Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο

Προσδοκίες για θετική συνέχεια δημιούργησε το χθεσινό κλείσιμο της συνεδρίασης στο υψηλό ημέρας. Η προσοχή στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών σήμερα και αύριο. «Τσίμπησε» και ο όγκος συναλλαγών

Προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο

Ενεργειακή ώθηση στην Wall Street, ανησυχίες για την ανάπτυξη πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά στο ΧΑ τράπεζες και ΔΕΗ έκαναν την ανατροπή.

Στις 2.887,93 μονάδες ο S&P 500, χαμηλότερα κατά 0,26% ο DAX στις 11.699,65 και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης, με ένα ομολογουμένως θεαματικό φινάλε, κατά 1,42% υψηλότερα στις 843,42 μονάδες.

Σήμερα και αύριο την τιμητική του έχει ο τραπεζικός κλάδος, καθώς ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Εθνική και Alpha Βank και αύριο Παρασκευή- με το "κλείσιμο" Αυγούστου Πειραιώς και Eurobank. Προφανές, πως η ανακοίνωση θα συμβάλει στην διαμόρφωση τάσης, διαφοροποιώντας, κατά πάσα βεβαιότητα, την πορεία των 4 συστημικών τραπεζικών. Στις 705,91 μον., με αντίδραση της τάξεως του 0,73% ο κλαδικός δείκτης, με μεγαλύτερο τζίρο στην Εθνική (8,046 εκατ.) με την Eurobank να σημειώνει την ισχυρότερη αντίδραση (4,71%) και τις Alpha Bank (4,45%), Εθνική (4,40%) και Πειραιώς (3,91%) να ακολουθούν.

Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής ημέρας, η αύξηση της αξίας συναλλαγών- κατά περίπου 35% σε σχέση με τις προηγηθείσες συνεδριάσεις- φτάνοντας όμως, με 65,595 εκατ. το μέσο όρο δεύτερου 15νθημέρου. Και αναφέρομαι στο δεύτερο ήμισυ του μηνός, καθώς από την συνεδρίαση της Δευτέρας 19/8 ξεκίνησε η αναστροφή της τάσης, από τα χαμηλά 791,34 μον. της Παρασκευής 16 Αυγούστου.

Εκτοτε ακολούθησε η επιχείρηση ανοδικής διόρθωσης που σύμφωνα με τα χθεσινά "κλεισίματα" επιτεύχθηκε, με την υπέρβαση των 838 μον. για τον ΓΔ και του ορίου των 700 μον για τον ΔΤΡ.

Επίσης στα ιδιαίτερα της χθεσινής συνεδρίασης ο επιμερισμός συναλλαγών σε μετοχές-σηματωρούς της αγοράς.

Εντυπωσιακή η προσπάθεια στον ΟΤΕ να πιάσουν το όριο των 12 ευρώ- που αλλάζει φορά για την βραχυπρόθεσμη τάση- με τον τζίρο στα 9,189 εκατ., πιθανότατα με την (υπό) στήριξη και του προγράμματος αγοράς μετοχών. Στα 12 ο ΟΤΕ, στα 9,30 ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ με 4,69% στα 2,77 ευρώ με τζίρο 4,094 εκατ.

Σύμφωνα με μερίδα χρηματιστηριακών αναλυτών η χθεσινή συνεδρίαση είχε αρκετές ενδείξεις από μία αγορά, όπου επιχειρείται να αλλάξει τάση και να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα. Θα το δούμε αυτό σήμερα εάν ο ΓΔ υπερβεί τις 845 με "βλέψεις" προς τις 860 μον, με τον ΔΤΡ να συνεχίζει πέραν των 720 και τον FTSE25 υψηλότερα των 2.080 μονάδων. Εάν οι συγκεκριμένοι στόχοι επιτευχθούν σε εβδομαδιαίο "κλείσιμο" αύριο, τελευταία συνεδρίαση του Αυγούστου, τότε ο Σεπτέμβριος θα ξεκινά την Δευτέρα με θετικούς οιωνούς.

Ολα αυτά, με την Wall Street να διευκολύνει τις κινήσεις των long, σε μία αγορά που εχθές διαφοροποιήθηκε ανοδικά σε σχέση με την Φρανκφούρτη.

Στο επίκεντρο η συνάντηση Μέρκελ- Μητσοτάκη, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναλύει τι περιμένει το Μαξίμου από τις επαφές των δύο πολιτικών. Το πιθανότερο είναι, πως είδηση επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βγει, μένει να δούμε εάν θα αφορά κάτι πιο συγκεκριμένο, πιο... κλαδικό, δεδομένου του γερμανικού ενδιαφέροντος για τον κλάδο της ενέργειας.

Εξελίξεις και στο μέτωπο των... διοδίων, με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται σε συμβιβασμό Αττικής Οδού-υπ. Υποδομών.

Επίσης η Εθνική, σύμφωνα με τον Χρήστο Κίτσιο προχωρά στην πώληση "ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων" με τέσσερα funds που φέρεται να έχουν προεπιλεγεί να υποβάλουν απ΄ευθείας δεσμευτικές προσφορές.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το 10ετές, στα 1,732%, ξανά πάνω από τα 9$ το GREK με αυξημένες εισροές, στα 9,04$.

Τέλος σήμερα εκτός των Εθνικής και Alpha Bank οικονομικά μεγέθη ανακοινώνει και η Τέρνα Ενεργειακή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v