Με αξιοσημείωτα μειωμένες συναλλαγές συνεχίζεται η συνεδρίαση. Πιέσεις για ΔΕΗ, ανοδικά κινούνται Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ.

Επιταχύνουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 850 μονάδες κάνει πράξεις ο Γενικός Δείκτης μετά τις 16:00, χάνοντας το σύνολο σχεδόν των πρωινών κερδών, εν μέσω πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές που ενισχύονταν ως 3%. 

Οπως έγραφε νωρίτερα το Euro2day.gr,  στον “τοίχο της αγωνίας” δείχνουν να σκαρφαλώνουν οι αγοραστές στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, αυξάνοντας τα αρχικά κέρδη και η κίνηση αυτή δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, επιβεβαιώνοντας όλους όσους υποστηρίζουν ότι “ελλείψει εγχώριων, θετικών, ειδήσεων, έχει αυξηθεί η συσχέτιση του Χ.Α. με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια”.

Λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., κινούμενοι μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρίσκονται αρκετά κοντά στα, μέχρι στιγμής, υψηλά ημέρας και αυτό οφείλεται στην συνεχιζόμενη κινητοποίηση, από το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των θεωρούμενων Δεικτοβαρών μετοχών, προεξάρχοντος του τραπεζικού κλάδου, με το τελευταίο να επιβεβαιώνεται και από το +3,15% του κλαδικού δείκτη.

Θετικά στην ψυχολογία των αγοραστών, εκτός από τα θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, επιδρούν και τα μηνύματα από την σημερινή δημοπρασία τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένουν μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου (-0,37%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,99%) και Fourlis (-0,73%).

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+3,27%), Εθνική (+2,97%), Eurobank (+3,29%), Πειραιώς (+2,45%), Ελλάκτωρα (+3,29%), Μυτιληναίο (+3,74%), Lamda Development (+2,51%), Jumbo (+3,67%) και Σαράντη (+3,08%).

Ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 859,33 μονάδες (+1,76%), όμως ο τζίρος δείχνει ιδιαίτερα περιορισμένος και μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 18 εκατ. ευρώ, αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για το αν η εν εξελίξει αντίδραση, είναι αποτέλεσμα επιστροφής των αγοραστών, η απλά “ανακωχή” πωλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ζητούμενο το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v