Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι διεθνείς αγορές ορίζουν την τάση

Από τη στάση των ξένων απέναντι στις τράπεζες θα κριθεί η πορεία του Γενικού Δείκτη βραχυπρόθεσμα. Μοιρασμένη η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στα 46,7 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 3:30 μ.μ.

ΧΑ: Οι διεθνείς αγορές ορίζουν την τάση

Συντηρητικό παιχνίδι σήμερα από τους traders. Θετικό το κλίμα εκτός, λίγο συγκρατημένο στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στο εύρος των 854,84 έως 865,04 μονάδων και να μην δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το τέλος της συνεδρίασης. Εάν, δηλαδή, τελευταία συνεδρίαση εβδομάδος και μηνός οι traders θα αρκεστούν στην επιβεβαίωση των 850 ως πιθανή περιοχή στήριξης με "βλέψεις" προς τις 880 που είναι ο επόμενος στόχος μετά την "κατάκτηση" των 860 μονάδων.

Σχεδόν με... μοιρογνωμόνιο οι παίκτες, καθώς βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί διαμορφώνονται με γνώμονα την τεχνική προσέγγιση. Προφανώς, για ακόμη συνεδρίαση, έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα εντολών με σημεία αναφοράς και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Τα stops, τόσο για τους short όσο για τους long θα έλεγε κάποιος, πως ακολουθούνται μέχρι κεραίας και αυτό είναι εμφανές, ενδεικτικά, στη μετοχή της Εθνικής, που είναι και ο οδηγός του κλάδου και ευρύτερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

 Σχετικά θα το δούμε αυτό με την βοήθεια διαγράμματος της μετοχής της Εθνικής.

Xθες-σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα 6μηνου και οι 4 συστημικοί όμιλοι, με την πρώτη εκτίμηση να είναι σχετικά ικανοποιητική. Μένει να δούμε, πως θα αποτιμήσουν την κατάσταση τα "μεγάλα" σπίτια, κάτι που πιθανότατα θα γίνει την Δευτέρα, στην ημερίδα της Goldman Sachs, στο Λονδίνο και εν συνεχεία στο roadshow της HSBC, επίσης στην αγγλική πρωτεύουσα.

Από τις διεθνείς αγορές και από την στάση των ξένων απέναντι στις τράπεζες θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Τουλάχιστον αυτή, που από Δευτέρα θα μας κάνει θετικό...ποδαρικό από Δευτέρα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ένας μήνας μεστός εξελίξεων, απ΄ όλες τις απόψεις και για πολλά...μέτωπα, με κυριότερο για το οικονομικό επιτελείο, αυτό της αξιολόγησης από τους ξένους/δανειστές.

 Στον τραπεζικό κλάδο το 44% της αξίας συναλλαγών, πρακτικά δεν έχουμε τον καταμερισμό και στα blue chips, τάση που είχε διαμορφωθεί Τετάρτη- Πέμπτη.

 Στην περιοχή των 770 έχοντας "δοκιμάσει" οριακά και τις 780 μονάδες, που είναι-τεχνικά- σημείο αναφοράς για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα (εβδομάδα και μήνα).

 Με 6,4 εκατ. τζίρο η ΕΤΕ είναι δεύτερη στην σχετική κατάταξη, με πρώτο τον ΟΤΕ (8,3 εκατ.) είναι σε διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο.

 Στήριξη στα 2,53/4 , και αντιστάσεις όπως περιγράφονται στο σχετικό διάγραμμα.

Ακολουθούν Alpha Bank, στα 1,63 ευρώ, Eurobank στα 0,7855 και στα 2,996 η Πειραιώς. Σε διάστημα εβδομάδος, μεγαλύτερη απόδοση με 14,27% για τον τίτλο της ΕΤΕ, που από τα χαμηλά της Δευτέρας λειτούργησε σαν...ατμομηχανή για τον κλάδο και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

 Στην περιοχή των 2.128 ο FTSE25, πάνω από την στήριξη του (2.110 μον.) και με "βλέψεις" για υψηλότερα επίπεδα. Αυτό γιατί και αγορές γίνονται στην ανοδική τάση μετοχών, όπως η Jumbo, ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ για να αναφερθώ σε ενδεικτικές περιπτώσεις και τα πακέτα σε μετοχές του δείκτη προοιωνίζονται συνέχιση της αντίδρασης. Εάν βοηθήσουν και οι ξένες αγορές, δηλαδή η Wall Street ενδέχεται από Δευτέρα (και σε διάστημα εβδομάδος) να "δοκιμαστούν" και οι 880 μονάδες. Ωστόσο το σημαντικό είναι, πως σε μετοχές-σηματωρούς, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil, TITC, Viohalco και βεβαίως στον ΟΤΕ σημειώνονται εισροές κεφαλαίων από την συνεδρίαση της Τρίτης.

 Το αν πρόκειται για προσπάθεια... ωραιοποίησης λόγω "κλεισίματος" μηνός και 8μηνου, θα το δούμε από τις 16.00'-16.30' και μετά, όπως και την τακτική των επιθετικότερων αγορών από "ισχυρά χέρια" στο διάστημα 17.00'-17.16' με αποτέλεσμα την διαμόρφωση του ΓΔ στα υψηλά ημέρας.

 Στις 59/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών (είχε ξεκινήσει από το 3/1), στα 45 εκατ. ο τζίρος, από τα 9,21$ και πάνω το...άνοιγμα για το GREK, μετά και την χθεσινή νέα άνοδο κατά 1,77% με νέες εισροές. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v