Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η επιβεβαίωση των 850 και το στοίχημα της ΔΕΗ

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Γιατί χρηματιστές χαρακτηρίζουν τη χθεσινή υποχώρηση ως συνεδρίαση... αποσυμπίεσης. Το ράλι στη ΔΕΗ, τα πονταρίσματα και τα τεχνικά περιθώρια. Ποιες μετοχές δείχνουν να έχουν... ρεύμα.

ΧΑ: Η επιβεβαίωση των 850 και το στοίχημα της ΔΕΗ

Κλειστή χθες η Wall Street, στο σχεδόν μισό συναλλαγές και τζίρος στα κύρια ευρω-χρηματιστήρια.

Ανάλογη εικόνα και στο ΧΑ, με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνάει καν τα 35 εκατ. ευρώ.
Διορθωτική η συνεδρίαση, πλην όμως είχε... τάση από ΔΕΗ και αρκετές περιπτώσεις μετοχών, που λόγω της χθεσινής συμπεριφοράς τους έχουν και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Στο μείον σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης Γενικός Δείκτης, Δείκτης Τραπεζών και FTSE25, σε μία μη πειστική ως προς τη διαμόρφωση τάσης συνεδρίαση. Εκτίμηση αρκετών χρηματιστών πως η διόρθωση δεν ήταν κάτι περισσότερο από μία... αποσυμπίεση της αγοράς, μετά την προσπάθεια... ωραιοποίησης που καταβλήθηκε, ειδικά στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου.

Η δε επιβεβαίωση της ευρύτερης περιοχής των 850 μονάδων, σε συνδυασμό με τη μέτρια αξία συναλλαγών τους ενίσχυε αυτή την προσέγγιση.

Εισηγμένη/μετοχή της ημέρας, αναμφίβολα, αυτή της ΔΕΗ καθώς με το εμφατικό 11,34% στα 3,084 ευρώ, με τζίρο 5,739 εκατ. ευρώ, παραπέμπει με σχεδόν βεβαιότητα σε κινήσεις «ισχυρών χεριών» που προεξοφλούν το στοίχημα ανάταξης της πολύπαθης επιχείρησης.

Οπως σημείωνα και χθες, ο λόγος ήταν προφανώς η ανακοίνωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά η αφορμή ήταν η είσοδος 2-3 μεγάλων funds, που απ' ό,τι εκτιμούν χρηματιστές έγινε στα περίπου μισά της συνεδρίασης, λίγο πριν τις 13:00, με την αποχώρηση άλλων ισχυρών χαρτοφυλακίων που είχαν τοποθετηθεί στο χαρτί σε αρκετά χαμηλότερες τιμές. Είθισται αλλαγές θέσεων τόσο ισχυρών παικτών σε επιθετικά ανοδική κίνηση να οδηγεί προς ακόμη υψηλότερα.

Τεχνικά για τη μετοχή της ΔΕΗ, από τη στιγμή που έγινε η υπέρβαση του προηγούμενου «τοπικού υψηλού» των 2,93 ευρώ, πρακτικά επόμενη αντίσταση-στόχος είναι τα 3,46 ευρώ, με στήριξη στα 2,90 ευρώ.

Η ουσία είναι πως η ΔΕΗ, από τα 300 εκατ. ευρώ αποτίμηση στα μέσα Ιανουαρίου, έφθασε στα 715,49 εκατ., με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν πως με χρηματιστηριακή αξία κοντά στο 1 δισ. θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού για ένα ποσό της τάξεως των 300-400 εκατ., ενισχύοντας τη ρευστότητά της. Θα δείξει, γιατί αυτή τη στιγμή, το πιο hot bet της αγοράς είναι η Επιχείρηση, η προεξόφληση του... μέλλοντός της και η σύγκριση που επιχειρούν ορισμένοι με περιπτώσεις άλλων προβληματικών καταστάσεων, παραπέμποντας στο ότι λ.χ. η πορτογαλική EDP μετά από σχετικά ανάλογες περιπέτειες έχει φθάσει σήμερα να αποτιμάται σχεδόν 13 φορές περισσότερο από τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση έβγαλε και άλλες περιπτώσεις με ενδιαφέρον, με χαρακτηριστικότερη αυτή της Frigoglass, με το 3,09% και τζίρο 95.367, της Attica Bank που με 431.536 ευρώ συνέχισε στο 0,4445 ευρώ, η Centric με 167.343 ευρώ στο 0,244 ευρώ, παραπέμποντας σε εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Στα ενδιαφέροντα της χθεσινής ημέρας το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο στη ρύθμιση δανείων της Pasal (κατά 20% η αντίδραση, στο 0,24 ευρώ με χαμηλό τζίρο 7.204 ευρώ), η απόφαση του ΣτΕ υπέρ του ΟΠΑΠ, καθώς απέρριψε την προσφυγή των πρακτόρων, η αύξηση της παραγωγής 14,8% για την Εθνική Ασφαλιστική κατά το πρώτο 6μηνο.

Ομως, όπως φαίνεται, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ την προσεχή εβδομάδα (12 Σεπτεμβρίου), οπότε είναι και πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη από μία σειρά ενεργειών της Φρανκφούρτης προς την κατεύθυνση της... ποσοτικής χαλάρωσης. Ενα στοίχημα που προφανώς ενδιαφέρει τους ισχυρότερους (Γερμανία, Ιταλία) αλλά που υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για το εγχώριο banking αλλά και ευρύτερα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αρκετά πριν απ' ό,τι υπολογίζεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v