Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Η προσπάθεια αντίδρασης και οι κρίσιμες 838 μονάδες. Ποιες μετοχές μπορούν να ανεβάσουν την αγορά υψηλότερα. Οι πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Σε σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Πονηρή εβδομάδα, αυτή που ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη από την περιοχή των 840 μονάδων.

Κρίσιμο το σημείο των 838 μον, καθώς εβδομαδιαίο "κλείσιμο" χαμηλότερα θα ενίσχυε τις πιθανότητες για συνέχιση της διόρθωσης χαμηλότερα. Σχετικό διάγραμμα/μέτρηση του ΓΔ σε διάγραμμα του Ηλία Ζαχαράκη έχει αναρτηθεί από νωρίς, ακριβώς λόγω της σημασίας που έχει η ευρύτερη περιοχή.

Και με τους τρεις βασικούς δείκτες σε short τάση αλλά και με την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 και του FTMid Cap σε παρόμοια και με το κλίμα στις διεθνείς αγορές ρευστό και αρκετά αβέβαιο αυτές οι τέσσερις συνεδριάσεις χρειάζονται προσοχή. Οπως και οι επόμενες πέντε, που θα ακολουθήσουν καθώς θεωρείται πως προετοιμάζεται και το ΧΑ εν όψει των κρίσιμων συναντήσεων και ελέγχων που θα έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Από τις προθέσεις και την ετυμηγορία τους θα φανεί εάν το οικονομικό επιτελείο μπορεί να περάσει σημαντικά νομοσχέδια, όπως λ.χ το...δεύτερο φορολογικό, που περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες για τις επιχειρήσεις.

Το ζητούμενο, όπως περιγράφαμε και στο σχόλιο μας της Κυριακής είναι να μην υποχωρήσουν βασικοί δείκτες χαμηλότερα κομβικών στηρίξεων, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αναστροφής της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο, που υπέστη και τις μεγαλύτερες ζημιές την τελευταία εβδομάδα.

Από τις 701,08 μονάδες ο ΔΤΡ, με απώλειες μεγαλύτερες από κάθε άλλον κλαδικό δείκτη και εύλογο το ερώτημα ποια θα μπορούσε να είναι η αφορμή προκειμένου ο κλαδικός δείκτης να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 680 μονάδων, σε κλείσιμο εβδομάδος.

Ανθεκτικότερη από τις τέσσερις τραπεζικές η Εθνική, με γνώμονα και την συνεδρίαση της Παρασκευής, ασθενέστερη, τεχνικά, η Alpha Bank και...επιθετικότερη η Πειραιώς.

Για τη μετοχή της Εθνικής τα 2,24 ευρώ είναι ένα σημείο αναφοράς και προσώρας στήριξη, που θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Για να δούμε.

Ωστόσο "μάχες" θα δοθούν και στα blue chips, συνεκτιμώντας το γεγονός πως στην πλειονότητα τους έχουν short κλίση για χαμηλότερα.

Εξαίρεση για τις μετοχές του 25άρη η TITC, με την σχετική διαδικασία για το περιθώριο πώλησης των "παλαιών" μετοχών της ΤΙΤΑΝ να είναι καταληκτικό, την Παρασκευή 16 Αυγούστου.

Με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες τα blue chips, έχουν ως...εμπροσθοφυλακή για σήμερα τις μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola αμφότερες με short τάση και ζητούμενο το ενδεχόμενο αντίδρασης ή του ΟΤΕ ή της Coca Cola ή στο καλό σενάριο και των δύο. Σημεία στήριξης τα 12,18 για τον Οργανισμό και τα 29,70 για την Coca Cola.

Αναστροφή της τάσης θα μπορούσε να σημειωθεί στην περίπτωση λ.χ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΔΕΗ, της Aegean, της Motor Oil ενώ μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί για Jumbo, Μυτιληναίο, Viohalco.

Στα συν, όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development.

Στη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία εμφανές το...φρένο σε μία σειρά μετοχών, που είχαν υπεραποδώσει το προηγούμενο διάστημα και τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι σε φάση διόρθωσης. Εάν φανεί, πως αναστρέφεται το κλίμα, η τάση στα μεγάλα τότε, πιθανότατα, μεσαίο-μικρά θα ξαναβρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Να συνεκτιμηθούν δύο παράμετροι, που αφορούν στην επανεξέταση όλων των διαγωνισμών που παρέλαβε η κυβέρνηση (δήλωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών) και στα του αναπτυξιακού νομοσχεδίου με το παράλληλο μήνυμα προς τους μετόχους της Creta Frams.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v