Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με προσεκτικά βήματα

Προς τις 850 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με παράλληλη ώθηση από τραπεζικές μετοχές αλλά και blue chips. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνονται οι επενδυτές. Σε ικανοποιητικά επίπεδα, για την εποχή, κινείται ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Ανοδος με προσεκτικά βήματα

Με θετικό πρόσημο την πρώτη ώρα συνεδρίασης, πλην όμως η τρέχουσα εικόνα δεν είναι σίγουρο πως θα είναι η ίδια στη συνέχεια. Η αυξημένη μεταβλητότητα σε συνδυασμό με την επιτάχυνση στις κινήσεις των traders επουδενί διασφαλίζουν πως το τέλος μίας συνεδρίασης θα είναι όπως στο ξεκίνημά της, γι' αυτό παρακολούθηση και προσοχή.

Πάνω από τις 845 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, κάτι που δίνει ένα προβάδισμα -εύθραυστο ωστόσο...- στους long να κινηθούν σε λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ορισμένοι προχωρούν σε πωλήσεις, άλλοι σε αγορές, αυτά στο στενό εύρος των μόλις 4 μονάδων, ένδειξη πως η τάση της ημέρας δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί.

Στα επίπεδα του μέσου όρου δευτέρου 15νθημέρου η αξία των συναλλαγών, στα περίπου 60 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως έχει ανέβει τόσο η κυκλοφορία εντολών όσο και η στάση των παικτών, οι οποίοι το πιθανότερο μάλλον προχωρούν σε αναδιανομή θέσεων. Κάτι, που εάν όντως είναι σε εξέλιξη παραπέμπει προς το σενάριο της συνέχισης της κίνησης προς τις 860 μονάδες. Προσώρας προέχει η δημιουργία βάσης για τον ΓΔ στην περιοχή των 845 και σε κάθε περίπτωση υψηλότερα των 838 μονάδων.

Ικανοποιητικός ο τζίρος, κατανέμεται σε τραπεζικές (47%) αλλά και σε τίτλους των Τέρνα Ενεργειακής (με αφορμή την ανακοίνωση μεγεθών πρώτου 6μηνου), ΟΤΕ (επιχειρείται η δημιουργία σημείου αναφοράς από τα 12 ευρώ), ΔΕΗ (συνεχίζει το σερί της προς τα 2,8 ευρώ, όπου και μία σημαντική αντίσταση), ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος (με άνοδο αμφότεροι) και ΕΛΠΕ, Motor Oil (υποχωρούν, με μεγαλύτερες απώλειες η ΜΟΗ στα 21,34 ευρώ) ενώ κινητικότητα καταγράφεται για τίτλους των Jumbo, Viohalco, Lamda, TITC κ.ά.

Στην περιοχή των 730 μονάδων ο ΔΤΡ, με τον κλάδο σε θετικό έδαφος και εν όψει της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών πρώτου 6μηνου. Θυμίζουμε, σήμερα Εθνική και Alpha Bank, αύριο-τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου- Πειραιώς, Eurobank.

Το θέμα είναι που θα επιδιώξουν να κάνουν ταμείο, κυρίως όσοι τοποθετήθηκαν από χαμηλότερα του πρώτου 15νθημέρου και θα είχαν λόγους να κλείσουν έναν μήνα με αρνητικό πρόσημο,με υπεραξίες. Στο μείον 5,57% ο ΓΔ σε μηνιαίο, περίπου στα ίδια ο FTSE25 και στο μείον 9,19% ο ΔΤΡ αλλά με θετική φορά από τις 19 του μηνός και μετά δίνοντας τη δυνατότητα κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει για τις τραπεζικές, καθώς σε εβδομαδιαία μέτρηση ο κλαδικός δείκτης έχει 2,27% θετική απόδοση, με την Εθνική στο 4,75% (πάντα σε διάστημα εβδομάδος), την Alpha Bank στο μείον 1,27%, την Πειραιώς στο 4,44% και στο συν 4,73% η Eurobank. Ούτως ή άλλως η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί και με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε πωλήσεις από τα υψηλά εβδομάδος, με την Εθνική να παραμένει σε θέση σηματωρού.

Στις 2.076 ο FTSE25, που νωρίτερα υπερέβη τις 2.080 με κίνηση προς τις 2.085,53 αν και ακόμη υπάρχει πολύς χρόνος έως τις 16.30' οπότε τις τελευταίες συνεδριάσεις ενεργοποιούνται αγοραστές από την πλευρά των αγοραστών.

Με θετικό πρόσημο, για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, καθώς στο.κόκκινο είναι οι μετοχές των Coca Cola (29,65 ευρώ), ΕΛΠΕ (9,26 ), ΜΟΗ (21,50 ) και Sarantis (8,19%). Καλύτερα, για πολλοστή συνεδρίαση η εικόνα για τις μετοχές του FTMidCap, ενώ η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 48 προς 27 με 111 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Στα 11,5 εκατ ο τζίρος, με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v